enbg

Ремонт за 3,6 млн. лева осакатява паметник на културата

20.10.2014 | коментара

Иван Кулеков разказа за безобразния ремонт на Националната художествена галерия, на стойност 3,6 милиона лева, извършен от правителството на Бойко Борисов. В паметника на културата, където в момента има изложба на великия италиански художник, скулптор и архитект Микеланджело Буонароти, където по време на Османското владичество се е помещавал турският конак, а след Освобождението е построен представителния дворец, през 2012 година започва ремонт, при който историческата сграда е замазана с цимент, облицована с гипсокартон и обзаведена с алуминиева дограма.

Крайно възмутен Иван Кулеков каза, че в Националната художествена галерия, освен велико изкуство, може да се види и „велика простащина“, за 3 милиона и 600 хиляди лева. „Не може нещо, което струва 3 милиона и 600 хиляди лева, да не е велико!“ – ироничен бе Кулеков, визирайки ремонта на Галерията, започнат преди две години при управлението на Бойко Борисов. Иван Кулеков подчерта, че за такава баснословна сума се продават творби Пикасо. „Този ремонт струва точно 3 милиона и 600 хиляди. Лошото е, че вместо да консервират и запазят всички тези исторически пластове, които има там – от римско време; там е бил турския конак, в който са съдили Левски, в килиите на който е стоял Левски и други поборници за освобождението на България; там минава цялата история на България… Тези хора, които са направили ремонта, всичко това са го замазали – или с цимент, или са сложили дограма.“ Кулеков разказа още, че тази историческа сграда е била преустроена от Александър Батенберг след Освобождението: „Той поръчва на двама много известни виенски архитекти да направят проект за двореца. Тези виенски архитекти запазват римските слоеве, които се намират в подземието на конака, запазват килиите. Те имат много по-силно развито чувство за българската история, от това, което имаме ние.“ По нататък сградата е ремонтирана и от Цар Борис ІІІ, и от комунистическата власт, но всички исторически пластове са замазани с последното „обновление“, направено от правителството на ГЕРБ, което ясно може да се види от филма на Иван Кулеков.

Във филма си „На долната земя“ Иван Кулеков припомня посещението на Бойко Борисов и четирима негови министри, с което се слага началото на ремонта в Националната художествена галерия. След това директорът на Националния музей на българското изобразително изкуство Бисера Йосифова показва как проходите от антични времена са използвани за изхвърляне на отломки от ремонта, как двойните прозорци на двореца са заменени с PVC дограма за по-добра изолация, а коридорите са покрити с плочки за баня.

Цялото предаване от 20 октомври 2014 г.