enbg

Слави и екип на шоуто се срещнаха с пловдивски студенти

2.12.2015 | коментара

Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Евгени Димитров, Филип Станев и Иво Сиромахов се срещнаха със студенти от Пловдив. 1100 младежи дойдоха да се срещнат с екипа на шоуто в спортната зала на Пловдивския университет.

Не се ли ядосвате, не ви ли е обидно, че живеете в такава държава, попита Слави Трифонов присъстващите. Той припомни абсурдния случай на записа с Мишо Бирата и постави риторично въпроса за бъдещия развой със записа с т. нар. „свраки“. Не ви ли е обидно, какво чакате, обърна се към академичната младеж водещият. „Трябва да се борите за това, което искате! В каква държава искате да живеете? На кой от вас му пука дали ще живее достойно? … Вие сте суверен, вие сте най-големият началник!“ – каза им още Слави.

Студентите имаха много питания към екипа на шоуто по отношение 6-те въпроса от подписката за Референдума. По въпроса за мажоритарния вот Слави бе категоричен, че ако сега изборът ни се свежда до хората, подредени от партиите в техните листи, то при мажоритарен вот всеки кандидат ще бъде принуден да популяризира сам себе си и качествата си. „Ще си дадете ли живота на човек, когото не познавате?“, провокира Слави. После по повод на казаното от студент, че липсва комуникация между парламента и обществото, Слави добави: „Смисълът на мажоритарния избор е като познаваш депутата, да можеш да искаш от него да направи неща, които са важни за голяма група хора.“

По отношение на въпросите в подписката, Слави каза: „Не мисля, че сме измислили идеалните въпроси, но гледаме световните практики. (…) Това е една от многото крачки, които трябва да извървим, за да направим държавата, каквато ни харесва.“

Срещата не мина и без шеговити коментари. Студентка коментира по повод мнения против задължителното гласуване: „Някои мрънкат за задължителното гласуване. И пиенето на 8 декември не е задължително, но всички отиват. Ами да излязат и да гласуват!“ По повод въпрос към Слави дали не смята да се кандидатира за президент или министър-председател, на който той отговори отрицателно, Филип Станев добави доза сценарен хумор, като увери, че с колегата Иво Сиромахов си го представят като президент, който държи новогодишна реч и пее „Алелуя!“.

Гергана, студентка по право, базира изказването си на въвеждащите думи на Слави, в които той каза на студентите, че трябва да бъдат дейни: „Не смятате ли, че ние не можем без вашата мъдрост и вие не можете без нашата дейност?!“ „Да, смисълът е наистина да сме заедно!“ – подчерта и Слави.

В края на срещата думата взе студентка, която сподели, че е живяла 4 години в чужбина, но предпочита да бъде в България. В емоционално изказване тя подчерта, че в обществото ни има голяма доза пасивност. „Яд ме е!“, каза момичето и не сдържа сълзите си.

В заключение Слави каза за инициативата за Референдум: „Това е цивилизован начин да бъде разбито статуквото. (…) Като гражданин правя това, което ми повеляват моралът и дългът!“

Среща със студентите в Пловдив