enbg

Редколегията, 9 юли 2013 г.

9.7.2013 | коментара

Редколегията на “Шоуто на Слави” се събра, за да коментира протестите на гражданите срещу политическата система и правителството на Пламен Орешарски.

Пръв Тошко Йорданов изрази мнение, че управляващите демонстрират “гьонсуратлък” като се правят, че все едно протестите ги няма. Иво Сиромахов подкрепи своя колега и допълни, че дори на 26–ия ден от “#ДАНСWhithme” не се забелязва “най-нормалното нещо за една демокрация” – “гражданите и властта да бъдат в диалог”. “Властта казва: “Вие може да протестирате, но не ни интересувате. Ние няма да се съобразим с това, което казвате”, разтълкува поведението на управляващите сценаристът.

Тошко Йорданов и Иво Сиромахов обаче не бяха на едно мнение, относно това доколко днешните протестиращи са били активни по време на управлението на ГЕРБ. “Голяма част от тези хора позволиха 4 години едни мутри да ни управляват и си стояха в къщите и гледаха сеир”, отбеляза единственото “неприятно” в настоящите протести Тошко Йорданов. Иво Сиромахов не се съгласи с изказаното твърдение и припомни, че по време на кабинета “Борисов” се случиха протестите за ГМО, за шистовия газ, за ACTA, както и екологичният протест на Орлов мост.
Тошко Йорданов обаче уточни, че протестите тогава и днес не са едни и същи по основна квалификация: “Протестите са различни. Нямаше протест – политически, имаше икономически през януари, който прерасна в политически. Три години и половина преди това нямаше нито един политически протест, при положение, че по-мракобесно и недемократично управление не сме имали.” Сценаристът все пак подкрепи сегашните протестиращи и заяви, че техните искания са “напълно резонни” и че правителството показва наглост с желанието си да продължи да управлява. Според Тошко Йорданов най-разумно би било кабинетът “Орешарски” да посочи конкретен срок, до който ще се разпусне и в този срок да работи за промени в Изборния кодекс.
Иво Сиромахов продължи казаното от Тошко Йорданов и заяви, че промяната на Изборния кодекс е само една от стъпките и че трябва да се променят още начините за финансиране на партиите, както и начините за избирането на съдиите. Според Сиромахов тези промени могат да се случат “само с натиск от улицата” и този натиск, по думите му, трябва да е по-радикален, защото “няма да стане само с пиене на кафета”.

Слави Трифонов постави пред Редколегията въпроса за това какъв ще е резултатът от една оставка на правителството в настоящия момент. Водещият изрази тезата, че едни нови избори, проведени без гласувани промени в Изборния кодекс, ще възпроизведат статуквото и по думите му дори биха дали възможност на Бойко Борисов да се държи, сякаш се завръща “на бял кон”. “Протестът не е борба на една партия с друга партия, Бойко Борисов “на бял кон” срещу Сергей Станишев “на куц кон”, отговори Иво Сиромахов и даде личното си становище, че резултатът от едни нови избори ще е “в полза на гражданското общество”. Сценаристът смята още, че Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров са един отбор и че именно срещу този отбор хората протестират.

Ивайло Вълчев също гледа с надежда на едни нови избори. “…При едни нови избори, хората, които сега излизат по улиците и запълват Цариградско шосе от Орлов мост до 4 – ти километър, ще заведат поне по още двама – трима и ще отидат да гласуват”.
Филип Станев пък отбеляза, че заедно с колегите си и Слави Трифонов са били винаги част от протестите, които са се случвали през 23–те години на демокрация. “И сега сме част от този протест – не можем да приемем дебелоочието на Лютви Местан и Сергей Станишев, които стоят и все едно са глухи и слепи за това, което прави Волен Сидеров”, каза Филип Станев. Иво Сиромахов дори се обяви за моменталното сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Слави Трифонов пък припомни, че лидерът на “Атака” не за пръв път демонстрира агресивно поведение. Водещият заяви, че след случая с нападнатия пенсионер на магистралата преди години, е очаквал Волен Сидеров да се превърне в “политически труп”.
В Редколегията Филип Станев представи и един видеоматериал, направен по негова идея, който завърши със слогана: “Променете Изборния закон и си заминавайте! Народът не ви иска!” Тошко Йорданов се присъедини към този призив и заяви, че “сме идиоти, ако не променим тази система”, заради която “на 8-ия или 9–ия ден трябва да си сваляме правителството.”

Драгомир Петров изрази недоумението си от факта, че думата “избори” започва да придобива негативен смисъл. “Изборите са най- демократичният процес, с който едни хора могат да бъдат заменени с други”, сподели той и добави, че предпочита държавата да се охарчи от правене на избори, пред това да бъде окрадена. Слави Трифонов контрира, че непрестанни избори не са практично решение и това няма да доведе до стабилност.

За смисъла на понятието “обществен договор” пък говори сценаристът Светослав Митев. Той изрази мнение, че политиците могат да направят нещо добро за хората, само ако има стабилно синдикално действие. Тогава, по думите му, “всеки един депутат може да гласува точно това, което трябва да бъде гласувано, само и само чудовището на общонационалната стачка да спре да реве”. “Това е инструментът, който използва гражданското общество във всяка една развита демокрация – да коригира своите политици, независимо от системата на управление, независимо от това как се казва премиерът, независимо от цветовете на флага”, каза още Светослав Митев.

Александър Вълчев продължи казаното от своя колега и даде за пример Исландия, където според него се е доказало, че “по волята на народа могат да се променят нещата”. Александър Вълчев завърши своето изказване с едно друго сравнение, този път в шеговит стил: “Малко сме в положението на феновете на ЦСКА – искат да изгонят “Титан”, ама знаят, че след това идва Сашо Томов.”

Цялото предаване от 9 юли 2013 г.