enbg

Румен Чолаков за сагата с българския кандидат за генерален секретар на ООН

13.9.2016 | коментара

По повод сагата с българската кандидатура на генерален секретар на ООН, Слави коментира новото й измерение от днешния ден, като изрази предположение, че заради разразилия се международен скандал или заради късно проявен здрав разум, днес правителството застана отново зад кандидатурата на Ирина Бокова. Слави осъществи връзка по скайп с Румен Чолаков, председател на „Милениум клуб“, един от хората, подкрепящи кандидатурата на госпожа Ирина Бокова.

„Унизителни няколко дни за България“, започна коментара си Румен Чолаков. Той отчете, че случилото се влияе на начина, по който се гледа на България. По думите му, от няколко месеца имаме стабилен кандидат в лицето на Ирина Бокова, която продължава да бъде най-харесваната жена от всички кандидати, а внезапно са започнали интриги.

Чолаков нарече „медийни димки“ непроверените информации, изнесени в петък и събота. Първата – че три държави ще номинират Кристалина Георгиева срещу Ирина Бокова, а втората димка – че кандидатурата на България ще бъде подменена изцяло, като вече били забравени трите държави. Румен Чолаков каза, че за международния поглед това е бил много странен развой на събитията, шокирал множество коментатори. Това вреди на нашата репутация пред света, каза Чолаков.

Един от големите стълбове на митологията срещу Ирина Бокова, според завършилия Кеймбридж Румен Чолаков, е че Англия и Америка не подкрепят Бокова и ще й наложат вето. Той прогнозира, че дори напротив, на 3 октомври, когато е ключовото гласуване, Ирина Бокова ще бъде може би единственият кандидат, който няма да получи вето, тъй като „тя е избирана два пъти за генерален директор на ЮНЕСКО и Великобритания не може да наложи вето на такъв кандидат“.

Цялото предаване от 13 септември 2016 г.