enbg

Саиф Ур Рехман, 31 октомври 2018 г.

31.10.2018 | коментара

В предаването гостува Саиф Ур Рехман, председател на Юнайтед крикет клуб, който тренира деца с увреждания и ги интегрира чрез спорт.

Екипът ни се срещна със Саиф Ур Рехман на кастинга за актьори. Саиф е пакистанец, който живее в България от 1994 г. Споделя, че искал да се махне от Пакистан и първата държава, която му дала виза, била България. Тук започва търговия със спортни стоки. В родината си е бил състезател по крикет и в България основава крикет федерация.

От 2012 година Саиф тренира деца с увреждания по крикет на маса. Работи с деца с детска церебрална парализа и с аутизъм. В момента в България тренират 200 деца. Споделя, че още в Пакистан имал мечта да помага на такива деца. Като видял, че в България не се гледа с добро око на децата с увреждания, започва да работи за това да ги интегрира.
Саиф Ур Рехман разказа с много емоция пред камерите за резултата от своята работа. Предаваме думите му с неговия автентичен изказ: „Този дете за нищо не става. Добре, не става, но дайте ми две минути, просто да го докосна. Няма да ми вярвате, че същото дете, което даже родителите казваха, че нищо не става от този дете, учителите или рехабилитаторите казаха – от този дете нищо няма да стане – този дете вече пета година е шампион по крикет на маса!“

„Тези хора имат нужда от нас. Ако ние не го правим, господ няма да слезе от небето да им помага“, каза още Саиф.

За крикета на маса Саиф научава в интернет, където вижда, че в Англия деца с увреждания го практикуват, като по този начин се помага на тези деца. Тогава той представя идеята си в медицински център в Студентски град – такива деца да идват да спортуват. Директорът на центъра – д-р Даниела Миланова се съгласява и казва, че му дава „най-тежките деца“, с тежка форма на детска церебрална парализа, които не могат да се движат, не могат да говорят. С течение на опита си с тях Саиф разбира, че те могат да комуникират, „да предават енергията си“. Той не разбира как може да се радваме на здравите деца, а при вида на деца с увреждания да казваме „господ да пази“. „Точно това исках да покажа на хората – че тези деца са нормални и хубави деца“, каза гостът.

Когато започнали, нямали екипировка. Вместо бата използвали пръчка, а вместо улей – винкел и се шегували, че играят пернишки крикет, разказа треньорът по крикет на маса.

Родителите на децата реагирали много добре, по думите на Саиф. „Когато господ ти дарява едно такова дете, мечтите ти се сриват. И след 25 или 30 години ти виждаш, че твоето дете спортува. Тази емоция трябва да се види. Виждал съм родителите да се разплакват с глас“, емоционален беше Ур Рехман.

Гостът разказа, че работи с деца от различни градове, като някои са в домове. В началото започва да пътува всеки месец над 1000 км. Финансира дейността си сам.

Крикет на маса за деца с увреждания се реализира само в Англия и в България. Преди да започне, Саиф се свързва със създателя на крикет на маса. Споделя, че там хората не очаквали такъв успех в България, защото в Англия този спорт е под патронажа на кралското семейство. На въпроса на Слави как така той се справя, Саиф отговори с чувство за хумор: „В България всички сме крале!“
На финала на разговора Слави Трифонов попита Саиф Ур Рехман какво е значението на неговото име. „Меч на господ“ беше отговорът.

Цялото предаване от 31 октомври 2018 г.