enbg

Светослав Терзиев, 28 февруари 2019 г.

28.2.2019 | коментара

Във връзка с предстоящото избиране на Главен прокурор на Европейския съюз гостува журналистът от в-к „Сега“ Светослав Терзиев. Той коментира защо тази длъжност е толкова важна и кой се страхува от най-силната засега кандидатура – на румънката Лаура Кьовеши, която ръководеше румънската Национална дирекция за борба с корупцията и доведе до ефективни присъди за корупция на множество румънски политици. Нейното уволнение впоследствие доведе до масови граждански протести в Румъния.
Срещу кандидатурата на Кьовеши за Главен прокурор на Европа гласуват държави като България, Румъния и Унгария.

Европейската прокуратура ще бъде нов орган. Нейното предназначение е да санкционира злоупотребата със средства от европейски фондове. По думите на журналиста комисията, която досега е изпълнявала тези контролни функции, не е била ефективна, тъй като е била на подчинение на Европейската комисия. „Европейската комисия е нещо като Правителство на ЕС – общува с правителствата. От тези контакти, които понякога са много чести, много сърдечни, се раждат близки връзки“, каза Светослав Терзиев. Като пример той посочи, че по време на Българското европредседателство председателят на ЕК Жан Клод Юлкер се е оказал много близък приятел на Бойко Борисов.

Гостът поясни, че Европейската прокуратура има сложен регламент, но ще бъде независима от останалите органи на ЕС. В нея ще има делегирани прокурори от всяка държава, които ще бъдат на двойно подчинение – и на ЕП и на националната. При разследване в някоя държава, нейният главен прокурор би трябвало да сътрудничи. Ако не сътрудничи, нещата ще станат по-видими.

Иво Сиромахов зададе въпроса дали яростната съпротива от страна на Унгария, Румъния и България против кандидатурата на Кьовеши не е признание, че в тези страни нещата не са наред. „Не са само те. Защото в съвета, където гласуват постоянните представители на Правителствата в ЕС, миналата седмица имаше огромно мнозинство за представителя на Франция и минимално количество гласове за Кьовеши.“ – каза Светослав Терзиев. Той изрази съмнение, че е имало „хитруване“ при гласуването. Освен това журналистът каза, че не можем да разберем кой точно е гласувал от името на България, тъй като това може да е бил заместник на българския представител, а как точно да се гласува е било по поръчение на Външно министерство. По думите на Терзиев представителят на Франция до 2013 г. е работил на подчинение на правосъдния министър, защото законът е бил такъв. „Нищо лошо не може да се каже за него, но той е работил в такава среда – когато е чакал инструкции от Изпълнителната власт. При нас даже, чисто формално погледнато, Цацаров има по-голяма свобода, по-голяма независимост. И сега въпросът, който се поставя при избора: Кьовеши или Бонер, е всъщност дали искаме да има независим прокурор или прокурор, който се съобразява и с дипломацията. А дипломацията, това са отношенията между правителствата, да вървят гладко отношенията.“ – каза гостът.

Журналистът от в-к „Сега“ коментира и приетите от Народното събрание промени в закона за личните данни, отнасящи се до медиите и работата на журналистите. „Той се основава на Европейския регламент. Ако някой си е направил труда да прочете Регламента, който е доста страници, а и самият български закон също е доста страници – иска труд, щеше да види, че в Европейския регламент не съществуват такива критерии, които се представят едва ли не като поискани от Европа! Това мракобесие означава следното – при следващата класация на Репортери без граници, вече няма да бъдем и на 111-о място, ще отидем още по-нататък – ще отидем до Турция – там някъде 150-о място по свобода на словото. Разликата вече между нас и Турция е само това, че не са вкарали толкова журналисти в затвора. Нищо не им пречи, ще намерят начин. Защото в Регламента е казано, че санкцията, ако нарушавате този закон, е 20 милиона евро. Кой вестник, коя медия ще плати такава санкция?! Това е убийство! И то ще се извършва даже не през съд, защото няма съд, който да произнесе такава присъда. Някаква комисия – петима чиновници! Те ще решават. Е, ще решават! Каквото им наредят.“ – коментира Светослав Терзиев.

Цялото предаване от 28 февруари 2019 г.