enbg

Редколегията, 23 май 2014 г.

23.5.2014 | коментара

Тагове:

Редколегията на „Шоуто на Слави“ коментира предстоящите евроизбори на 25 май. Във втората част на предаването своя коментар на предизборната кампания направиха и журналистите Иван Бакалов и Петър Волгин.

На въпрос на водещия Слави Трифонов дали по начина на водене на предизборната кампания става ясно, че предстоящият вот е за Европейски парламент Ивайло Вълчев отговори с думите: „Не разбрах коя от нашите български партии, влизайки в ЕП, с какво ще допринесе за Европа и за мястото на България в нея?“ Той каза още, че не е чул от политиците стратегии за България в Европа, не е чул и партиите да обяснят на избирателите си дали ще минат по-вляво или по-вдясно в ЕП. Според сценариста голяма част от гласоподавателите не знаят в кои от големите европейски партии членуват българските партии. Ивайло Вълчев се съгласи и със Слави Трифонов, че европейските теми са били изместени от „кокетничене с избирателя“ (водещият цитира изказване на лидера на ББЦ Николай Бареков, който направи комплимент на потенциалните си избиратели, че „са красиви и умни“).

Тошко Йорданов разгледа въпроса за предстоящия вот в контекста на цялостната европейска политическа ситуация: „Ако приемем, че ЕП е една голяма държава, защото си има народни представители от всички страни (б.а. – членове на ЕС), ние, българите, румънците, гърците, португалците сме работниците, или бедните, или циганите, тези, които са малоимотни и бедни. По тази логика би трябвало българите да гласуваме за лява политическа сила, защото левите в Европарламента са по-склонни да отпускат пари и да се грижат за такива като нас. Което пък мен, като човек с десни убеждения, направо ми изправя косата и се чувствам отвратително. (…) От другата страна са богатите – като ЕНП, например Германия. ЕНП управляваше ЕП до този момент – знаем какъв е резултатът – нито сме в Шенген, отношението към българи и румънци е като към трета, четвърта, пета ръка хора…“ Според Тошко Йорданов в България никой не говори за предстоящите избори в европейския контекст. По думите му БСП и ГЕРБ се съревновават кой е по-голям, а „Барека е тежък популист“. „Това говорене ме отвращава и не знам как ще намеря сили да отида да гласувам на 25 -ти“, заяви искрено Тошко Йорданов. Все пак той допълни: „Хора като мен, с десни убеждения, трябва да си намерят дясна партия, която, разбира се, не е ГЕРБ, защото там цялото ръководство са бивши комунисти, барабар с тоя, дето е начело. Видимо не е БСП, въпреки че като българин трябва да гласувам за лява политическа сила и някъде в десния политически спектър може би ще намеря нещо…“

Александър Вълчев пък си послужи с ирония и направи портрет на един от независимите кандидати за ЕП – Евгения Банева, която според сценариста „е известна с това, че е известна, че е съпруга на Николай Банев и че е управител на курорта „Русалка“. Александър Вълчев заяви, че е впечатлен от ангажираността на Банева към социалната политика и цитира нейно изказване, което гласи: „Всички сме бедни в тази държава“. На този фон той изтъкна и други заглавия от медиите, очертаващи „бедността“ на Баневи: „Сватбари си разменят яхта и „Ферари“. Съпрузите Баневи пиха от чаши от венецианско стъкло“, „Борисов бракосъчета Евгения Генчева и Николай Банев“, „Банева си има слуга“, за за завършек бе цитатът: „Откраднали самолета на Баневи“.

Драгомир Петров заяви, че е нужен нов Изборен кодекс, който да отмени продажбата на алкохол в изборния ден, защото „няма трезвен човек, който да отиде да гласува, за който и да е чукундур.“ Сценаристът се обяви и за отмяна на деня за размисъл. „Ако мислиш в деня на размисъл, най-много да те заболи главата. А е доказано, че политиците не обичат хора, които мислят“, обоснова предложението си Драгомир Петров. Относно деня, предшестващ изборите, Ивайло Вълчев вметна: „Денят за размисъл официално да бъде обявен денят след изборите, защото обикновено ние, в България, тогава се замисляме. В деня след изборите, поглеждаме резултатите, още в 12 ч. вечерта, и викаме: „Боже, ние какво направихме?!“

