enbg

Слави Ангелов, 31 май 2017 г.

31.5.2017 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше главният редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов. Той коментира скандалното решение на Софийски градски съд да освободи предсрочно от затвора двама от групата за отвличания, наречена „Наглите“ (б.а. Решението не е окончателно и предстои обжалване в Апелативния съд).

Водещият Слави Трифонов анонсира темата като заяви, че с това свое решение българският съд също се е включил към групата на „Наглите“. „Решението е обидно за всички нас“, продължи криминалният журналист Слави Ангелов. Той припомни и кои всъщност са „Наглите“: „В продължение на 3 години извършиха ужасни неща, отвлякоха 13 души, убиха двама. Поискаха 40 милиона евро откупи, получиха 3 милиона, рязаха уши, пръсти и т.н. Общо взето, единственото, което не направиха е да отвлекат вътрешния министър и да преговарят с премиера. Те се подиграваха с държавата“. Главният редактор на в. „168 часа“ заяви, че след залавянето на бандитите, те са получили възможно най-тежките присъди, спрямо тогава действащите закони – по 18 години затвор. Ангелов обясни, че „Наглите“ били заловени две седмици преди парламентът да приеме доживотни присъди за отвличания срещу откуп и били осъдени по стар член от Наказателния кодекс.

Слави Ангелов разясни и какво е направило възможно съдът да разреши предсрочно освобождаване на „Наглите“ с мотива, че са се превъзпитали. През февруари тази година в Държавен вестник е била обнародвана поправка в Наказателно-процесуалния кодекс (б.а. Приета в предпоследния ден на 43-то НС), която позволява на затворника лично да поиска от съда предсрочно освобождаване заради добро поведение. Дотогава подобна молба затворникът можел да подава единствено пред комисия в затвора, която на свой ред да излезе със становище и евентуално да поиска от съда промяна на статута на затворника. Слави Ангелов разкри, че само месец след обнародването на поправката, Любомир Димитров-Гребеца от „Наглите“ е депозирал жалба до съда с искане за предсрочно освобождаване. „Направо почвам да си мисля дали тези хора, които са писали този закон, не са му написали направо жалбата“, заяви Слави Ангелов и продължи с хронологията на историята: „И точно месец по-късно, за да видим понякога правосъдието колко бързо може да бъде в България, този човек получава решение от СГС, че молбата му е уважена“. Слави Ангелов обясни, че след още един месец същата молба до съда подава и лидерът на „Наглите“ Ивайло Евтимов-Йожи. Ангелов заяви, че за него е шокиращ фактът, че комисията в затвора е дала отрицателно становище за Йожи и въпреки това съдията е взел решение да бъде предсрочно освободен. Главният редактор на в. „168 часа“ смята, че лидерът на групата няма как да се е поправил като се има предвид жестоката гавра, на която бяха подложени толкова хора от страна на „Наглите“. Журналистът припомни и случая с отвлечения Ангел Бончев, който 2 месеца беше в плен на „Наглите“, след което беше разменен срещу съпругата си. По-късно тя също беше освободена, но след кратко време почина. „Тя разви рак в резултат на този стрес. Почина заради тях – това е истинатa“, заяви Слави Ангелов.

Журналистът обясни, че за да бъдат предсрочно освободени двамата от „Наглите“, те трябва да отговарят на две условия – да са превъзпитани и да са излежали една втора от присъдата си. „С лидера на тази банда (Йожи) – той трябва да е излежал две трети от присъдата си, защото когато той получава 18-годишна присъда за отвличанията, получава и една присъда и от несебърския съд за един грабеж, който е извършил 10 години по-рано. (…) Така че с две присъди той се намира в условията на опасен рецидив“, очерта ситуацията Слави Ангелов. Новият абсурд тук идва от друго решение на депутатите, които отменят алинея от закона, според която осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода, когато им остават не повече от 3 г. от присъдата и са излежали две трети от нея.

В разговора водещият Слави Трифонов се позова на логиката и попита своя гост дали е възможно „Наглите“ да са използвали част от 3-те милиона евро, които са взели като откупи и които не са намерени от властите, за да откупят свободата си. На този въпрос Слави Ангелов отговори така: „Ако са раздавани някакви пари като подкупи за този техен опит да напуснат затвора, което е твърде вероятно в българските условия, тези пари със сигурност са от откупите от жертвите“.

В предаването Слави Ангелов даде и по-обща оценка на правораздаването у нас през последните години. „През целия този преход ние сме свидетели на това как депутатите в парламента, експертите в техните комисии, работят непрестанно за това животът на престъпниците да бъде улесняван по възможно най-добрия начин, да се оставят всякакви вратички за тях, и в същото време да прави възможно най-тежък живота на техните жертви“, каза Слави Ангелов. Според журналиста политиците показват, че са против всякаква промяна. „Големият проблем е, че тази т.нар. реформа в съдебната система, битка срещу корупцията, не се случва. (…) Въобще това съдебна реформа на мен ми звучи като псувня на скандинавски език“.

Слави Ангелов си спомни, че преди 10 години пак е гостувал в „Шоуто на Слави“ и с водещия са обсъждали почти същите проблеми. Според журналиста за тези години обаче е настъпила промяна в друга посока: „Организираната престъпност стана много по-организирана, организираната престъпност отлетя някъде в далечна галактика, а държавата си е с една дръпната ръчна спирачка някъде в средата на 90-те години и си буксува на това място и няма никаква промяна“. Според Ангелов причините за това законите да облагодетелстват организираната престъпност през последните години са две – „силното адвокатско лоби, което кове тези закони с едни и същи вратички, и другото е безпомощността на тези експерти, които правят тези закони“.

В края на предаването Слави Ангелов даде още два примера за тотална несправедливост. Той сподели, че в България се залавят само 10% от телефонните измамници, а 80% от заловените получават условни присъди. Гостът информира и за две решения на българския съд от днешния ден. Според тях доживотните присъди на Чеци, убил Яна в Борисовата градина в София и на двамата братя, удушили 13-годишната Александра в Провадия, се намаляват на по 20 години затвор. „При Чеци е намалена, защото той не бил извършил това убийство по особено жесток начин, извършил го е по мил начин, според съда, според втора инстанция“, каза Слави Ангелов. Той смята, че хората се обезверяват от всички тези несправедливости, но все пак е убеден, че единственият начин за промяна е много силен системен натиск от тяхна страна.

Цялото предаване от 31 май 2017 г.