enbg

Рубриката „Достойни за уважение“ с гост Николай Табаков, 11 юни 2019 г.

11.6.2019 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостува Николай Табаков. Той разкри подробности около инициативата за построяване на паметник на Невена Коканова в родния й град Дупница.

Николай Табаков е музикант и художник от Дупница. Идеята за паметника започва да обмисля миналата година, когато се навършили 80 години от рождението на Невена Коканова. Той разказа, че инициативата е на етап събиране на пари. „Сумата, към която се стремим, е 30-40 хиляди лева“, каза гостът и обясни, че вече е имало обсъждания със скулптори за ориентировъчна цена на изработката. Николай сподели, че с още няколко човека са направили сдружение, регистрирали са банкова сметка за дарения, а в момента с редица събития привличат хората да се включат в каузата. „След като съберем поне половината сума, тогава вече ще обявим конкурс, на който да се явят, надявам се, най-добрите български скулптори, които да предложат най-добрата идея. Тогава вече ще се търси и място“, каза гостът.

Николай Табаков разказа за срещата си с Невена Коканова в края на 90-те години: „За щастие имах честта да се срещна два пъти с нея. Разговарях около половин час първия път, втория път по-малко – незабравим спомен ще остане“.

Гостът сподели още, че целта на инициативата е тя да привлече повече съмишленици. „Мисля, че един такъв паметник ще обедини хората. И ще даде смисъл на хората да застанат зад нещо, да дадат 20 лева за нещо общественополезно“, каза Николай Табаков.

Цялото предаване от 11 юни 2019 г.