enbg

Редколегията за стартирането на подписката за референдум

9.11.2015 | коментара

Тагове:

В предаването тази вечер Редколегията на „Шоуто на Слави“ сподели подробности за стартирането на подписката за свикване на национален референдум.

В началото на разговора водещият Слави Трифонов съобщи, че в днешния ден Инициативният комитет е уведомил надлежно Народното събрание, че от 10 ноември започва подписка за провеждането на национално допитване с 6 въпроса.
Слави Трифонов уточни, че всеки, който желае да подкрепи инициативата, трябва да напише своите три имена, ЕГН и точен адрес, за да бъде валиден подписът. Слави и Редколегията информираха зрителите, че местата за събиране на подписите са обявени на интернет адрес slavishow.com и в официалната страница във фейсбук, и че тези места ще бъдат допълвани и обновявани всекидневно в двете страници в мрежата. Важно е да се знае, че подписите се приемат на определените пунктове от доброволци, които имат обозначителни баджове и пълномощни писма.
От разговора стана ясно, че пунктове за събиране на подписи има във всички областни градове (и в градове около тях), с изключение на Силистра, където жената, която е трябвало да организира подписката е „изпитала някакви лични притеснения“. „Може би се е подплашила“, заяви по повод на случая в Силистра Филип Станев. „В малък град има ред причини да се страхуваш. В България живеят хора като Цеко Чоков, в България живеят хора, които на ниво работа понякога държат хората под напрежение, страх“, каза още Филип Станев.

Иво Сиромахов заяви, че за пръв път в новата българска история започва подписка за референдум, който е предизвикан от гражданите, а не от политическа партия или представител на властта. Според него 3-те месеца, в които по закон трябва да се съберат подписите, са шанс българите да покажат, че искат смяна на политическата система. „Аз мисля, че трябва да се възползваме от този шанс, защото не зная дали ще го имаме друг път пак“, заяви Сиромахов.

Тошко Йорданов отбеляза, че за да може да бъде осъществен референдумът, са нужни 400 000 валидни подписи на български граждани. „Нашето желание е да съберем повече от 400 000 подписа, защото политическите партии в парламента ще направят всичко възможно да ни попречат“, каза сценаристът и отбеляза, че мръсните номера вече са започнали. Тошко Йорданов очаква да има и зложелатели, които да се подписват по 5-6 пъти.
Тошко Йорданов говори и за парадоксалното законодателство относно референдумите. Той обясни, че за да е успешен един референдум, на него трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори (на последните парламентарни избори са гласували 3, 5 млн. българи) и половината от тях плюс един трябва да са гласували с „да“ (т.е. приблизително 1, 750 млн. души). На последния референдум за въвеждането на електронния вот с „да“ са гласували даже над 1,8 млн. българи (всъщност почти 1,9 млн.), но референдумът не е успешен, защото не е достигнат прагът от 3,5 млн. общо гласували, а са гласували около 2,5 млн. души. Според Тошко Йорданов цялата процедура с референдумите е „направена, ако може да не се случи“. Затова, по думите му, сега е важно да се направят две „елементарни усилия“- „да положим подписи“ и „да отидем после да гласуваме, независимо дали „за“ или „против“ всичките точки“. „Важното е да отидем да гласуваме, по този начин ще си изземем властта обратно, която по право е наша“, заяви категорично Тошко Йорданов. Той отбеляза, че няма партия във властта, която да е получила толкова гласове, колкото получи подкрепата за електронното гласуване на неуспешния референдум.

Редколегията коментира и актуалните събития в страната и най-вече изтеклите в публичното пространство скандални записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според Тошко Йорданов би трябвало цялата държава в момента да се занимава с този скандал, защото в записаните разговори „има няколко реплики, които са потресаващи за една държава, която твърди, че е правова.“ В предаването бяха излъчени и по-скандалните части от разговора между съдийките, сред които и следните реплики на подсъдимата по делото „Червеи“ съдия Владимира Янева: „Бойко е натискал страшно главния прокурор, направо го е подлудил“; „В сряда вечерта се вижда (Бойко) с главния прокурор и му казва да ме опраска“; „…Но каза (Янева преразказва какво й е споделил главният прокурор), имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят, популистки ходове не ми се предприемат и ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели.“
Според Александър Вълчев, ако казаното в записа се е случило, то тогава главният прокурор Сотир Цацаров попада под ударите на чл.288 от Наказателния кодекс, който гласи: „Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.“
По повод на скандалните записи водещият Слави Трифонов пък зададе реторичния въпрос: „Това не е ли скандал, с който в момента трябва да се занимава цялата държава и това да предизвика вълна от оставки и в съдебната система, и в изпълнителната власт?“
Тошко Йорданов също допълни картината с въпрос: „Независим ли е главният прокурор? Какъв е начинът един министър-председател да държи главния прокурор за топките?“ Според Слави Трифонов логиката сочи, че явно премиерът държи с нещо главния прокурор, „за да може така да го извиква“. Тошко Йорданов си обяснява липсата на дела срещу Борисов именно с предположението, че премиерът „държи с нещо“ главния прокурор.
„От филмите, които сме гледали, знаем, че или главният прокурор е сложен на това място, защото е удобен и вече има с какво да бъде управляван, или междувременно някакси се е случило нещо“, заяви пък Ивайло Вълчев.

Редколегията коментира и продължаващата мъгла около фалита на КТБ. Тошко Йорданов сподели, че тази седмица е бил публикуван списък с преференциалните депозити в КТБ, но не и такъв с лицата и фирмите, които са теглили кредити. „Най-вероятно тези, които са теглили парите, са тези, които управляват държавата“, така Тошко Йорданов си обяснява липсата на списък с кредитополучателите в КТБ. „В КТБ е много грозно, защото огромна част от парите бяха на държавни предприятия. (…) Някаква шепа хора ги изтеглиха, взеха ги за себе си и накараха всички нас, всички нас да ги платим тия пари още веднъж“, изрази възмущението си сценаристът.

В края на Редколегията Иван Кулеков коментира в свой стил събитията около протестите на полицаите и запазването на привилегията на униформените да получават по 20 заплати при пенсиониране. „И 40 заплати да бяха поискали, Борисов щеше да ги даде. Защото няма избор. Неговата власт, както и властта на неговия идол Тодор Живков, се крепи преди всичко на пищовите. Което ме кара да се съмнявам в честността на изборния му успех. Хората без пищови, някакви си там бачкатори, лекари, учени, учители, артисти нямат значение за властта. Те имат значение за България. Те могат да живеят и само с пари за хляб, парно и ток, а като се пенсионират, властта, като компенсация за трудния им живот, им осигурява правото да умрат. Ако полицаите не бяха защитната стена между властта и народа, просто нямаше да ги има“, заяви Иван Кулеков.

Цялото предаване от 9 ноември 2015 г.