enbg

Редколегията, 29 април 2015 г.

29.4.2015 | коментара

Сценаристите на „Шоуто на Слави“ Филип Станев, Светослав Митев, Тошко Йорданов и Александър Вълчев коментираха в студиото на предаването случилото се в сградата на телевизия TV7, където по обед влезе частен съдебен изпълнител, придружен от група хамали и голямо количество полиция.

Александър Вълчев каза, че е важно да се коментира тази новина, защото тя засяга свободата на словото, а Тошко Йорданов сподели мнение, че събитието има много нюанси и новината не е чисто бяла или чисто черна. Светослав Митев изказа следната теза: „когато една фирма, една компания, получи 14-дневно предизвестие и когато има влязло в сила съдебно решение, тя трябва да предаде имуществото си – както това би станало с всеки един човек“. Йорданов изрази по-различно мнение: „проблемът на това, което се случи днес е, че това беше една ненужна демонстрация на една силова групировка в държавата, разчиствайки сметка с друга силова групировка“. Според Александър Вълчев несъответствието идва от избирателността, с която се действа: „Вижте какви дългове има да речем „Булгартабак“ – 29 300 000 лева. Другата фирма, в която се води, че е замесен Делян Пеевски – „Водстрой“ има 33 660 000 лева. Има и компания, която дължи 128,5 милиона лева на КТБ… Защо тръгнаха именно от TV7 – телевизията, която дължи по-малко от 10 милиона?“. Филип Станев, опитвайки се да остави настрана крайните мнения, каза, че обективно погледнато се е случило това, което законът е разпоредил: „това имущество трябва да бъде отнето, защото това имущество е част от задълженията на тази телевизия към вече злощастната, тъжна, фалирала банка КТБ“.

Александър Вълчев пусна видео от случилото се в сградата на TV7 и обърна внимание на заявленията на Кристина Димитрова, че има инструкции, получени от някъде и заради тях тя не върви по списъка, по който трябва да се отнеме имуществото, а започва от номер 130 – сървъра, за да се спре излъчването на телевизията. Това предизвика спор между сценаристите по въпроса дали ще спре излъчването на телевизията, ако се махне сървъра.

Според Слави в случая с TV7 не се цели атака срещу свободата на словото, а става дума за пари, които телевизията дължи, защото ги е изразходвала нецелесъобразно. Той се съгласи с тезата, че при въпросния случай с TV7 се действа избирателно.

Тошко Йорданов припомни, че въпросната телевизия първо е обслужвала интересите на ГЕРБ, а след това на правителството на Орешарски: „В момента, в който се получи конфликт между един пълен човек и един човек с мустаци, телевизията беше взета на мушка, включително собствеността на човека с мустаци. А собствеността на човека, който е с килограми, не е пипната. Независимо, че той е длъжник на човека с мустаци.“ Изводът на Тошко Йорданов от всичко това е, че Делян Пеевски използва държавата за маша.

Според Слави и сценаристите всичко случващо се в България ще се промени, само ако се промени изцяло системата и изборните правила. Единственият възможен път към това според Слави е да се свика референдум. На финала на разговора водещият отново припомни с видео седемте точки с предложения за промени в политическата система в България.

Цялото предаване от 29 април 2015 г.