enbg

Светослав Иванов, 4 март 2015 г.

4.3.2015 | коментара

Водещият на публицистичното предаване „120 минути“ Светослав Иванов гостува в „Шоуто на Слави“.

Пред Слави Трифонов Светослав Иванов коментира най-актуалната политическа новина – оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Журналистът определи като „скандално“ и „притеснително“ решението на Вучков да подаде оставка. „Откъде да знаем, че зад мотивите за тази оставка на вътрешния министър днес не се крие израз на неговата съпротива с това, че няма да се съгласи със статуквото“, попита Светослав Иванов. Той отбеляза, че оставката е подадена в деня, в който на посещение у нас беше директорът на ФБР, който е говорил за „деполитизация на правораздавателните органи“ в България. „В същия момент вътрешният министър хвърля оставка, защото се чувства подведен, чувства се като човек, който не може да си свърши работата, следователно, ако следваме тази логика, той има някакво чувство на справедливост, чест, достойнство или отговорност, спрямо позицията, която заема“, продължи Светослав Иванов. Така журналистът подложи на съмнение изразеното по-рано от Слави Трифонов мнение, че всички хора във властта са от едно и също котило, а „дори и да са от различно котило, попаднали в тази среда (във властта) всички се уеднаквяват – разболяват се от една и съща болест.“

Светослав Иванов заяви, че освен оставката на Веселин Вучков, не му е харесала и последвалата реакция на премиера. По повод на изказването на Борисов, че, ако някой го държи, го държи „за шлифера“, журналистът заяви, че е очаквал Бойко Борисов вече да има някакъв нов подход по отношение на медийните си изяви и начинът, по който разговаря.

Водещият на „120 минути“ изрази мнение, че през последните години управляващите се въртят в „един кръг на все същата загуба на време“. „Нещата опряха дотам, да говорим за реформи, да има протести, и в същото време хората, които са избрани благодарение на тези обществени настроения, родени от разочарованието от предходното правителство, да ни показват някакъв отказ от реформи. Не мога да го разбера това. Защо го правят, толкова ли е трудно?“ – попита Светослав Иванов.

Пред Слави Трифонов журналистът от bTV сподели и своята нетрадиционна позиция за свободата на словото в България. Според него журналистите в България са си свършили добре работата през последните 25 години и се обоснова защо: „Защото в България всичко се знае, и не защото сме малка страна, а защото журналистите са го казали, написали, изговорили, показали.“ „Знаем прякорите им, знаем парите им, тези в Сметната палата не знаят или в прокуратурата не знаят. (…) Да не би да не знаехме какво е КТБ – от години се знаеше“, аргументира се още Светослав Иванов, след което обобщи: „Няма институционален отговор, който да е адекватен – това води до демотивация.“

В разговора със Светослав Иванов водещият Слави Трифонов отново припомни 7–те точки с предложения на „Шоуто на Слави“ за промяна на избирателната система. Журналистът смята, че точките сами по себе си са прекрасни, но и уточни, че идеята за мажоритарен вот, при сегашната икономическа и демографска перспектива, може да предостави на „местните дерибеи“ възможността да си купят властта директно.

На финала на разговора Светослав Иванов се възползва от предоставената възможност за обръщение към зрителите: „В момента най-различни сили се борят за Вашите сърца и умове, затова подлагайте на съмнение всичко, което четете, гледате, слушате, и то особено, когато е изречено от политиците“.

Във видеото може да видите защо Слави Трифонов не е приел поканата на Светослав Иванов за участие в „120 минути“ и защо като гости в неделното публицистично предаване може да се появят авторите на рубриката „Новинарник“.

Цялото предаване от 4 март 2015 г.