enbg

Редколегията, 18 март 2014 г.

18.3.2014 | коментара

Тагове:

Редколегията на шоуто се събра четири дни след като в Лясковец при полицейска акция, за задържане на психично неуравновесен гражданин, загина спецполицай. В духа на случилото се водещият постави пред зрителите и колегите си въпроси за размисъл: Чувствате ли се важни? Смятате ли, че сте фактор? Мислите ли, че въобще нещо зависи от вас? Страх ли ви е, че когато децата ви ходят на училище, някой луд може да ги заплаши с пушка? Смятате ли, че полицията може да защити децата ви, след като не може да защити себе си? Защо никой не иска да ви пита на референдум важни за страната неща? Доволни ли сте, че непрекъснато се появяват нови месии?

Иван Кулеков отговори, че вече губи интерес към месиите, защото макар и в различни периоди, те са все едни и същи. По-интересни са му тези, които стоят между месиите и техните поклонници, а в България това най-често са полицаите. Кулеков разказа, че докато е снимал по време на протестите и е бил на страната на протестиращите, непрекъснато се питал какво чувстват полицаите, срещу които няколко хиляди скандират: „Вие сте престъпници“ или „Вие охранявате престъпници“. Затова с разрешение на Пресцентъра на МВР Иван Кулеков прекарал една седмица сред екипи на Охранителна полиция, а видяното и наученото от този престой представи в кратък „Полицейски филм“. Лентата разкри ключови моменти от работата на охранителните полицаи – те спират на улицата криминално проявени лица или пък бежанци, хора, за които не знаят какви са, как може да реагират, какво носят със себе си. В същото време оборудването им не е на ниво, возят се в джип със скъсана седалка, за който няма гориво или в джип, който не бива за загасват, защото няма да запали отново.

Във филма Кулеков обърна внимание и на отношението на държавата към футболните агитки, като коментира, че те са едва ли не „добрите“, позволено им е да псуват полицаите, да ги замерват с камъни и бомбички, имат привилегията да бъде спирано движението заради тях, а на стадиона полицаите са далече, за да не ги дразнят с присъствието си. „Наистина няма такава държава – построена върху принципа, че редът и законността дразнят населението“, коментира Кулеков.

В своя коментар пред Редколегията Иван Кулеков изтъкна още факти. Той разказа, че е бил свидетел на изключителна свързаност между отделните звена на Охранителна полиция. По думите му, въпреки заплатата от 650 лв., всички полицаи, с които е разговарял, са били категорични, че са избрали да бъдат полицаи не защото не могат да си намерят работа, а защото намират смисъл в полицейската професия, която „да защитава и да служи“. И водени от това, изкарват дежурства от 16 часа, хранейки се със „сандвичи или гевреци“.

Кулеков изчисли, че за заплати в полицията годишно се дават 600 милиона, а бюджетът на Полицията е близо един милиард лева. Той зададе въпроса къде отиват останалите 400 милиона. В заключение неговите думи бяха, че „ако в МВР не разрешат на полицаите да говорят спокойно за своите проблеми, гражданите никога няма да застанат на страната на полицаите и МВР няма да се промени в положителна посока и тези случаи, какъвто е случаят в Лясковец, няма да бъдат само изключение“. Тук отношение взе водещият Слави Трифонов с реплика към Иван Кулеков: „Уважение не се вменява, то се заслужава.“

Слави Трифонов повдигна пред Редколегията темата за случая в Лясковец, при който известен с психическите си отклонения ловджия уби елитен командос при полицейска акция. Според Филип Станев случаят „Лясковец“ всъщност е случаят „България“: „Това, което се случва в т. нар. силова структура МВР, е доказателство за всичкото това нещо, което се случва в държавата. Тя е като тая скъсана седалка на полицейския джип във филма на Иван. Звучи, ако не се беше случило наистина, като някакъв пълен абсурдизъм“, коментира Станев. Според него е недопустимо случаят да бъде политизиран. „Тук не става въпрос за политика. Тук става въпрос за това, че тая държава не може да се справи“, допълни още той.

На въпрос на водещия каква е целта тези неща да се говорят пред зрителите, Филип Станев отвърна, че именно зрителят е този, който може да промени ситуацията, гласувайки на 25 май на евроизборите. „Тази държава е такава, и се случва това в Лясковец, и се случва наводнението в село Бисер, заради хора като новия месия“, каза Филип Станев, визирайки Николай Бареков. Сценаристът прочете изявление на Бареков от миналата година, в което той твърди, че е взимал 8000 лв. чиста заплата на месец от TV7. В този ред на мисли Филип Станев попита как с такава заплата човек може да спести и дари 480 000 лв. лични средства на „България без цензура“. Според него „заради хора като новия месия и като старите месии ще има още много случаи „Лясковец“, седалката на полицейския джип ще е скъсана, а телевизионният зрител, (…) той е суверен и той е човекът, който може да прави така, че такива месии да има или да няма“.

