enbg

Светлозар Стоянов, 30 октомври 2013 г.

30.10.2013 | коментара

Теологът Светлозар Стоянов, който се оказа в центъра на скандала с Павел Шопов, беше гост в „Шоуто на Слави“. Той разказа подробности за записа, който направи на ферибот, пътуващ към полуостров Атон в Гърция. Там Стоянов се оказал в компанията на български депутати от всички парламентарни групи. На видеото, заснето от него се вижда как след няколко вика „оставка“ депутатите, начело с Павел Шопов от „Атака“ започват да го заплашват.

„Те не очакваха, че някой си ще дойде и ще им каже така – пряко в очите – „Оставка!” Свикнали са все от телевизията да го виждат или през прозореца – от десетия етаж на Министерския съвет“, каза Стоянов. Желанието да изкаже мнението си пред самите депутати дошло след много обиколки из България и срещи с различни хора: „Толкова насъбрах, че аз не изказах само моето мнение. Казах думата „оставка“ заради недоволството на всички останали – тези, на които вече им е дошло до гуша.“

Ето как Стоянов описа реакцията на депутатите: „Дойде Павел Шопов и каза – „гледай да не избягаш, щото долу ще те чака полиция“. Казах, че няма проблем. За мен не ме е страх. Страх ме е за бъдещето, което те в момента сътворяват.“ След това наистина дошла полицията и той бил арестуван, но според теолога полицаите така и не разбрали какво е направил. Той категорично отказал да изтрие записа.

След като скандалният запис стана обществено достояние, Стоянов загубил работата си, а депутати заплашват да го съдят. „Нека се помолим за оня, който уж съм ритал – да е жив и здрав…“, каза теологът и допълни – „Решили са да се избършат, а се омазаха.“ Според Стоянов всички ние сме виновни за бъдещето и ако искаме добро бъдеще, ние сами трябва да го направим.

Цялото предаване от 30 октомври 2013 г.