enbg

Рени Григорова, 20 април 2018 г.

20.4.2018 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Рени Григорова, майка на дете с увреждане. В началото на миналата година тя изпрати официално писмо до президента, до политиците, до държавните институции, с молба за евтаназия за себе си и за сина си. В предаването тя обясни, че отговор е получила единствено от омбудсмана Мая Манолова.

„В България, когато родиш едно дете с увреждания, още с раждането му те карат да се замислиш дали не искаш да го оставиш, което е много жестоко“, каза Рени Григорова и поясни: „Просто подписваш една декларация, с която го лишаваш от правото на живот – че го даваш в държавна институция, която ще го гледа, която ще му бъде настойник, ти няма да се интересуваш от това дали то е гладно, дали е жадно…“

Пред водещия Слави Трифонов Рени Григорова сподели драматичната си лична история: преди 28 години тя ражда сина си Стефан, който заради задушаване при раждането получава 3 мозъчни отока и „50 дни е между живота и смъртта“. Лекарите й казали, че детето й ще бъде тежко увредено и че може да го остави в институция. Рени Григорова обаче нямала колебание да го задържи. На въпроса на Слави: „Защо?“, Рени отговори: „Защото съм майка“.
В предаването смелата жена разказа, че вследствие на личната си драма самата тя е получила 4 инсулта. Рени Григорова заяви, че отглеждането на дете с увреждане „всеки божи ден е борба“.

В студиото Рени Григорова беше облечена с тениската на провелия се в четвъртък протест на родителите на деца с увреждания, която е с надпис „Системата ни убива“. Майката разказа, че именно заради тази фланелка протестиращите не били допуснати на разговор в сградата на Народното събрание. Обяснението било, че надписът е политически и има лозунг. Политическото тълкувание на лозунга според Рени е: „Системата, която са те, ни убива“. Рени Григорова сподели, че всъщност системата вече ги е убила. „Системата ни е убила още от клеймото „инвалид“, защото аз не приемам подмяната на тази дума „инвалид“ с „човек с увреждане“. Човек с увреждане в нормалните държави живее нормално“, каза Рени Григорова и даде пример с Холандия. По думите й там има хуманно отношение към хората с увреждане – комисия проверява по домовете всеки случай, изготвя индивидуален бюджет, осигурява безвъзмездно асистент, рехабилитатор, логопед, стоматолог. В Холандия, по разказа на Рени Григорова, хората с увреждания не ходят по гишетата, където да ги нахокват и да им се карат.

Пред Слави тя довери, че все още мисли за евтаназия. По думите й живот в мъки и болки не е живот и в този случай „смъртта е едно благородно избавление“. „Детето ми изпитва адски болки, аз също. (…) Детето ми се измъчва, прави много тежки припадъци, преди 2 месеца направи микроинсулт. Това живот ли е?“ – попита през сълзи майката на Стефан.

Рени Григорова заяви, че вижда изход от ситуация по два начина – единият вариант е този – евтаназията, другият – „да си оправим нещата“. Много хора обаче нямат интерес нещата да се оправят, смята тя. „Едни НПО-та последната година са получили едни 4,5 млн. субсидия за нищо правене“, каза гостът на Слави.

Рени Григорова е убедена, че правилният ход е да бъде приет Закон за личната помощ, за да има индивидуална оценка на всеки един човек с увреждане, както е в Холандия и Швеция. Тя припомни казаното от премиера, че няма пари и затова законът остава за догодина. „Само че аз не живея догодина, аз живея днес“, завърши Рени Григорова.

Цялото предаване от 20 април 2018 г.