enbg

Сашо Диков посочи очевадни недоразумения в кабинета на Бойко Борисов

24.9.2010 | коментара

23 септември 2010 г.

Сашо Диков беше гост на „Хората на Слави“. На въпрос на Филип Станев как, след като е доста прям, още не са го задържали в акция например „Наглите журналисти“, Сашо Диков отговори, че може да има нещо подобно, защото Цветан Цветанов в Сутрешния блок на бТВ заявил, че е време да се захванат със собствениците на медиите, с финансирането и т.н.

„В някои от случаите критикувате Бойко, в някои случаи го плюете, макар да осъзнавате, че баш така не трябва – каза Сашо Диков, – знаете, че зрителят не може да бъде излъган. Колкото и да се правите на отворени, ви личи, че говорите нещо, в което не сте убедени докрай, и в начина, по който го правите.“ На откритото нападение от страна на журналиста, Драгомир Петров отвърна с контра въпрос – той да даде конкретен пример. След като не се стигна до такъв, от редиците на сценаристите дойде и друго питане: „По-добре ли е някой журналист да каже на Бойко Борисов: Аз съм Ваш фен? – Къде отива безпристрастността? Къде е границата?“

„Този журналист съм аз и все още съм му фен. Това, че съм му фен, не ми пречи да му казвам едни от най-жестоките истини по негов адрес.“ – отговори Сашо Диков. Малко след това той отправи обвинения към ответната страна, че в отговора на Слави по изнесените твърдения на Бойко Борисов, че Слави е искал да определят министрите 50:50 и че е искал „градинката“, в отговора си Слави не е отрекъл. Разрази се спор, в който петимата сценаристи потвърдиха, че Слави категорично е отрекълда е искал да участва в разпределението на кабинета, а що се отнася до „градинката“, „този въпрос няма никаква стойност – не само журналистическа, не само обществено политическа, ами дори и лична“.

Въпросът на Ивайло Вълчев беше какво мисли Сашо Диков за репликата на премиера пред камера на бТВ по отношение на редколегията: „Можех да ги приключа, но нали сме демокрация.“ Журналистът коментира, че това изказване на Бойко Борисов е направено, когато не е знаел, че е включена камерата. „Тогава е бил по-искрен, но не ви е приключил. Това, което повече ме притеснява е болната амбиция на Цветанов. Когато Валерия Велева от в-к „Труд“ го пита три пъти „кой е по-подходящ за президентския пост – ти или Бойко Борисов“, и в трите случая отговор няма. … Ами комплекси, приятелю!“

От Ивайло Вълчев дойде още един въпрос към госта – не му ли е странно, че в 21 век на обикновено ТВ предаване се гледа като на институция, която трябва да има позиция по всички въпроси и да я заявява.
„При тоталното наведено положение на медиите у нас, каквото не е било в последните 20 години, е нормално когато хората виждат във ваше лице и в лицето на Слави, хора, на които не им дреме от Бойко, да чуят какво мислите по важни въпроси.“ – отвърна журналистът.

Запитан защо са се навели медиите, той отговори еднозначно – „страх“! Сашо Диков каза, че не знае от къде идва този страх и за това трябва да се питат шефовете на медии, докато той може просто да констатира каква е реалността.

По отношение на Бойко Борисов Сашо Диков заяви: „Продължавам да съм му фен, макар и все по -притеснен. Смятам, че прави все повече гафове и, ако в най-скоро време не се отърве от сбърканягата Дянков, от шушумигата Трайчев, от Цецка… (…) Фен съм на останалото желание нещо да се направи. Вярно, че в това желание аз не виждам подплатен професионализъм, аз не виждам изготвени позиции, алтернативи. Искам да видя хора като Плевнелиев – шапка му свалям, германски възпитаник, личи си, че разбира, … не с болшевишки разбирания, като някои. Да не говоря за карикатурата Борисова, която ще доведе Борисов до не знам къде си, … Цецо с комплексарщините си. Не може тези очевадни недоразумения да стоят там на местата си, те ще го сринат.“

Сашо Диков изрази съгласие с позицията на сценаристите, че е печално, когато няма свобода на словото, когато има министри, които не се справят с работата си, когато има страх – всичко това ни връща там, откъдето тръгнахме преди 20 години, заключиха те.

Хората на Слави припомниха на Сашо Диков, че като журналист с позиция, хората искат да чуят неговото мнение. Той беше попитан защо никога не се е ангажирал – да организира център, движение, гражданска група. „Карали са ме още в началото на демократичните промени да се кандидатирам в Троян и щях да спечеля без грам проблем, каниха ме и на последните избори. Не съм искал никога. Отказвал съм журита, комитети, комисии с едно-единствено изключение – исках да вляза в дисциплинарната комисия на футболния съюз, – не ме допуснаха, всякакви връзки пуснах!“ – отговори Сашо Диков.

Този разговор се случва, защото Слави го няма и вие не сте му казали, че ще ме поканите, каза журналистът в отговор на питане на Филип Станев защо този откровен разговор се случва. Сценаристите отбиха удара с думите, че той многократно е отказвал да гостува и в крайна сметка двете страни се договориха, когато дойде покана от Слави, Сашо Диков да я приеме. „Иска ми се в тая държава нещо наистина да стане, и да стане, защото не мога да си представя, че това, което в момента е на власт, е върха на нацията!“, каза гостът. „Ние искаме същото и затова може би си говорим толкова хубаво“, добави Ивайло Вълчев и потвърди, че уговорката за гостуване при Слави остава.