enbg

Редколегията, 24 юли 2013 г.

24.7.2013 | коментара

Тагове:

Редколегията на „Шоуто на Слави“ се събра, за да коментира ескалиралото напрежение по време на 40- я ден от гражданските протести срещу кабинета „Орешарски“.

Излъчени бяха кадри от bTV Новините, показващи проявеното полицейско насилие спрямо протестиращите. Пръв Иван Кулеков коментира видяното: „Аз пък разбирам полицаите. (…) Разбирам ги, защото няма нищо по-дразнещо, по-предизвикателно от това да гледаш пред себе си един свободен човек, а какво остава, когато гледаш хиляди. Ден – два се изтърпява, но 40 дни?! Полицаите в Турция не издържаха да гледат свободни хора и два часа, българските полицаи да не са по-лоши от турските, че ще се стискат 40 дни?! (…) И протестиращите да бяха полицаи нямаше да издържат дълго да гледат някакви си там недисциплинирани, свободни хора да щъкат напред-назад, да пушат цигари и да ядат бонбонки, да пеят химна, при това фалшиво и най-нахално да искат смяна на властта. Защото и на полицая му се иска да щъка напред-назад, да пуши цигари и да яде бонбонки, да пее фалшиво и да сменя властта, обаче не може, защото не е свободен като другите. На полицая му се плаща да не бъде свободен, той съзнава, че това е унизително, затова като срещне в нощта някое момиче да си ходи по улицата, душата му започва да се бунтува и той съвсем разбираемо, съвсем по балкански, изважда палката и я стоварва по главата на момичето.“ Иван Кулеков изрази и надеждата си, че ще дойде време, когато „властта у нас няма да се крепи от полицията, а от народа“.

Филип Станев също се възмути от проявеното полицейско насилие, особено в ранните сутрешни часове при блокадата на парламента. „Какво беше това момиче, което го замотаха там в храстите и го удариха с палката?“ – попита Филип Станев, позовавайки се на по-рано излъченото видео. „Не мога да повярвам, че това го видях с очите си“, продължи казаното от сценариста Слави Трифонов. „Това промени всичко, не може да има такова отношение“, каза още Слави и отсече, че правителството „трябва да си ходи“.

Иво Сиромахов също изрази мнение, че след случилото се това правителство няма моралното право да остане на власт. Според него най-малко вътрешният министър би трябвало вече да си е подал оставката. Сиромахов коментира и опита да бъдат изведени с автобус депутатите и министрите при блокадата на парламента на 40–ия ден от протестите: „Говори се много за провокатори на протеста – най-големите провокатори снощи бяха самите депутати и министри. Това с изкарването с рейс сред протестиращите – това е огромна провокация, това е мръсна провокация с цел: „Ето ние ще минем през вас, ще ви сгазим тука с този рейс, не може да ни спрете.“

Редколегията отново коментира и нуждата от нов Изборен кодекс, за да не се възпроизведе статуквото. Според Тошко Йорданов Изборният кодекс може да се промени за 1 месец, а не за 6, както твърди зам.-председателят на НС Мая Манолова. Сценаристът дори смята, че до 3 месеца може да има предсрочни избори, проведени при нов Изборен кодекс. Според Ивайло Вълчев не трябва да се забравя това, че „не е достатъчно просто сега тези хора да си отидат“, а е важно да има нов Изборен кодекс, „за да не дойдат пак същите“. Иво Сиромахов подкрепи своя колега и заяви, че в парламента трябва да влязат хора като протестиращите Ася и Александър Стоянови и Милен Шопов, които гостуваха в първата част на „Шоуто на Слави“.

Филип Станев обърна внимание и на поведението на опозицията в лицето на Бойко Борисов. Сценаристът коментира остро изказването на Борисов, че полицията е била интелигентни хора: „А кой пращаше да бият хората за 5 кутии цигари? Милиционерът Цветанов ги прати!“

Сценаристът Светослав Митев също посвети своето изказване на лидера на ГЕРБ: „Бойко Борисов е научил един много важен урок и този урок е кога да си и кога да не си в центъра на събитията. Когато срещу него започна да се навдига общественото недоволство, когато започна да се натрупва социално напрежение – той много, много бързо се изнесе от властта и остави там едно правителство, което се държи по начина, по който виждаме в момента. Едно правителство, което е глухо, което се държи умишлено провокативно, умишлено глупаво, така че да може общественото напрежение, социалното напрежение да ескалира, да се изсипе, да избухне, да премине и той отново да може да се завърне като добрия чичко Ленин навремето. Работата обаче е там, че тези номера не минават, когато съществува гражданско общество. Това, което се случва в момента е именно формирането на едно изключително чувствително гражданско общество. Това е, което той не е преценил и това, което, според мен, ще му изиграе лоша шега на следващите избори.“

Във видеото може да видите и дали гражданският протест е само на софиянци и има ли точна бройка на протестиращи, за да падне от власт едно правителство.

Цялото предаване от 24 юли 2013 г.