enbg

Рубриката „Достойни за уважение“ с гост Илия Христов, 10 юли 2019 г.

10.7.2019 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостува Илия Христов разказа за музея на ФК Левски, който ще бъде открит през септември на стадион „Георги Аспарухов“. 

Над музея работят хората от две сдружения, които със собствени средства набавят експонати от колекционери, антиквари, а други предмети са дарени. Самият Илия Христов започва да купува вещи през 2005 г.

Идеята за музея възниква през 2015 г., когато разбират, че „клубът не е в състояние да издаде една книга, посветена на 100-годишнината на му“. Такава книга, която разказва историята на Левски, вече е издадена. Тиражът е от 1914 книги и отговаря на годината на създаване на клуба, а всяка книга е с уникален номер. Една такава книга Илия Христов подари на водещия Иво Сиромахов.

Гостът разказа, че притежава първия протокол на Левски, според който клубът е основан през 1911 г. Той сподели още, че Левски е имал клубна витрина, а в годините 1980-1990 година е имало музей, но бил премахнат, а експонатите изчезнали.

Илия Христов разкри една част от експонатите, които ще могат да бъдат видени в музея: чиния от Кемал Ататюрк, изписана със златни букви; проектът за втората емблема от 1919 г.; знаме на Цветан Веселинов от 1938 г.; първото знаме на клуба, което е с образа на Св. Пророк Илия; фланелка от 1967-1968 г. на Стефан Аладжов, изиграл най-много мачове за Левски – 469; фланелката на Жус Фонтен от 1960 г., подарена на Димитър Йорданов-Кукуша (централен нападател преди Георги Аспарухов); Бронзовата обувка на Наско Сираков от Франс Футбол; Бронзов медал от Световното първенство `94 година, дарен от Николай Илиев.

В студиото Илия Христов показа оригиналния ръкопис с текст за химн на отбора, писан от Димчо Дебелянов.

Цялото предаване от 10 юли 2019 г.