enbg

Румен Чолаков, 18 май 2016 г.

18.5.2016 | коментара


Гост в „Шоуто на Слави“ беше Румен Чолаков, който е председател на УС на „Милениум Клуб България“. Клубът е новосформиран и има за цел да обедини младите българи в чужбина, родени след 1981 г., и те да работят за развитието на България.

Румен Чолаков е адвокат по корпоративно право в Лондон, завършил университета в Кеймбридж. Пред водещия Слави Трифонов той заяви, че желанието да искаш да направиш нещо за родината си „е емоционално чувство, не всичко може да се обясни рационално“.
„Докато не се опиташ да направиш нещо, нямаш правото да седиш и да обвиняваш“, каза председателят на „Милениум Клуб България“. Румен Чолаков сподели, че инициативата с клуба е една възможност на младите българи в чужбина да получат трибуна, чрез която да се включат в обществения живот на България, „да си кажат мнението, да бъдат чути и ако можем нещо да променим, така както ние мислим, че е редно“. Гостът на Слави сподели, че клубът вече има около 350 привърженици и в момента се сформират комитети на различни места по целия свят. По думите му, в клуба са се включили студенти от Кеймбридж, Оксфорд, Лондон, както и от университети в Германия, Франция, Колумбия, САЩ.

На въпроса на Слави Трифонов дали „Милениум Клуб България“ има политически амбиции, Румен Чолаков отговори, че не са политически проект. След това гостът отбеляза, че една от най-грешните тенденции в обществото е мнението, че политиката е лошо нещо и че е мръсна работа. Румен Чолаков заяви, че предпочита думата „държавник“, а не „политик“. Гостът обаче се затрудни да даде конкретни примери за държавници в българската политика след 1991 година и посочи като такъв единствено Симеон Сакскобургготски.

Румен Чолаков обяви в „Шоуто на Слави“, че продължава и подетата от „Милениум Клуб България“ инициатива да бъде подкрепена кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. От клуба днес са изпратили отворено писмо до Кристалина Георгиева с апел да подкрепи кандидатурата на Бокова и така да прекрати спекулациите в западни медии, че тя също може да бъде номинирана за поста. Според Румен Чолаков въпросните спекулации идват извън пределите на България, те са в интерес на други кандидати и целят да разединят източноевропейската група (б.а. – която на ротационен принцип е на ред да излъчи ген. секретар). „Те (б.а. – хората, които стоят зад тези спекулации) искат да кажат: „Ето, няма силен кандидат, те са разединени, затова дайте да гледаме извън източноевропейската група“, заяви Румен Чолаков. Гостът завърши с надеждата, че Кристалина Георгиева ще постъпи национално отговорно и ще подкрепи Ирина Бокова.

Цялото предаване от 18 май 2016 г.