На свой ред Тошко Йорданов контрира с риторични въпроси: „Суверенът кога го питат? Суверенът на 25 май за кого да гласува? Суверенът на следващите парламентарни избори за кого да гласува, когато суверенът иска да смени избирателната система?!“

Тошко Йорданов се изказа остро към управляващите в момента партии заради заемите, които взимат: „За да се натискаме за референдума, трябва да са ясни всички кирливи ризички. Защото сегашните управляващи, които се правят на ощипани госпожички по отношение на референдума, преди това бяха много петимни за референдум, когато бяха в опозиция. Както, когато бяха в опозиция много пищяха за това, че ГЕРБ взимат заеми, а сега правят същото. Знаеш ли, че миналата година взеха 1 милиард, тази година в първите месеци са изтеглили 900 милиона, което е почти 1 милиард и планират да изтеглят още 3 милиарда до края на годината…? Заем, който ще връщаме всички. И нашите деца, защото това нещо не се връща за една година.“

Според Иво Сиромахов към ситуацията в страната не трябва да се подхожда черногледо, защото нещата са много „оптимистични и весели“ – имаме най-смешното правителство, най-смешните номинации за шеф на ДАНС, най-смешния избирателен закон и т. н. Още по-забавно на Сиромахов звучат обещанията, които партиите дават преди изборите за Европейски парламент. Според сценариста референдумът ще се състои, въпреки нежеланието на управляващите партии.

Иван Кулеков изказа мнение, че ако се проведе този референдум, той ще бъде и референдум за присъединяването към Европа. Според Слави подкрепата за референдума е много важна, независимо, че той е тръгнал от „един човек, който според мен е меко казано неподходящ за президент“. Той припомни отново седемте точки, които шоуто предлага от доста дълго време и според него този референдум е начинът да се стигне до нужните промени в политическата система в България.

Журналистът Иво Инджев говори пред Редколегията на „Шоуто на Слави“ за медийната среда в България, за отношенията си с първите мъже на държавата, както и за събитията в Украйна.

В диалог с водещия Слави Трифонов популярният блогър отрече да симпатизира на Иван Костов. Иво Инджев дори сподели, че е отхвърлил предложение за работа от тогавашния премиер Иван Костов, за да остане журналист на свободна практика. Той заяви, че симпатизира на неща като „демокрация“ и „свобода“, които по думите му липсват в България, и в този смисъл се чувства „чуждопоклонник“.
За проблемите с президентите Желев и Първанов, Иво Инджев заяви: „Имам един принцип – ако ще се хабиш да влизаш в конфликти, в битка, прави го с някой, който, хайде, ако не е по-силен от теб, то поне да е достоен противник.“

Пред Редколегията журналистът коментира и медийната среда в България. Според него, една от причините блогът му да е много четен, е благодарение на острите му позиции по темата за медийния климат. Иво Инджев смята категорично, че „медийната среда в България е ужасяваща“, но и уточни: „Никога, говорейки за лошата медийна среда, за слабата журналистика, за такива неща, никога не посочвам изключението от правилото, защото тогава бих се превърнал вече в претенциозен ментор или в някой такъв, който да казва: „Тия са добрите, тия са лошите“. По темата за медиите Иво Инджев цитира и президента на независимата организация „Репортери без граница“ Оливие Базил, който казва: „В България свободни са шепа български блогъри.“

Иво Сиромахов потърси коментара на журналиста и по повод думите на лидера на ДПС Лютви Местан, че Делян Пеевски държи 1% от българския медиен пазар и затова не може да се говори за монопол. Самият Иво Сиромахов изчисли, че целият медиен пазар явно се състои от 2%. Иво Инджев видя в думите на Лютви Местан нарочно използване на израза „медийно влияние“ вместо „медиен пазар“. Освен това журлистът откри „уникална характеристика на нашата действителност“ – банкер да се занимава с политика.

Пред Редколегията Иво Инджев коментира и събитията в Украйна и подписания от Путин указ за присъединяване на Крим към Руската Федерация: „Аз мисля като всички останали, с изключение на Башар Асад, Ким Чен Ун, които подкрепиха Путин, и с изключение, може би, на Александър Симов, който сега е пратеник на движение „Русофили“ в Крим и оттам обяснява с какви овации посрещат решението за присъединяване, само дето не казва, не го превежда на правилния език, как викат „Зиг хайл“ по улиците на Крим.“

Тошко Йорданов попита Иво Инджев дали позицията му не е такава, защото е русофоб. Журналистът отговори, че не е русофоб и че всъщност терминът „русофоб“ е измислен от русофилите. „Русофилите са подкрепяли всичко, което е срещу онази патриотична кауза на Обединяването на България, техните противници са се наричали „националисти“, а не русофоби по онова време“ (времето на Съединението).

Според Иво Инджев Путин е „най-актуалният русофоб на света“ и в международно отношение „Путин е поставен в такава самоизолация, каквато не може да мечтае никой русофоб на света“. В исторически план Иво Инджев определи като най-големите русофоби още Ленин, „който работи в тила на собствената си държава с германски пари, след това разпалва гражданска война“ и Сталин, „който избива милиони“.
Иво Инджев не е съгласен и да се правят сравнения между Косово и Крим в защита на руските интереси: „Косово не е адекватен като пример. В Косово избиваха, гонеха масово албанци – един косъм не е паднал на руснак в Украйна“.

В края на разговора Редколегията върна Иво Инджев на проблемите на българската политическа система. След като сценаристите поставиха своя въпрос, журналистът се обяви „за“ референдумите като форма на пряка демокрация. Той определи като „абсурден“ референдума по темата за „АЕЦ Белене“, но подкрепи темите, по които президентът иска всенародно допитване. „Да бъде питан народът за това как да гласува – какво по-логично от това?! Сто пъти по-логично, отколкото да бъде питан за ядрена централа“, завърши Иво Инджев.