enbg

Система, която упражнява диктат, не може да бъде съборена по демократичен път

12.7.2018 | коментара

В предаването, преминало под наслов „Системата ги убива“, гостува и специалистът по политически маркетинг Арман Бабикян. С него водещият Слави Трифонов разговаря „за бездната между политиците и народа“ и „за системата, която убива всички нас“.

„Системата наистина ни убива, лошото е, че ние нямаме усещането, че сме част от системата, а ние сме част от нея“, заяви в началото на разговора Арман Бабикян.
„Под Системата ние разбираме онези там – политиците с бюджетите, които вземат решенията, правят живота ни лош и т.н., но никога обаче не разбираме, че има една голяма мълчалива част, която разрешава това да й се случва“, допълни той, уточнявайки, че страната ни е пълна с невинни хора, но „виновни са и тези, които мълчат“.

Арман Бабикян смята, че хората си намират различни извинения за това, че персонално нищо не правят. По думите му една част от хората се страхуват да се разбунтуват, защото ще бъдат уволнени. „Казват ми: „Те ще ме уволнят, трябва да ям, властта е в тях, парите са в тях, полицията е в тях“. Абе, по байтошово време в кои ръце беше, всички излязоха по улиците, сега по-страшно ли е?“ – попита риторично Арман Бабикян. Според него хората си намират извинения и че по един демократичен начин, каквито са изборите, може да бъде съборена „система, която упражнява диктат“. „Някой има ли спомен за такъв свален диктатор? Диктатори се свалят с камъни и дървье – това е“ – изрази своята неполиткоректна позиция специалистът по политически маркетинг.
„С референдум пак не може да бъде свалена, пак е демократичен механизъм“, обърна се към Слави Трифонов Арман Бабикян и продължи: „Не става. Хората са окупирали парите, няма пазарна икономика, търговете е ясно кой ще ги спечели – всички знаят в България кой държи летищата, кой – пристанищата, кой – газта, кой – нефта, поименно можем да ги изброим, кой строи шосенцата. Те са 15-20 торби с пари, всички ги знаем поименно, не е само онзи пълният, с талончетата, не е само той, има още много, които се крият зад шкембето му и се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Олигарси има в България, но са 15-20 торби с пари. (…) Имат си представител – той е на власт, вече трети мандат“.

Арман Бабикян заяви, че неговите гняв и отвращение са били провокирани от премиера Бойко Борисов и така е бил принуден да престъпи принципите си и да застане отново с личните си позиции под „медийните прожектори“. Бабикян обясни, че неговата работа не е да говори „от диванчето на Слави Трифонов“, а да консултира своите клиенти политици как да се държат, когато сядат на това диванче и въобще как да правят политика. „За да престъпя принципите си, значи се е случило нещо лошо“, каза Бабикян.
Според него Бойко Борисов се е превърнал във външен министър на половин Европа, който от време на време идва на официално посещение в България. „Той се ангажира само с това, милият, а това е човекът, който продуцира най-големия външнополитически провал на България – говоря за нелепия опит България да издигне двама кандидати за генерален секретар на ООН“, заяви Бабикян.

В предаването Арман Бабикян коментира и състоянието на българските медии. Те са много добре, каза гостът и конкретизира: „Получават прекрасни пари от министерствата по европейски комуникационни програми“. По думите му всяка медия има избор между салама и свободата, но се е видяло, че саламът печели.

В края на разговора специалистът по политически маркетинг отново се върна на темата за пасивността на гражданското общество. „Липсват ми онези яките от фитнес салоните, баскетболистите, умните и интелигентните от жълтите павета, учените от БАН, трактористите, много хора ми липсват. Стигнахме дотам, че срамът и достойнството ни го събират по улиците тези майки – това, ако не е шамар за всички ни, дето сме по-добре от тях, не знам какво е. Мен лично ме е срам, зад техния гръб се скрихме, на най-пострадалите. Някъде зад палатката им си крием достойнството“, заяви Арман Бабикян и попита: „Кога хората имат намерение да им се появи достойнство, коя година?“

В края на разговора Арман Бабикян сподели как от своята дъщеря е разбрал, че девизът на африканската държава Ботсвана е „Законът над всички“. „Нашата поговорка народна е: „Хлябът над всички“. И я спазваме. Първо – хлябът, после ще видим това със закона и достойнството какво ще го правим“, завърши Арман Бабикян.