enbg

Редколегията, 18 декември 2014 г.

18.12.2014 | коментара

След разговора на Слави с проф. Йордан Христосков за предвижданите промени в пенсионното осигуряване и по-конкретно възможността да бъдат национализирани парите на хората от пенсионните фондове, в разговор по темата се включиха сценаристите Филип Станев, Тошко Йорданов, Светослав Митев и Александър Вълчев.

Тошко Йорданов коментира, че казаното от Йордан Христосков е било достатъчно обстойно и на достъпен език. Според сценариста трябва да се допълни и това, че ако в петък предложението бъде гласувано, на всички работещи ще бъде даден срок от един месец, в който да потвърдим отново, че искаме парите за втора пенсия да си останат във фонда, който вече сме избрали. И че ще трябва всички, включително Слави, да се наредят на опашка пред фонда и да попълват документи. Ако не го направят в рамките на месец, каза Тошко, – парите ни ще отидат в НОИ. Той припомни, че при стартирането на пенсионната реформа със създаването на пенсионните фондове е имало разяснителна кампания, а сега се разчита на това, че хората няма да си направят труда да се поинтересуват и парите им ще отидат в НОИ и ще се изхарчат за пенсии. Тошко подчерта факта, че след 10 -15 години работещите ще бъдат много по-малко, отколкото са сега и това повдига логичния въпрос – откъде ще дойдат високите пенсии за нас, осигуряващите се в момента.

За разлика от солидарния фонд на НОИ, вноските ни в пенсионния фонд са лични, каза още Тошко Йорданов и изтъкна, че ако нещо се случи с осигурения вече човек, то средствата от фонда ще могат да бъдат онаследени от близките му. Ситуацията той обрисува по следния начин: „Те в момента ще се опитат да напълнят бюджета с наши частни пари, с такава юридическа врътка. След една година защо да не напълнят бюджета с 20% от влоговете ни в банките?“

„Това е скрита национализация, колкото и г-н Борисов, който в момента за съжаление е премиер, да казва, че не е така. Освен това той каза и друга глупост – че не било ясно къде отивали парите на хората в тия пенсионни фондове и никой не знаел къде отиват и кой ги бил избирал.“ – каза Тошко Йорданов и коментира, че явно преди 15-16 години, когато всеки е избирал фонд, Бойко Борисов „не е работил на заплата, от която са се отчислявали пари за пенсия“. По думите му тогава всеки българин е бил длъжен да си избере фонд и да си попълни документите в съответния фонд. „Всеки от нас знае къде са му тия пари. Сега няма разяснителна кампания, не ни обясняват къде трябва да отидем.“ – възмути се Тошко Йорданов.

Филип Станев изрази притеснението си, че трескаво се бърза с тази реформа, социалният министър Калфин стои встрани от цялата ситуация – „леко не одобрява, но не заема твърда позиция“. „Още по-обезпокоителното е тази толкова дръзка, самоотвержена, почти комсомолска подкрепа, която ДПС дават на тази идея. Като цяло ДПС са най-странната опозиция в света, може би, не само в този парламент.“ – коментира Филип.

Станев коментира изказване на финансовия министър Горанов от предишния ден: „Финансовият министър Горанов се държа изключително странно вчера. Твърде нагло. Може би така, имитирайки някои качества на своя началник, който както споменах е в Брюксел. Той каза: „Ние сме мандатоносители, ние решаваме“. Останалите малки партии, каквито са там реформаторите с 4 процента, те можели само да изразяват мнение и позиция, те (б.а. Управляващите) били носели отговорността. Значи всъщност отговорността за това да се съсипе държавата, всички знаем, че е тяхна, но отношението им към собствения им социален министър, към хората от бизнеса е много странно, то е малко диктаторско, то е малко тоталитарно и всъщност кои държави правят национализация под каквато и да е форма? Ами тоталитарните държави – били те комунистически, били те фашистки.“

Според Филип Станев е недопустимо държавата да се намесва така грубо в едни частни отношения, каквито са парите на гражданите в техните лични сметки в пенсионните фондове.

Сценаристът Александър Вълчев пожела да демонстрира нагледно защо според него има разбирателство по въпроса с пенсионната реформа между ДПС и министъра на финансите Владислав Горанов. Той показа снимка на депутата от ДПС Делян Пеевски и Владислав Горанов в столично заведение, която предизвика голямо обществено напрежение при предишното управление на ГЕРБ. Александър Вълчев припомни и тогавашната реакция на премиера Бойко Борисов, когато снимката стана обществено достояние. В репортаж на bTV от 2010 г. Борисов казва: „Двамата са депутати. Единият е депутат, другият е заместник-министър. И там е бил още един депутат от Перник – от ГЕРБ. И са имали среща с Влади Горанов. И е минал Пеевски и е спрял да ги види. Пеевски и някакъв зам.-министър се видели, нали – голям проблем. А снощи „Шоуто на Слави“ беше отвратително…“.
„Малко и ние сме виновни“, каза иронично Александър Вълчев след края на видеото.

Според Светослав Митев предстоящият закон, който ще се гласува, е много важен симптом за стила на политиката на правителството на ГЕРБ – управление в стил „ако мине“.

Сценаристите бяха категорични, че за нещо толкова важно, колкото е пенсионната реформа, е трябвало да има разяснителна кампания, подобна на тази за цифровизацията в България. „Това нещо би трябвало да бъде подложено на референдум, тук са подходящи методите на пряката демокрация, тъй като сумата от пари е голяма, тъй като много човешки съдби са заложени“, допълни Светослав Митев.

„Най-логичното е да се направи това, което ние предлагаме вече от толкова време – да се избират мажоритарно депутатите, да се приеме задължителното гласуване, за да може всеки да си носи отговорността“, заключи водещият Слави Трифонов, припомняйки предложенията на “Шоуто на Слави”, които могат да доведат до промяната на политическата система в България.

Цялото предаване от 18 декември 2014 г.