enbg

Румен Чолаков и Виктор Кузманов, 16 декември 2015 г.

16.12.2015 | коментара

Румен Чолаков и Виктор Кузманов от Българския студентски клуб в Кеймбридж представиха отвореното писмо до министър-председателя Бойко Борисов с апел българското правителство да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

Членовете на студентския клуб в Кеймбридж, които активно участват в организацията, са 97 души – и завършили, и настоящи студенти, разказаха двамата гости. Конкретно Виктор учи в момента Физика и математика, а Румен е завършил История и сега работи като адвокат в Лондон. Попитан от Слави защо продължава да се интересува от случващото се в България, той отговори, че е добре „образованието и държавата ни да са на такова ниво, че да не трябва да се разделяме с близките си.“

По думите на Виктор Кузманов българските студенти са „доста по-добре поставени“ там, тъй като британците учат по-малко неща в обучението си преди университета. „Ние учим доста по-голям набор от дисциплини, което ни позволява да имаме по-голяма обща култура и да сме по-адекватни в ситуациите. Затова много често е предпочитано да се взимат български студенти на работа в добри фирми, защото те са доста по-вещи от някой, който не е учил през последните 4 години.“

В студентския клуб в Кеймбридж си говорят какво се случва в България, разказаха Виктор и Румен. Разговарят за това как могат да помогнат на ситуацията тук, как това ги афектира. Виктор изтъкна факта, че има огромна разлика между това какво става там и какво се случва тук и когато се върне в България, преживява културен шок – от това да види възрастна жена, която не може да си купи вафла, до това да те залее вода от плочка в тротоара.

Румен сподели емоционално, че това, което прави, счита за правилното, дори то да е само прашинка на общия фон. „Искам един ден децата ми, ако искат – да живеят България, да бъдат спокойни и щастливи, и да имат същите възможности, които аз съм имал в Англия – те да ги имат тук.“ – каза 24-годишният юрист.

Румен Чолаков и Виктор Кузманов показаха писмото, което са адресирали до министър-председателя Бойко Борисов в подкрепа на кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Инициативата на техния клуб е започнала тази седмица.
В резюме става дума за това, че българският министър-председател трябва да инициира кандидатурата на българския представител за Генерален секретар на ООН. За момента спрягани са имената на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, и има възможност България да има две кандидатури, което не е добър вариант.

Студентите споделиха, че българите от клуба Кеймбридж са се спрели на Ирина Бокова и в писмото до Бойко Борисов са написали, че според тях е добре да се подкрепи нейната кандидатура: „В нейно лице България има исторически шанс. Тя е фаворит в коментарите в западната преса, тя се споменава като водач, като човек, който има необходимите качества. България е една горда и стара държава, но все пак малка в съотношение на големите геополитически сили. Ние сме на кръстопът между Америка, Русия, ЕС, Турция – и в тази доста голяма битка, която се играе, тази голяма дипломация, която се играе, ние – такива са обстоятелствата и моментът сега – че ние имаме възможността сред цялата тази конкуренция да излезем с Генерален секретар на ООН, който е Ирина Бокова.“

„Това е една възможност, която възприемаме като национална кауза и откровено казвам, че сме учудени, че въобще в България стои казусът да имаме няколко кандидатури. Според мен това, ако стои като казус, дали в държава от Източна или от Западна Европа и има такъв момент, такава геополитическа ситуация, такава наистина уникална историческа възможност, според мен, дългът на държавата е да постави всички възможни ресурси, лобирания, подкрепа към този кандидат, защото това е възможност, която ще постави България по един друг начин пред медиите на световното пространство.“ – каза Румен Чолаков.

Гостите поясниха, че Съветът за сигурност на ООН е институцията, която избира Генералния секретар, но за да бъдеш номиниран в избора за генерален секретар, очевидно е, че подкрепата на твоята собствена държава е ключова, „защото ако не те подкрепят твоите хора, как може да бъдеш кандидат пред други?“ В писмото си те апелират г-н Борисов ясно и категорично да подкрепи още сега г-жа Бокова, за да има България една кандидатура. Очаква се, че през януари 2016 г. Съветът за сигурност ще постави сроковете. Важно е нашият кандидат да се посочи по-скоро, за да можем да лобираме пред всички останали страни на запад, да можем да кажем, че имаме кандидат, за когото лобираме, отчетоха още възпитаниците на Кеймбридж.

Цялото предаване от 16 декември 2015 г.