enbg

Редколегията, 14 февруари 2013 г.

14.2.2013 | коментара

Ден след гостуването на Метин Енимехмедов, брат на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, редколегията на „Шоуто на Слави“ обсъди острата ответна реакция на говорителя на ДПС Велислава Кръстева, която с открито писмо в своя блог разкритикува „внушенията“, които според нея са отправени към публиката. Участието на сценаристите се наложи от факта, че самата госпожа Велислава Кръстева и лидерът на ДПС Лютви Местан отказаха поканите да гостуват в шоуто въпросния ден. Текстът на подробното открито писмо, в което бяха употребени думи като „фашизъм“, „пропаганда“ и „манипулация“ беше прочетен на зрителите преди да бъде коментиран от страна на редколегията.

Въпросът, който Иво Сиромахов зададе, беше дали това писмо е официалната позиция на ДПС, при положение, че Велислава Кръстева е политическо лице и говорител на ДПС. Според Сиромахов е важно да се разбере дали текстът е емоционална реакция, или позиция на партията. „Тя е говорител на ДПС и според партията й и лидера й, тя има отговорности, които са свързани с позицията, на която се намира“, каза Слави Трифонов относно този въпрос. „Говорителят на една партия оспорва правото на един български гражданин да каже това, което иска да каже, оспорва правото на една медия да даде думата на когото тя пожелае.“, коментира Ивайло Вълчев.

Мнението на Тошко Йорданов беше следното: „Има болезнена тема за ДПС. Това, което направи Октай Енимехмедов, видимо хвърли камък в блатото. В ДПС видимо има напрежение, под някаква форма. Изкарването, че това било етническо напрежение, просто не издържа, защото писмото на Октай показва какви са му мотивите. Има напрежение вътре – между посланията на тази партия и нейното ръководство, и хората, които гласуват за нея… Без да оправдавам постъпката на Октай, напрежението е там. Така че, реакцията на ДПС и включително на тази говорителка, е въпрос на някаква паника. Опитвайки се да прехвърлят проблема извън тях.“ Според Тошко Йорданов писмото на Октай бърка в раната ДПС, под каквато и форма тя да съществува.

„Вчера ние не сме изразявали позиция.“ – уточни Слави Трифонов – „Поканихме брата на този, който е извършил това действие, а той е изпратил писмо, което ние прочетохме. Ние сме трибуна. Уважаемите зрители имат право да преценяват тази негова постъпка, най-вече според неговите думи, защото той досега не е говорил.“ Според Филип Станев именно това е свободата на словото и зрителите имат право да научат какво мисли един човек, за когото никой не е знаел какво мисли, какви са мотивите му, как се аргументира и как обяснява поведението си. „bTV и „Шоуто на Слави“ са свободно пространство за това – хората да казват това, което мислят.“, завърши Слави Трифонов.

Ето и коментара на Иван Кулеков за случилото се: „От всички реакции около засеклия газов пистолет в НДК, както на уважаемия господин Лютви Метстан, така и на пиарите на ДПС, аз разбирам, че тези хора сякаш съжаляват за три неща. Първо, че Октай не е убил Ахмед Доган. Второ, че Октай е етнически турчин. И трето, че в България има свобода на словото. Защото тези хора говорят за самоубийствената постъпка на Октай като за извършено политическо убийство. Защото само, не дай си боже, едно убийство на Доган от фанатизиран българин, би оправдало както зверската реакция на Депесарския елит, която наистина целеше убиването на Октай, така и говоренето им за етническа омраза. И понеже такова убийство няма, всичко казано от ДПС и техните пиари по това събитие звучи кухо и безпомощно.“ Кулеков призова политиците към мъжество: „Уважаеми представители на ДПС, съберете мъжество – такова, каквото прояви господин Доган, заявявайки в това предаване жестоката истина за обръчите около всички партии и приемете, че ние, които работим в „Шоуто на Слави“, сме свободни хора. Така, както и България е свободна държава – вече 135 години.“ Кулеков припомни на зрителите откъс от свой филм, излъчен в „Шоуто на Слави“ миналата есен, в който един свещеник и един мюфтия говорят за етническата омраза – „за да не остане някакво съмнение за уважителното отношение на предаването ни към българските турци“.

Драгомир Петров, който е роден и израсъл в смесен район, разказа любопитни неща за етническата толерантност: „Наистина тази толерантност, за която говорят, е малко по-различна, отколкото си я представят политиците горе. Когато има Байрам, да речем, идва турчинът и поднася на българската къща – за „бог да прости“, същото го правят и българите на Великден и ако някога, на един от двата празника някой не дойде, комшията отида да види дали той не е болен.“

На финала редколегията сподели и мнението си за скандала с новото туристическо лого на България и присъдата по делото на “Шоуто на Слави” срещу “Господари на ефира” за нарушаване на авторските права.