enbg

Редколегията, 17 декември 2014 г.

17.12.2014 | коментара

След разговора с двамата експерти Владимир Каролев и Иван Нейков, Слави коментира въпроса с предлаганата от управляващите реформа в пенсионното осигуряване със сценаристите Тошко Йорданов, Иво Сиромахов, Драгомир Петров и Ивайло Вълчев. Темата бяха промените в Кодекса за социално осигуряване, приети на 16 декември на първо четене от Комисията по бюджет и финанси, с които промени пари от лични сметки в пенсионните фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ.

Слави Трифонов заяви, че това е „поредния опит нещата да се случват встрани от нашето внимание“. Според него не е правилно покрай празниците да се правят опити хората да бъдат заблудени.

Тошко Йорданов резюмира казаното от експертите Каролев и Нейков: „Всеки работещ българин плаща данъци. Част от парите за социално осигуряване, които ни взима държавата така или иначе, един голям процент отива в НОИ, един по-малък процент отива в пенсионен фонд, който всеки един от нас е избрал. (…) В този пенсионен фонд, който сме си избрали, аз получавам поне, както и всеки българин получава извадка всяка година – колко пари е натрупал до момента и акциите и дяловете, които има, колко пари струват. Т.е. аз там знам колко пари имам за бъдещата ми пенсия, ако съм жив и здрав и я доживея – за втората си пенсия. Парите, които отиват в НОИ, които отиват в държавата – нямам никаква представа какво се случва с тях, колко са, евентуално аз, ако доживея до пенсия, колко пари ще взимам от държавата.“ Тошко уточни, че вноските към НОИ всъщност отиват за плащане на пенсиите на нашите майки и бащи, а не за нашите пенсии. „Парите, които сме сигурни, че са си наши, всъщност са в пенсионните фондове, които не са държавни“, каза сценаристът и изрази своето убеждение, че промените нарочно се правят преди дългата поредица празнични дни за Коледа и Нова година, а следват и редица именни дни в началото на януари. По думите му, ще се наложи 3-4 милиона работещи българи да се редят на опашки и отново да потвърдят желанието си, че искат техните пари да останат в пенсионния фонд, който са избрали и ако не го направят, държавата просто ще им вземе парите. „Това е отвратително! Със същия ефект утре могат да приемат закон, че аз, ако не препотвърдя влога си в някоя банка, той влиза в държавата.“ – възмути се Тошко Йорданов. Той припомни, че в момента се търсят под един милиард лева, да запълнят дупка в здравната каса, а точно същата сума преди време беше взета от финансовия министър Дянков от управлението на ГЕРБ от същата тази здравна каса, от нашите здравни осигуровки, с цел да се покрият други разходи. Като пореден негатив в управлението на ГЕРБ Тошко посочи и облагането на депозитите с 10 процента данък. Накрая той се спря отново на актуалната тема с парите за втора пенсия: „В момента парите, които отделяме за пенсии, за нас, държавата не може да ги пипне, защото са ти на влог в твой си фонд. Използвайки това, че хората имат твърде много работа, твърде много грижи и празниците – ще ни преметнат, за да приберат и тези пари. Както чух от твоите гости преди това, това са 8 милиарда лева. 6 да приберат, ще ги изхарчат за една година и после ние ще страдаме през останалото време. Това е нагла, гнусна кражба!“

На въпрос на Слави Трифонов как ще коментира факта, че се прави опит нещата да се скрият от медиите, за да не може информацията да стигне до зрителите, Иво Сиромахов отговори, че България винаги се е управлява „на тъмно“. Той даде за пример случая с Делян Пеевски, за когото „постоянно се говори, че участва в някакви неща, той е както знаем и депутат, но ние не знаем точно в какви финансови игри стои“. Сиромахов заяви, че всичко в България продължава да бъде тайно и е така, защото не избираме властта мажоритарно: „Това нещо, което се случва в момента, нямаше да се случи, ако всеки един депутат беше длъжен персонално да отговаря пред избирателите си защо гласува за едно или за друго решение. Сега се говори – тая партия, оная партия, но те не са отговорни пред избирателите си. На мен ми е интересно друго – като са взимали това решение, питали ли са самите частни фондове дали са съгласни. Защото (…) това е някакъв вид национализация. И той, частникът, би трябвало да оспорва в съда това решение. …“ Иво Сиромахов изрази съмненията си, че това изобщо може да се случи юридически, а Слави напомни, че в петък предстои предложението да бъде гласувано в парламента. Според сценариста, ако тази промяна бъде гласувана в народното събрание, тя ще падне в конституционния съд.

Драгомир Петров коментира, че скритата коалиция между ДПС и ГЕРБ винаги е съществувала и че коалиционните споразумения са абсолютно зачеркнати в момента. Тошко Йорданов зададе риторичния въпрос ако ДПС са в опозиция, защо Делян Пеевски не е преследван от закона. Според него обаче по-интересният въпрос е за ролята на реформаторите: „Реформатирския блок като какви се изживяват в управлението – като перде, като изтривалка или като хрантутници, на които им се плаща да играят параван?“

Своето мнение по темата за пенсионната реформа изрази сценаристът Ивайло Вълчев. Според него в създалата се ситуация се вижда как два тъпи вица се превръщат в реалност. Първият е за това кой е идеален гражданин на България според правителството: „Този, който работи, плаща данъци, осигурява се на максимална работна заплата и умира 2 месеца преди пенсия“. Вторият виц, който започва да се сбъдва според Ивайло Вълчев, е този за трите най-чести грешки, които младите българи правят: „Първо – пишат „незнам“ слято, второ – пишат 6-ца вместо буквата „ш“, трето – живеят в България“.

