enbg

Слави: Не съм искал никакви проценти от ГЕРБ

20.1.2010 | коментара

19 януари 2010 г.

„Не съм искал 50% от ГЕРБ, защото това не е нито ООД, нито баница. Въобще не съм искал 50% от ГЕРБ.” – така отговори Слави на най-важния въпрос на редколегията в шоуто, предизвикана в резултат на интервю на премиера Бойко Борисов, в което той заявява твърдението. По отношение на отговорите, които Слави трябваше да даде пред колегите сценаристи, той обясни, че причината е „защото иначе трябваше да давам интервю пред някой вестник, а аз предпочитам да разговарям с вас”.

„Хрумвало ми е, че ако извадиш достоен човек, чрез него можеш да вкараш хора в парламента. Може да е ракетоносител този човек. Хрумвало ми е, че аз мога да бъда ракетоносител. Ако мога да вкарам хора в парламента, защо ми е да използвам Бойко Борисов?” – анализира ситуацията Слави.

По думите му, Слави се е сприятелил с Бойко Борисов, защото му ехаресвало поведението му и личността му на аутсайдер. Той призна, че с настоящия премиер са били приятели. „Той беше някъде наблизо. Наистина ми беше на гости в Тодорово, селото, което се казва Учиндол.(…) Но няма да говоря за някакви лични неща, защото не е по мъжки.”

Помолен да назове три неща, които не харесва в Бойко Борисов, Слави посочи на първо място, че не харесва министър – председатели, второ, защото Борисов не си държи на думата, и трето – защото все не е виновен. Освен това, Слави добави, че най-много не харесва факта, че най-сериозна подкрепа на Бойко Борисов са Волен Сидеров и Иван Костов. Запитан за три положителни качества на премиера, Слави отказа да отговори.

„Бойко Борисов измества генерален въпрос с това интервю, пред един жълт вестник и пред една кабелна телевизия. Той се опитва да го направи лично”, каза Слави. Според него, от интервюто на Бойко Борисов се получава така че „Слави Трифонов и неговите хора, това ТВ шоу, не ме критикуват защото аз не се справям, и не ме критикуват, защото аз не съм добър министър председател, или защото правя гафове, или защото медиите по принцип трябва да критикуват, те ме критикуват, защото то е лично. Слави Трифонов ми поиска 50% от партията и аз не му ги дадох.”
Изказването на премиера Слави коментира така: „Или се е изпуснал като го е казал това нещо, или го е казал, за да вкара тези взаимоотношения на критика, защото само това шоу основно го критикува.”

„Трябва да правите две разлики – едно са личните отношения, друго е министър председател. Неговите действия трябва да се наблюдават и обсъждат.” – коментира Слави и добави: „Хората си го избраха, трябва да го държат отговорен. Това беше пряк мажоритарен вот. Тъй като хората не могат да му държат сметка, това трябва да го правят медиите. Той непрекъснато обещава и на следващия ден спира да обещава.”

„Защо медиите се срамуват да си кажат, че той се обажда и пише SMS-и на всеки един почти, във всеки един вестник?” – попита Слави и добави, че премиерът изпраща SMS-и на главните редактори, тероризира ги ежедневно. „Защо се страхуват да го кажат? Той пише есемеси само малка статийка да види във вестник „Марица“, че там пише, че той нещо не се е справил и той вдига телефона и се обажда на този, дето го е написал.”

„Ние правим политическа сатира. Който и да управлява, ние сме този, който ходи и казва „Помни, че си смъртен!”” – обясни Слави позицията на Шоуто.

Запитан как ще коментира слуховете, че „Бойко Борисов иска да ни скрои шапка”, Слави отговори, че е чувал това, но отказва да коментира слухове.

„С Бойко Борисов сме водили много разговори, включително за политика. Изразявал съм мнение, че е добре той да участва в политиката.” – заяви Слави. На въпрос от редколегията дали е имало разговор да правят заедно партия, Слави отговори, че е едно той да участва с физиономия, друго е да подкрепя една партия.

Слави заяви, че няма политически амбиции. С Бойко Борисов са разговаряли, че е добре в парламента да влизат достойни хора. „Това не е баница. Има много достойни хора, но поради миноритарния вот, те могат да влязат в парламента само чрез партия. … Навремето поисках от Гергьовден, един човек от Плевен да влезе в листите, и те ми отказаха.”

На въпрос на Тошко Йорданов защо се дърпа да имат политическа партия, Слави отговори, че още не е намерил достатъчно убедителен мотив да смени компанията на екипа на шоуто, с „компанията на Фидосова“.
„Нашата страна се състои от хора, които могат да правят избор, без да има нужда от мен.”

Запитан добър премиер ли е Бойко Борисов, Слави отговори, че най-голям успех в правителството има МВР, но в същото време много министри са направили гафове.

„Ако реша да се занимавам с политика, ще съм опозиционер – каза Слави в отговор на редколегията, – а може и въобще да не съм опозиционер, ако ме разбирате.” Мълчаливо се съгласихме, беше отговора на сценаристите.