enbg

Редколегията, 19 декември 2014 г.

19.12.2014 | коментара

В предаването от 19 декември, в което гостува Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Асоциацията на пенсионните фондове, Слави разговаря и със сценаристите Драгомир Петров, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, които коментираха приетите от правителството скандални изменения в закона за държавното обществено осигуряване.

Слави Трифонов заяви, че по такъв важен казус, касаещ парите за пенсия на над три милиона работещи в страната българи, трябва да има обществено обсъждане. Такъв закон за 8 млрд. лева трябва да бъде обсъден в парламента, а не да се приеме тихомълком, каза водещият. Тошко Йорданов акцентира върху факта, че и професионалните организации, и експертите са против този закон и изключение правят само тези, които в момента са на власт и при това и те не са единодушни.

Иво Сиромахов отбеляза три важни неща от днешния ден. Първото беше това, че Делян Пеевски е бил на работа. Второто – предложението на Радан Кънев гласуването на закона да бъде поименно, което обаче бива отхвърлено и така няма яснота кои точно депутати са подкрепили закона и кои са били против. Третото нещо, което Сиромахов посочи, беше разпределението на гласовете при вота, от което е видно, че „за“ скандалната поправка са гласували мнозинството депутати на ГЕРБ и ДПС (82 от ГЕРБ и 33 от ДПС) и едва 52-ма депутати са гласували „против“. Що се касае до депутатите от БСП, то 4-ма от тях са били „против“, а 30 – „въздържали се“. „Като се въздържаш в такава ситуация, ти пак негласно подкрепяш това решение“, каза Иво Сиромахов. По думите му се оформя голямо мнозинство депутати, които „не са против“ този закон.

Според Тошко Йорданов днес е станало ясно кой какъв е. „Това, че голямата част от БСП са въздържали се, не е изненада, по простата причина, че БСП никога не са могли да бъдат твърди в някаква позиция, каквато и да било тя. Те винаги са били една лигава, нещастна опозиция. (…) По-скоро да ни е честита коалицията ГЕРБ – ДПС.“ Според Йорданов това е новата реално управляваща коалиция, от страна на която днес е имало демонстрация на сила. „Това, че БСП са лавандули, не е новина. Новина е, че имаме ново мнозинство, което за пореден път гласува анблок – така си избраха правителството, така се опитаха да пробутат закона за КТБ, така пробутаха в момента поправките в пенсионната реформа.“

Според Тошко Йорданов за случващото се с пенсионната реформа трябва да сме „благодарни“ на финансовия министър Владислав Горанов, когото той определи като „човекът за поръчки“.

Сценаристът припомни някои моменти от биографията на министър Горанов – като това, че до 2009 г. той е бил началник на отдел „Социални разходи“ към Министерството на финансите – отделът, който контролира държавните разходи за държавни структури. „Това е отделът, който е трябвало да контролира министерството на Емилия Масларова, която изхарчи милиони в Стара Загора за един център за социални услуги, вследствие на което, като се появи Бойко Борисов – тръгнаха да я съдят“, каза Тошко Йорданов и допълни, че именно Горанов е бил този, който отговарял за надзора на министерството на Масларова.

Тошко Йорданов припомни и срещата на Владислав Горанов с Делян Пеевски по време на предишното управление на ГЕРБ. „Случайно двама души стоят на една маса и пият кафе. Единият е зам.-министър на финансите, другият е Делян Пеевски. След тази среща последваха две неща: Тогава трябваше да се обяви и да се обясни по чия причина в КТБ имаше 35% държавни пари. Точно в тоя период трябваше да се обясни това. Тогава Делян Пеевски беше голям приятел с Цветан Василев и парите на фирмите на Пеевски също бяха в КТБ. Също така след тая среща започна изкупуване на медии и електронни издания. Тогава едва ли са се срещнали случайно двамата.“ – каза сценаристът.

Тошко Йорданов отбеляза и това, че след назначението на Горанов в борда на Здравната каса от нея бяха прехвърлени над 1 милиард лева. Сценаристът видя аналогия с настоящата ситуация: „И за награда в момента какъв е Горанов? Министър на финансите. И какво прави? Поредната поръчка с изтеглянето на едни други наши пари на едно друго място“. Според Тошко Йорданов на сегашните управляващи им липсва капацитет, за да може държавата да работи добре: „Те гледат да запълват дупки по най-мутренския начин. Някъде има едни пари, ние ги взимаме и ги прехвърляме“.

Тошко Йорданов анализира ситуацията с така наречения свободен избор, който се предлага на гражданите след скандалните изменения в закона за държавното обществено осигуряване: „Аз в момента имам пари в пенсионния фонд и в НОИ. Свободният ми избор е ако искам да ги разкарам от пенсионния фонд, да отида да кажа „Аз не искам да имам вече пари“, а не да ме задължат, ако искам да си остане статуквото – да ходя да кажа „Искам да си остане статуквото“.

Според Драгомир Петров това, което трябва да се случи сега, е Реформаторският блок, АБВ и Патриотичният фронт да се оттеглят от управлението и да оставят ГЕРБ да управлява с ДПС. Водещият Слави Трифонов призова представителите на тези партии „да се държат мъжки“ и да оттеглят подкрепата си от ГЕРБ.

Драгомир Петров насочи вниманието към думите на Владислав Горанов, който казва: „Поемам ангажимент като финансов министър тези средства в НОИ, които могат да постъпят допълнително, да не ме провокират за допълни разходи, а единствено за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма“. Драгомир Петров коментира изказването му по следния начин: „Консолидираната фискална програма означава всички пари на държавата на едно място. Това е републиканският бюджет, местният бюджет, това е бюджетът за съдебна власт, за полиция… Значи, тука, никъде в това изказване аз не виждам думата „пенсия“.

„Тази история е толкова отвратителна. Толкова ли е трудно, наистина?… Какво трябва да се случи, за да променим избирателния закон и там да ходят хора, избрани конкретно с имената си, по начин, който да ги кара да носят отговорност?“, каза Слави Трифонов на финала на разговора.

Цялото предаване от 19 декември 2014 г.