enbg

Рубриката „Достойни за уважение“ с гост доц. д-р Мария Спасова, 8 ноември 2018 г.

8.11.2018 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостува доц. д-р Мария Спасова от института по „Полимери“ към БАН. Международният съюз по чиста и приложна химия отличи доц. Спасова за цялостния й принос в областта на научните изследвания, като й отреди мястото на химичния елемент „антимон“ под номер 51 в Менделеевата таблица.

„Наградата, която получих, е във връзка с това, че следващата 2019 г. е обявена за международна година на Периодичната система. Също така през 2019 г. се навършват 100 години от създаването на международния съюз по чиста и приложна химия. В тази връзка съюзът обяви създаването на таблица на младите учени“, разказа доц. Спасова.

От юни 2018 г до юни 2019 г. ще излизат имена на млади учени-химици до 40-годишна възраст, които със своя принос в областта на химията, са отличени и намират място в тази периодична система, добави българският учен. По нейни думи до момента са излезли 32 имена от цял свят, като тя е единственият представител на България.

Доц. Спасова стартира своите разработки през 2003 г. Наградата й е за цялостния й принос през периода от тогава досега – първо за конструирането на апарат за нано влакна и получаването с този апарат на иновативни полимерни нано материали. На тези материали се търси приложение главно в медицината, но и в селското стопанство, както и за направата на защитни облекла, които се самопочистват.

През 2003 г. създадената така апаратура, е била първа в България и на Балканския полуостров. Сега предстои да я усъвършенстват и да получават „материали със зададени свойства, за конкретни приложения, с които може да се подобри и облекчи нашият живот“.

Доц. Мария Спасова разказа, че е имала шанс да остане в Белгия, но решава да се върне в България, защото тук е нейното семейство и бъдещият й съпруг, с когото предпочитат да останат в родината. Освен това, доц. Спасова сподели, че има две деца, които иска да отгледа в България.

Цялото предаване от 8 ноември 2018 г.