enbg

Редколегията, 10 май 2013 г.

10.5.2013 | коментара

Редколегията на “Шоуто на Слави” изказа мнението си за предстоящите избори. Тошко Йорданов припомни на зрителите чрез видеоматериали неща, които “имаме склонността да забравяме много бързо”. Първото видео беше с предизборната програма и обещанията, с които ГЕРБ дойдоха на власт преди 4 години. Там се откроиха интригуващи несъответствия между икономическата програма и реалността след това:
“Подкрепа за малките и средни предприятия” (Приоритет номер 6 на икономическата и финансовата политика от програмата на ГЕРБ)
“Над 30 хил. малки и средни фирми са фалирали през 2012″ (Заглавие от вестник от 30 март 2013 г.)
“Подкрепа на проекта за АЕЦ Белене” (част от приоритет 3 на програмата за “Ефективна и екологична енергетика”)
“ГЕРБ се отказа от АЕЦ Белене” (28 март 2012 година)
Други примери засягаха политиката на доходите и създаването на повече работни места.

Второто видео беше за тоталния терор върху обикновените български граждани и насилието, което бе упражнявано върху тях безнаказано. Там се припомниха снимките за спомен на служителите на МВР при арестите, многобройни примери за полицейското насилие, пребитите младежи по време на разпити и нахлуването в домовете на невинни хора. Следващото видео разкри отношението на лидера на ГЕРБ към нормалните човешки хора и страдания. Там се чуха още веднъж класическите реплики за награждаването на кучето, открило мъртво дете, с пържолки, за пенсионерите, изяли фискалния резерв, за кучетата, които са точно като българите – здраво трябва да се държат, и за дразненето на бившия премиер от протестите срещу шистовия газ и подписването на инат.

Следващото видео беше посветено на националната сигурност и припомняше изказването за “балансираната външна политика – на всеки ъгъл има дюнер”, което беше последвано с кадри от терористичния атентат в Бургас. Петото видео припомняше скандалните записи с покровителстването на Мишо Бирата и кадруването за митницата на Летище София, в което премиерът ходатайстваше за назначаване на негов приятел – митничар, заедно с който играе футбол.

Тошко Йорданов завърши така: “Те може да имат воля да управляват, както заявяват, но нямат нищо друго – нито акъл, нито капацитет, нито морал, нито срам.”

Александър Вълчев избра да припомни в съкратена форма последните скандални записи от разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Светослав Митев каза: “Цялата тази панорама от събития, от факти и от явления, свързани с управлението на ГЕРБ не е нищо друго, освен шокираща. Ако някой от нашите зрители не изпитва най-естественото чувство – на шок и на погнуса от всичко това, което се е случило, значи той се казва Бойко Борисов”.

Филип Станев изказа следното мнение: “Нали казват, че в спора се ражда истината. Аз съм склонен да поспоря с поета, който казва: “Нема такава държава”. Има такава държава и тя се казва България. Има такава държава – аз съм се родил в нея и по някакви причини избрах да остана да живея в нея. Има такава държава и тя е член на Европейския съюз. И това е единственото европейско нещо в нея. Има такава държава. Тя е много лесна за описване. Бивши и настоящи мутри. Боко Буда. Цецо Шлифера. Мишо Бирата. Емо Фаса. Сокола хидроинженер. Гоце Ловеца. Магистралния фюрер. Мазни далавери. Нагла корупция. Незаконни подслушвания. Долни лъжи. Безпардонна политическа наглост и човешка такава – също безпардонна наглост. Манафи. Пидали. Капути… всъщност това е твърде дълго описание. Краткото описание е мафия.
И като казвам това, неусетно осъзнавам, че няма никаква нужда да споря с поета. Наистина “Нема такава държава”.
И ако искаме пак да има Държава, нормална държава България – трябва да направим нещо много просто. Да изчистим България. Само че, за да стане това нещо, трябва първо да погледнем съвестта си. Всеки един от нас. И ако тя е чиста, другото е лесно. Бюлетина се пуска много-много бързо. Може би за около 33 секунди…. или за колкото реши всеки.”

Драгомир Петров обърна внимание на общоизвестното изречение, че “купуването и продаването на гласове е престъпление”. Той обърна внимание на това как кандидат депутати от Атака даряват определени пари в различни градове по време на кампанията. Бойко Борисов също дарил пари за църква от партийната каса. “Това не е ли купуване на гласове?” – попита Петров – “Някой въобще сеща ли се, за тези хора, които купуват гласовете, че също са огромни престъпници?” – продължи той. Според него субсидията на ГЕРБ от 29 милиона, а с тези пари партията може да си купи 3 пъти и половина изборите. “Единственият начин да намалим ефекта от тази ужасна българска простотия е да излезем и да гласуваме масово.”, завърши Петров.

