enbg

Саймън Бъкдън, 29 май 2013 г.

29.5.2013 | коментара

Англичанинът Саймън Бъкдън, придобил популярност в Обединеното кралство и Европа, след като постави пред себе си предизвикателството да пробяга 100 маратона за 100 седмици, гостува в шоуто, за да разкаже за своята кауза. Заради това, което прави, Бъкдън беше избран да носи олимпийския огън на игрите в Лондон през 2012 година. Тогава, носейки факлата, Саймън привлече вниманието като предложи брак на партньорката си.

За Саймън предизвикателството да бяга идва в опит да се справи със състоянието на пост-травматичен стрес. Причините за този стрес при него идват още от детството, когато бил обект на домашно насилие. Състоянието му обаче се задълбочава след редица военни мисии, в които участва, след като се записва в армията, именно защото искал да избяга от случилото се в семейството му.

Саймън започва военната си кариера от първата война в Персийския залив през 1990 година, след което воюва и в Босна, в Кипър, в Руанда и два пъти в Северна Ирландия. В Босна Саймън получава задача да води журналисти „да заснемат сцени на жестокост“ и образите се запечатват в съзнанието му: „Основният проблем са ужасните образи на мъртви тела, основно на деца и жени – хора, които не са воювали, не са се били, но са били под влияние войната“, разказа той.

„Убивал съм, когато бях в Босна – споменът за това е непрекъснато в съзнанието ми“, каза Саймън и призна, че сега води битка с пост-травматичния стрес и поставя предизвикателства пред себе си, а докато бяга в маратоните, печели и битката с рака. Бяганията му влияят и на други хора с проблеми в родината му: „Във Великобритания хората не виждат, че съм болен, защото това, което имам не е физически недъг. Тичането подчертава този факт, че имам психологически проблем и също така вдъхновява други хора, които се борят с нещо, да правят физически упражнения.“

На 1 и 2 юни Саймън Бъкдън ще тича в България – в събота ще бъде в Мездра, а в неделя – във Враца.

Цялото предаване от 29 май 2013 г.