enbg

Редколегията, 7 януари 2014 г.

7.1.2014 | коментара

Скандалът с Волен Сидеров на летище Варна беше коментиран в „Шоуто на Слави“ от сценаристите Тошко Йорданов, Александър Вълчев, Филип Станев, Иван Кулеков и социолога Кольо Колев. Слави започна предаването със следните въпроси към зрителите: „Защо продължаваме да търпим Волен Сидеров? Не се ли чувствате нелепо от това, че такъв човек е в политиката? Не е ли срамно за всички, че такъв човек продължава да дерибейства в страната и чужбина? Не е ли истина, че ако бяхме в нормална държава, той нямаше да е политик, а щеше отдавна да е в затвора?“ Водещият припомни многобройните изяви на лидера на „Атака“ – стрелбата по беззащитни хора на магистрала Тракия, вандалската провокация срещу поклонниците в джамията в София, пиянството му и скандалът в немските авиолинии, ходенето му с пистолет в парламента, бягството от ресторанта в Брюксел без да е платил сметката, ходенето му в хотел в Париж за 3 000 евро на вечер с пари от държавната субсидия и пътуването в Куба на рождения ден на приятелката му, докато парламентът приемаше бюджета. Към тези „приключения“ се прибави и случката на летище Варна, където след като влезе в остър конфликт с дама, която е френски дипломат, Сидеров, заедно с групата си, нападна с удари друг човек, опитал се да защити жената в самолета. При намесата на полицията Сидеров си позволил да удари и служител на реда.

Според Слави Волен Сидеров е „отявлена демонстрация за неспособността на българските политици да представляват българския народ и да управляват държавата“. Кольо Колев изрази мнение, че след като е изпратен от 300 хиляди човека да ги представлява, той не прави нищо друго, освен да „играе игра“: „Освен, че му се услажда живота, той трябва да играе „нашия човек“ за мразещите. За тези, които мразят циганите, турците, евреите, французите, чужденците, богатите, очилатите, социолозите, „Шоуто на Слави“ и всякаква там гмеж гадна… Тези „хейтъри“ имат нужда от своя водач.“ За Тошко Йорданов във въпросната ситуация интересното е дали политическите му партньори ще му потърсят отговорност за поведението, с което уронва престижа на България, на парламента и на сегашните управляващи. Сценаристът допълни, че подобни лидери има и в други държави, но там останалата политическа класа ги игнорира и не позволява те да станат важни. Слави и събеседниците му попитаха защо няма официална позиция от управляващите партии относно скандалното поведение на Сидеров.

Филип Станев и Тошко Йорданов обърнаха внимание и на проекта за Наказателен кодекс, представен от министъра на правосъдието Зинаида Златанова. В член 146 от проекта се казва следното: „Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.“ Йорданов коментира това предложение така: „Това означава, че Волен Сидеров по гащи на плажа в Куба, докато тук се приема бюджета, не може да бъде заснет. Защото гражданинът, който го заснеме ще бъде вкаран в затвора за една година. Ако заснемеш как Волен Сидеров вика на френското културно аташе „дай си документите“ в самолет, той може да те осъди за това, че ти си заснел сценката – за една година затвор. Това го няма никъде в Европа.“

Иван Кулеков коментира ситуацията около лидера на „Атака“ така: „Волен Сидеров може да бъде обяснен, ако бъде сравнен с телефоните измамници. Тези, които се обаждат по телефона и ти казват: „Внучето ти е на операционната ми маса, то загива, но аз ще го спася, ако ми пуснеш в кошчето на автогарата 10 000 лева“. Разбира се, ти обичаш внучето повече от себе си и си готов на всичко за неговото спасение. Волен обаче не ти се обажда по телефона, а по телевизора и ти казва: „България загива, но аз ще я спася, ако ми дадеш гласа си в урната на училището“. Разбира се, ти обичаш България, понякога повече и от себе си и си готов на всичко за нейното спасение. По-богатите, такива като Слави Бинев, освен че дават на Волен гласа си, му дават и парите си. Не след дълго разбират, че са били измамени и искат да извадят тестисите на Волен през гърлото му. В Интернет започват да се появяват снимки, сметки от луксозни хотели и други разобличителни доказателства за това как Сидеров харчи парите, които е взел за спасяването на България. Измамникът обаче продължава да говори тревожно по телевизора, че България е на смъртно легло и му трябват само още няколко мандата в парламента, за да я спаси. И че както самият той за нейното спасение е дал задника си – преди на ГЕРБ и на руснаците, после на ДПС, БСП и на руснаците – така и всеки, който е българин, трябва да му поднесе своя задник на тепсия. Уважаемите зрители обаче му казват или да мине на самозадоволяване, или да ползва депутатката си. Тогава Волен играе ва-банк и възползвайки се от опита на Гьобелс, залага всички пари, които е взел за спасяването на България, върху тоталната пропаганда. Всички билбордове, стълбове, кофи за боклук и нужници в България се покриват с неговия лик. Върху светлия образ обаче се появяват надписи като: „Опасен престъпник“, „Търси се – тук или в Куба!“ „Ако го видите, съобщете в полицията“ и само споменаването на името Волен предизвиква смях.“

Филип Станев обяви, че е открил нов вид политическо заболяване – сидерастия: „Сидерастията се изразява в безразборна, почти промискуитетна смяна на партньорите – ГЕРБ, БСП, ДПС, в зависимост от това кой по-добре плаща. Защото сидерастията е явление, при което има безкрайна, неизчерпаема воля и желание за луксозен живот и за много пари… Сидерастът също е до известна степен ексхибиционист, той иска да се показва постоянно по медиите. Но сидерастията е и страхливо явление. Когато има истински зор, сидерастът се крие под маса. Той е смел само когато има около десетина други сидерасти заедно с него“, завърши Станев.

Цялото предаване от 7 януари 2014 г.