Ивайло Вълчев се обърна към хората, които ще гласуват с идеята, че избират “най-малкото зло”: “Помислете си, че отивате да купувате храна за децата си. Ще потърсите ли тази, дето е най-малко изгнила и най-малко развалена? Ще търсите ли тази, която е с най-хубава кутийка?” Той припомни думите на Теодор Рузвелт, че “изборите са като оръжие” и посъветва българите: “да гледаме да не гръмне към нас, да не се самоубием”.

Иво Сиромахов каза следното: “В неделя ни предстоят най-безсмислените избори в новата българска история. Предстои ни да изберем същите негодници, които хората изгониха преди три месеца от парламента. И сега какво излиза – изгонихме ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака и ще изберем пак ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Поне според социолозите. Това на мен ми изглежда като безумие.
Всички тези партии са доказали, че не могат да управляват. Всички те са виновни за ситуацията, в която се намира държавата. Всички те носят огромна вина и нямат никакво морално право изобщо да се явяват на избори. Готов съм да се хвана на бас, че в следващия парламент ще влязат поне 160 души от досегашните 240. Поне две трети от състава на парламента ще бъде абсолютно същият – същите хора, стари муцуни, които очевидно не стават за тая работа. Защо преди три месеца изгонихме Борисов, Станишев, Местан и Сидеров? За да изберем пак Борисов, Станишев, Местан и Сидеров? Това ли са единствените политици в тая държава? Каквото и правителство да се направи с тия хора, в каквато и коалиция да се извръткат, положението ще е също така отчайващо. Тия не стават бе, не го ли разбрахте за 23 години? Още 23 години ли искате да се мъчим?
Има и нещо друго – всички, които ще отидем в неделя до урните, знаем ли за кого ще гласуваме? Знаем ли какви хора са в листите? Не. Това са едни послушни анонимници, които са целунали ръка или други части на партийните си лидери и с това са заслужили жалките си места в парламента.
Аз мисля, че единственият шанс България да не се затрие окончателно, е протестите да продължат. Гражданите, които излязоха по улиците, не бива да спират да търсят правата си. Не бива да се примиряват отново да бъдат ограбвани и унижавани от същите негодници. Протестите трябва да продължат, докато в България не се установят нормални демократични отношения. А това означава – мажоритарна избирателна система, пряк избор от народа на съдии, прокурори и полицейски шефове и референдуми по всички въпроси от обществено значение.
Докато тези неща не се случат, ще сме обречени да сменяме във властта едни и същи негодници. И единственото ни право, ще е правото да ги псуваме.
В неделя хората ще се изправят срещу политиците. Засега се очертава разгромна победа на политиците над нормалните хора.”

Иван Кулеков завърши петъчната редколегия със следните думи: “Бойко Борисов обича да казва, че никога преди неговия режим, който той нарича управление, България не се е променяла толкова бързо. Това е самата истина. Той пое кормилото на страната в условията на криза и само за три години и половина докара България до ръба на национална катастрофа. Българите вече продават на циганите цялото си имущество, събирано с поколения, и напускат родината си завинаги – не като емигранти, а като бежанци. Бягат към страни, обхванати от кризата, за да не останат в държава, унищожавана от властващи престъпници. Извън големите градове, България е една обезчовечена и тъжна територия, по асфалта й вървят боси, голи и гладни момиченца и жени, които, както се казва в песента, си свиркат и нищо не търсят. Няма друго управление в цялата ни история, включително и в турското робство, което да е довело толкова много хора до самозапалване. Но тези, които превърнаха родината ни в декор на евтини американски филми на ужаса, казват, че имат воля да ни довършат и ще направят това ако не сами, то в коалиция със ЦСЗ. ЦСЗ означава Централен софийски затвор. Когато едни престъпници се съберат с други престъпници, това в България се нарича политическа коалиция.
Аз знам, че отдавна мина времето, когато всички искахме държавата ни да бъде управлявана от кадърни и честни държавници. Вдругиден всеки ще гласува за своите хора – умните – за умните, простаците – за простаците, фанатиците – за фанатиците, лъжците – за лъжците, крадците – за крадците. Аз нямам илюзия, че на изборите ще победи разумът, но имам надежда, че инстинктът ни за самосъхранение е още жив. Само инстинктът ни за самосъхранение, който стои над разума и глупостта, може да ни предпази от гибелното връщане на ГЕРБ във властта, от ежедневния ни срам бай Ганьо да е премиер на Република България. Времето не е наше. Хора, спасете децата си, родителите си и себе си. Спасете България. ”

Цялото предаване от 10 май 2013 г.