В коментара си Драгомир Петров се спря и на обещанията на политическите партии, дадени в предизборната кампания за ЕП.
Той припомни обещанието на ББЦ да върне казармата, да осигури безплатни лекарства за деца и пенсионери, да раздаде безплатни таблети и да направи заплатите европейски. Припомни и обещанието на БСП да не допускат ГЕРБ обратно във властта, както и колоритното обещание на Мая Манолова да пусне 20 000 шарана в кюстендилския язовир Дренов дол. Драгомир Петров изрази и впечатлението си от ГЕРБ, които по време на своето управление спряха проучванията за наличието на шистов газ в България, но сега имали желанието да осигурят „безплатно синьо гориво за всички домакинства“. Най-доброто обещание обаче според сценариста е на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който не искал да обещава неизпълними неща и обещал „партията да се бори за интересите на България“.

Драгомир Петров заяви, че няма да гласува и изтъкна като причина възможността вотът му да бъде подменен чрез преференциалното гласуване. Той обясни как може да се случи това: „Хипотетично за една партия гласуват 100 000 души. Тези 100 000 души посочват преференциално Гошо Гошев да отиде в Европарламента. Гошо Гошев накрая се отказва. Това е подмяна на вота.“

Иван Кулеков призова зрителите, когато гласуват, да не забравят „човека, който е направил най-много за присъединяването ни към Европа и европейската цивилизация“ – Кирил Философ. „Благодарение на този човек българският език става свещен и заедно с латинския, гръцкия и еврейския става език на богослужението. Това се случва през 867 година, а днес Кирил и брат му Методий са обявени за покровители на Европа. Благодарение на Кирил и Методий и на други български просветители 24 май е ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарение на Борисов, Станишев, Местан, Сидеров, Пеевски и на други български политици 25 май 2014 г. ще бъде ден на българската безпросветност и простащина и на славянското празнословие. През 867 г. България е избрала да изпрати в Европа братята Кирил и Методий, 11 века по-късно България избира да изпрати в Европа хора от типа на братя Галеви“, заяви още Кулеков. След това той представи своя нов филм, посветен на евроизборите – „Евробитак 2014“.

Журналистите Иван Бакалов и Петър Волгин гостуваха на Редколегията на “Шоуто на Слави” в деня за размисъл преди евроизборите.

Още в самото начало Иван Бакалов изрази мнение, че на евроизборите „трябва да се гласува“. Според него обаче медиите не са обяснили „как да се гласува“: „Хората не знаят примерно – вътре, в Реформаторския блок има някаква вътрешна битка, … някакъв кръг – от така наречените „костовистите от последния ден“, сектата… Те водят война – да гласуват за Малинов, да изместят Кунева. След като са избрали, че тя е най-избираем и така нататък. И хората, които искат да гласуват за Кунева, си мислят, че тя като е на първо място и е достатъчно да пуснат бюлетина. А трябва да отбележат и че е за първия кандидат. Достатъчни за 5 хиляди души да отбележат Малинов за първо място и той ще я измести.“

Според Бакалов българите трябва да гласуват, защото има голям избор. Журналистът изрази мнение, че ако някой човек не обича големите партии, които се рекламират най-много, може сам да се поинтересува и да избере друг кандидат, който да подкрепи. Той смята, че единственият начин нещо да се промени, е хората да се интересуват и да гласуват.

„Очаква се това да се превърнат в някакви вътрешни избори, реално. Борбата е всеки да покаже колко е силен вътре – като влияние. Никой не мисли за това каква е функцията на депутата в Европейския парламент, какво ще прави“, обясни Бакалов.

Петър Волгин обясни, че гласувайки на изборите за Европейски парламент, ще избере представители на една от големите европейски партии. Според него на тези избори не трябва да се говори в категориите БСП, ГЕРБ, ДПС, а в категориите Партия на европейските социалисти, Либерали, Европейска народна партия. Ако на човек не му харесва това, което става в Европа и в България, и начинът, по който се управлява Европа, той трябва да избере алтернатива, смята журналистът: „Ще гласувам за партия, която има шанс да промени нещата. Няма смисъл да гласувам за партия, която ще вкара 20 или 30, или 50 депутати в Европарламента. Има смисъл да гласуваш за голяма европейска партия, която може да направи този пробив.“

Волгин призова българите да гласуват, защото „това е едно от малкото неща, които ние имаме право да направим“. Той смята, че позата „всички политици са противни, прости и тъпи, и няма за кого да гласувам“ е крайно вредна и съзнателно налагана. „В случая става дума и за Европа като цялост, не само за България. Да, може да изглежда смешно, може да изглежда малко грандомански, но ние с гласа си имаме шанс да променим нещо в Европа. Тази Европа да мръдне нанякъде.“ Журналистът призова хората да гласуват, защото само така имат шанс да променят Европа.

