enbg

Рубриката „Достойни за уважение“ с Лазар Радков и Мартина Йорданова, 27 февруари 2019 г.

27.2.2019 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостуваха Лазар Радков и Мартина Йорданова за инициативата им „Капачки за бъдеще“, с която се даряват кувьози на малки населени места. Кампанията съществува вече година и четири месеца, като за една година са събрани 69 тона, което като брой е приблизително 70 милиона капачки. Включили са се стотици хиляди души от цяла България. Провеждат се кампании основно в големите градове, като се организира събитие, идват камиони и ТИР-ове, в които се товарят капачките. Лазар и Мартина споделиха, че при последната акция в София за 5 часа са били събрани 25 тона капачки, които напълнили три големи ТИР-а. Организаторите поясниха, че се събират капачки, защото този вид пластмаса може да се рециклира повече от 10 пъти.
Тъй като кампанията набира скорост, има опасност заводът за рециклиране, с който работят, да не успява да поеме цялото количество капачки. Затова организаторите молят всеки, който има познати, занимаващи се с изкупуване или рециклиране на пластмаса, да се свърже с тях за съдействие.

Със събраните средства от кампанията през миналата година са закупени 6 кувьоза. Три от тях вече са предадени, а други три предстои да бъдат. Кувьозите се даряват на малки общини, където кувьозите са изключително стари – от 1970-1980 г. Все още, по данни на организаторите, в 10-15 града кувьозите са отпреди 1990 г. Тъй като става дума за общински болници, би следвало те да се финансират от общините.

„В държавата има много неща, които са проблем, само че ние няма как да седнем и да чакаме държавата да ги оправи. Ако ние сами не вземем да направим нещо – виждаме, че по административен път нещата не се случват и явно ние трябва да вземем нещата в ръце. Всеки може да направи нещо мъничко. Да вдигнеш един боклук от земята и да го хвърлиш в казана за боклук, изобщо не е малко. Мънички неща. Когато много хора го правят, това са нещата, които променят света.“ – каза Лазар Радков.

Още подробности може да намерите във фейсбук на страницата Капачки за Бъдеще.

Цялото предаване от 27 февруари 2019 г.