enbg

Редколегията, 18 ноември 2015 г.

18.11.2015 | коментара

Сценаристите Филип Станев, Тошко Йорданов и Александър Вълчев коментираха пред Слави Трифонов последните събития от Франция и цяла Европа.

Тошко Йорданов коментира термина „бежанци“, използван често в медиите, който според него не е точен: „Сирийци бежанци – да…, но бежанци от Афганистан или от Пакистан – не съм убеден. Бежанци от Египет, бежанци от Тунис – това са по-скоро икономически емигранти. Такива, каквито бяхме ние”. Според Йорданов Европейският съюз видимо не е подготвен по отношение на границите си и ще трябва да се вземат мерки в тази посока. Сценаристът смята, че и френските, и българските политици са неспособни да се справят в настоящата ситуация. Той е на мнение, че всичко това ще доведе до политическа криза в цяла Европа.

Александър Вълчев обърна внимание на един аспект, който според него минава между другото: „в края на краищата става въпрос за пари“. Според него тази война може да бъде спечелена, освен с военни средства, и с пари. „Искам да ви кажа колко са получили ИДИЛ, които контролират Северен Ирак, за миналата година. При тях, както знаете, има петролни находища – по 9 хиляди барела на ден, цени по 25,45 долара. Според американското разузнаване джихадистите печелят по около 40 милиона долара на месец. Само от това нещо. За миналата година са получили 20 милиона срещу освобождаване на пленници, които са основно западни граждани.“ Към това Вълчев добави и таксите, които Ислямска държава събира от живеещите – според сценариста това е рекет, маскиран като доброволни дарения. Така че – за миналата година бюджетът на ИДИЛ възлиза на 2 милиарда долара. Мнението на Вълчев е, че в Ислямска държава става въпрос основно за пари, не толкова за идеологии, ислям и противопоставяне между бедни и богати.

Мнението на Филип Станев е, че този проблем се корени в Европа от много дълги години и не започва с настоящата бежанска вълна. „Ние сега сме се вгледали в бежанците, а проблемът е отдавна тук, в Европа“, каза той. Според него в поведението на европейските държави има известна лицемерност към целия проблем.

Станев продължи като цитира следните думи: „Няма доказателства, че в Париж е имало атентати в петък вечер. Искат да повярваме на един скалъпен разказ и неподкрепен от нито един кадър. Представете си Париж. Това е град, в който живеят милиони хора, има стотици хиляди туристи, които ходят навсякъде с камери и смартфони. Японците снимат всичко. Къде са кадрите с взривените хора? Ако имаше такова нещо, то за секунди видеата щяха да са качени в интернет… Жертви сме на манипулация. Информационната епоха е най-подходяща за дезинформация на информационния поток“. След като прочете този цитат Филип Станев уточни, че въпросните думи са на „човека, който шест часа престоя там, където му е мястото“ – Волен Сидеров.

Според Станев именно благодарение на хора като Сидеров, министър-председателя Борисов и на псевдо-експертите, които обикалят телевизионните студия, „ние сме на това дередже“. Затова според сценариста делото с референдума трябва да бъде доведено докрай, за да се промени политическата система в България.

Цялото предаване от 18 ноември 2015 г.