enbg

Рубриката „Достойни за уважение“ с гост Ивелин Михайлов, 31 януари 2019 г.

31.1.2019 | коментара

В рубриката „Достойни за уважение“ гостува Ивелин Михайлов, организатор на инициативата за издигане на паметник на хан Алцек в Италия.

Ивелин Михайлов разказа, че всичко започнало в края на 2015 г. от един българин, който се прибирал от САЩ и решил да мине по пътя на богомилите в Европа, за да изследва къде са оставили следите си и с какво българите са допринесли за световната цивилизация. Минавайки през Южна Италия, той се озовал в малкото градче Челе ди Булгерия, намиращо се в подножието на планината България, с население около 2500 души. Градчето се намира близо до мястото, на което е загинал Спартак – място с голяма концентрация на българи и траки. Там, по времето на Римската империя, е живял и допринесъл за мира в Италия прабългарският хан Алцек – брат на хан Аспарух. В Челе ди Булгерия и до днес има следа от българската култура и език.

В италианското градче пътуващият българин се запознал с кмета и местния историк, които му споделили, че искат да изградят паметник на хан Алцек. “Ние можем да си го направим, имаме пари, но не знаем как е изглеждал“, казал кметът и обяснил, че търсят българи, които да им помогнат с възстановяването на вида на хан Алцек. Прибирайки се в България, нашият сънародник решил да се свърже с други дейни българи, които да подкрепят инициативата. Тогава се срещнал с Ивелин Михайлов и Фондация „Въздигане“. От там отговорили на молбата му така: „Това е наш роднина, не можем да се унижаваме хора в Италия да правят нещо, което е задача на българите“. Така започнало не просто възстановяването на лика на хан Алцек, но и цялостното изграждане на паметника.

„Българите са оказали съществено влияние за формирането на културата в Италия. Защото в един труден момент те са донесли мир, ред и стабилност“, разказа Ивелин. Той сподели, че за 5 месеца паметникът бил изработен, като в инициативата се включили и българи, които не са в организацията, но искали да помогнат. Триметровият паметник на хан Алцек е направен от скулптора Дишко Дишков, а възстановчиците, които са направили въоръжението и доспехите, са Милен Петров и Александър Въчков. Паметникът е поставен през 2016 г. на централно място в Челе ди Булгерия, като площадът също е кръстен на хан Алцек. Там всяка година се организира фестивал, който събира и българи, и италианци. „Този паметник дава голяма гордост на българите в чужбина. Защото те осъзнават, че не са миячи на чинии, те са хора, които са допринесли за тази цивилизация“, каза Ивелин Михайлов.

Водещият Слави Трифонов разказа, че преди години е организирал инициатива за издигане на паметник на хан Аспарух в София, но бюрокрацията и спорове между историци попречили на идеята да се осъществи. „Ние не можем да направим в София, в столицата на България, паметник на хан Аспарух. А там – в Италия, в едно градче с 2500 души, са направили паметник“, изрази възмущението си Слави Трифонов и попита защо в България нещата се случват по трудния начин.

Ивелин Михайлов отговори, че в България също е участвал в поставянето на паметник – този на генерал Никола Иванов, който е превзел Одрин и е освободил Свиленград. Според него и в България нещата се случват, но за това са нужни желаещи хора. „Искам всичко възможно да се направи в София да има паметник на основателя на българската държава – хан Аспарух! Ето, аз съм желаещ, искам да го направим!“, обърна се към него Слави Трифонов. „До година и половина ще го направим“, обеща за финал Ивелин Михайлов.

Цялото предаване от 31 януари 2019 г.