В България, според Волгин, тези избори са много по-важни за така наречените малки партии, които се опитват да вкарат един евродепутат.

Иван Бакалов изказа мнение, че не може да се сравнява дясното и лявото в Европа с дясното и лявото в България. Той даде пример със Социалистическата партия във Франция, където данъците са вдигнати от нея над 70 процента, а в България социалистите наложили 10 процента данък. „Това е такава фундаментална разлика“, каза журналистът и допълни: „социалистическата партия в България играе ролята на консервативна и дясна партия, а тези, които се смятат за десни, вадят тротоарни плочки и правят барикади, окупации и не знам какво, което е ляв радикализъм.“ Според Бакалов в България всичко е обърнато като реалности.

Петър Волгин обърна внимание и върху поведението на медиите преди изборите за Европейски парламент: „Медиите, това което правят винаги преди избори, е да печелят – тоест за тях е важно да дойдат повече пари, да се запишат повече клипове, повече участие да имат от политическите сили. Не мога да кажа дали трябва да ги ругаем за това или не трябва да ги ругаем, все пак те от това печелят и с това плащат заплатите на хората си. По-скоро моята критика е към това, че ние, хората в медиите, не обяснихме достатъчно добре за какво иде реч, не обяснихме достатъчно добре за какво са тези избори и също така – не бяхме достатъчно критични към хората, които се явяват на тези избори.“

На финала Иван Бакалов заяви следното: „Хората да отидат да гласуват. Това е. Има избор. Ако щете, има и български претенденти за Бепе Грило като този „Глас Народен“. Дали може да се сравнява въобще, е друг въпрос. Ако щете – има от НДСВ, от Надка – вечната Надка, Синьо единство, и тя е в лисите… Който си поискаш – ги има всичките. Христос ли да слезе? Всички, които е възможно да представят България в Европейския парламент, са изкарани на тезгяха. Нека ходят и гласуват хората“.

На финала на предаването петимата сценаристи от Редколегията имаха възможността с по няколко изречения да се обърнат към зрителите. Ето какво казаха те:

Тошко Йорданов: „За първи път, откакто има избори, аз мисля да използвам деня за размисъл наистина да помисля и да поговоря със себе си, защото досега винаги съм знаел какво трябва да направя на изборите и не ми е трябвал този ден… и ще се опитам да се преборя с отвращението си към българската политическа класа и да се самоубедя, че съм по-скоро европеец и гласувам на европейски избори и да се абстрахирам от това, че живея в България, да мисля малко по-глобално… Предполагам, че може и да не успея.“

Драгомир Петров: „Аз обявих, че няма да гласувам. Имат един ден – давам им ултиматум, в който кандидатите за евродепутати по някакъв начин да ми покажат, че знаят английски поне – да не се налага да гледат умно…“

Ивайло Вълчев: „Единствената реклама, която видях за европейските избори и разбрах за какво става дума, беше направена не от партия, беше рекламата направена от Европейския парламент, която не се излъчваше по българските телевизии… В нея се казваше така: всички реклами ви казват какво да правите вие, а в тази реклама ние ви питаме какво искате да правим оттук нататък. Може би повече хора трябва да мислят по този начин. Отивайки да гласуват, да мислят не за партията, която са си избрали и за малките вътрешно-български борби, а трябва да мислят, че гласуват какво да се случи не в България, а с България в Европа.“

Александър Вълчев: „Този път аз няма да гласувам. Ще чакам да има мажоритарна избирателна система, да познавам хората, за които гласувам и техните качества и тогава вече може би ще се замисля наистина.“

Иван Кулеков: „Пред нас са 24 май и 25 май. 24 май е велик български празник, затова искам да ви кажа: гласувайте на 25-ти май, но мислете за 24 май. Това ни прави българи.“