enbg

Слави Ангелов, 5 март 2018 г.

5.3.2018 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше журналистът Слави Ангелов. Той коментира темата за д-р Иван Димитров, който застреля крадец, нахлул в дома му през нощта.

По думите на Слави Ангелов протестите на хората в подкрепа на д-р Димитров са съвсем нормални, тъй като случаи като този има много в България, а справедливост няма. Журналистът сподели, че основният проблем се крие в законите, тъй като те не са ясни и позволяват различно тълкуване в съда. „Обикновено всичко е в интерес на тези хора, които са влезли да грабят и да нападат, а не в интерес на тези хора, които се защитават“, изрази възмущението си Слави Ангелов.

Слави Ангелов обърна внимание върху „странностите“ в тълкуването на закона, които видял в прочетените от него тълкувателни решения, свързани със случаи на неизбежна отбрана. Като начало собственикът на дома, в който нахлува крадец, трябва да е постоянно нащрек и да не спи, за да е наясно с начина, по който крадецът е влязъл в дома му: „Ти имаш право да се защитаваш и да влезеш в условията на неизбежна отбрана по закон, ако този крадец е влязъл в дома ти с взлом и с насилие. Ако той е влязъл по някакъв по-нормален начин – с шперц или подправен ключ, неизбежната отбрана няма да се признае после в съда“. Но дори при изпълнение на първото условие, собственикът е длъжен да се отбранява с пропорционално оръжие на това, което носи крадецът. Понякога съдът взема предвид дори и големината на ножовете, с които са въоръжени крадецът и собственикът на жилището. „След това, при схватката е много важно да знаеш кога да спреш, тъй като, ако малко прекалиш, може да минеш извън пределите на неизбежната отбрана“, заключи Ангелов.

На въпрос какво трябва да се промени, за да можем да защитаваме себе си, близките си и имуществото си, Слави Ангелов отговори: „Първото нещо е в закона да се разпишат много точно нещата, така че да няма възможност после за някакви сложни тълкувания“. Според журналиста, „когато ти си в дома си, няма значение как ще влезе този човек – щом е влязъл, не му е там мястото…“ Той призова законът да бъде много точен, прост и ясен, за да не дава възможност за подобни тълкувания.

Слави Ангелов, който е криминален репортер от 24 години, не си спомня министър, който да не е твърдял с помощта на статистики, че през управлението му престъпността в България е намаляла, докато реалността и битовата престъпност показват, че това съвсем не е така. Ангелов призова измамите с тази статистика да спрат и да се намери начин за реално справяне с тази престъпност.

Според журналиста въпреки ниското доверие в полицията, трябва да се увеличат заплатите на полицаите и да им се осигурят по-нормални условия за работа. Ангелов заяви, че в полицията има и хора, които искат да работят по-добре, но това не им се позволява и системата ги мачка. Той даде пример с показателен случай от малък град през миналото лято: „Полицай, редови сержант, осъществява пътен контрол. Прави устна забележка на един водач заради халогенни фарове, някакво дребно нарушение. След малко колата минава пак и полицаят започва да им пише фиш или акт. И от задната седалка една жена започва да му вика: „Какъв си ти, какво правиш? Аз теб ще те уволня, ще те унищожа!“ Полицаят се окопитва, задържа ги и ги води в полицейското управление, тъй като тя отказва да си даде личната карта. Тя там продължава да му вика и му казва: „Ти ще ми се извиняваш след половин час“. И наистина – след половин час започва да се звъни от регионалната дирекция на вътрешните работи, от София… Звънят големи началници от МВР. И този човек се извинява на тази нахална дама“. След като разказа историята, Слави Ангелов уточни коя е била дамата, отправила заплахите: „една зам.-министърка, която медиите я бяха снимали много пияна, заспала на стол в един бар… и на другия ден Бойко Борисов я уволни“. Слави Трифонов научи от сценаристите името на жената и го каза в ефир – тя се казва Надя Маринова.

Цялото предаване от 5 март 2018 г.