Според Тошко Йорданов има няколко неща, които могат да се направят срещу промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети на първо четене от Комисията по бюджет и финанси във вторник, 16 декември, с които промени пари от лични сметки в пенсионните фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ: „Първо – ако може с протести да спрем това нещо. После – ако те го направят, трябва да отидем, за съжаление, да висим по опашки и да казваме отново, че сме избрали нещо доброволно и искаме това, което сме избрали, да ни се зачита. И трето, което трябва да направим – трябва да свалиме управлението“, каза Тошко Йорданов.

Драгомир Петров изрази мнение, че „това е много по-лошо, отколкото Делян Пеевски – шеф на ДАНС“. Сценаристите зададоха въпроса защо тогава хората са излезли да протестират срещу една фигура и защо това да не се случи сега отново. „Как трябва да му бръкнеш на българина в джоба, по какъв начин? Първо му обложиха депозитите в банките с данък. Окрадоха парите за здраве. В момента искат да му вземат парите за пенсия. Явно са идиоти тези, които го правят. Не трябва да си задаваме въпроса защо управляващите са идиоти, а трябва да си зададем въпроса защо са управляващи. Те, че ще си бъдат идиоти – ще си бъдат“, коментира Драгомир Петров.

Тошко Йорданов изказа мнение, че „гнусното в цялата работа“ е взимането на такова важно решение в толкова кратък срок и то точно преди празниците. „Какво да кажем на зрителя сега? Съобщихме ви, че ще ни прецакат – и те ще ни прецакат след един ден!“, на свой ред попита Слави Трифонов. „Точно това ще направят. Единият вариант е да отидем на протест пред парламента и да им покажем, че не сме съгласни“, обясни Йорданов, визирайки протеста в четвъртък, 18 декември, в 18:00 пред Министерски съвет. „Ние работим в частна телевизия, всеки път внимавам, защото съм подписал договор, в който съм подписал, че няма да предизвиквам бунтове, народни вълнения и подобни неща. Затова ще го кажа по такъв начин – утре в 18:00 часа пред Министерски съвет, ако случайно минавате, може да има някакъв хепънинг“, допълни Слави Трифонов. „Хепънинг нали е празненство? Значи мога да отида с една торба домати, щото ми се ядат?“, попита иронично Тошко Йорданов. „Ми ядат ти се домати на празненство. Хепънинг с кетъринг – нещо като софийски бирфест. В 18:00 часа би могло да има нещо подобно. И биха могли да отидат хора, които не са съгласни с това парите от частните пенсионни фондове да отидат в държавния НОИ“, каза Слави Трифонов.

Тошко Йорданов коментира, че преди всичко става въпрос за парите на хората. „Частен фонд звучи все едно тия пари са на някой друг, а всъщност това са нашите пари вътре. Защото – ти и да кажеш частна банка, тя банката е частна, но парите вътре са твои. Тия, дето имаха пари в КТБ, много добре разбраха какво значи частна банка, а пък всъщност парите са техни. Същото е и с фондовете. Това не са парите на някой руски олигарх, който продава петрол – държавен. Така че в 18:00 часа защо да не ходим на хепънинг с кетъринг?“, каза сценаристът.

Водещият сподели, че много силно се вълнува от това как ще бъде разрешен проблема с пенсионната реформа, тъй като „той касае всички нас – като граждани, като избиратели и най-вече като хора, които се грижат за семействата си и за собственото си добруване“. Слави изрази недоумението си от случващото се: „Как е възможно подобно нещо да ни се случва за пореден път и кой е начинът подобни ходове да се предотвратяват – от самото начало на предаването си задавам този въпрос. Ние в България като граждани когато изберем политици – веднага ли заприличваме на глупаци? Или предварително те ни сготвят, знаят, че ние ще бъдем използвани и си играят тяхната игра, която е свързана с какво – его, корупция, печалби, власт, ако щеш като афродизиак или като какво ли не? Това ли се случва непрекъснато? Защо не можем да случим на управляващи, които да ни уважават? Нали това пише в Конституцията: суверен – народа? Това е суверенът, нали? Народът сме всички ние. Политиците трябва да ни служат“.

Слави Трифонов припомни предложенията на “Шоуто на Слави”, които могат да доведат до промяната на политическата система в България:

1. Смяна на избирателната система с мажоритарна
2. Намаляване на броя на депутатите от 240 на 120
3. Мандатност на народните представители – до два мандата
4. Въвеждане на задължително гласуване
5. Въвеждане на електронно гласуване
6. Драстично намаляване на държавната субсидия за партиите
7. Пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления.

„Добре бе, докога ще спим?“, попита за финал Слави Трифонов. – „До утре, до 18:00 часа“, отговори Драгомир Петров.

Цялото предаване от 17 декември 2014 г.