enbg

Редколегията за случая с избягалите затворници

4.4.2018 | коментара

Слави Трифонов и сценаристите Тошко Йорданов, Филип Станев, Иван Кулеков и Александър Вълчев коментираха вчерашното бягство на двама затворници-убийци от Централния софийски затвор и реакциите на отговорните лица. Абсурдността на ситуацията идва от факта, че затворниците са били въоръжени, а единственият, който ги е гонил, е била една чистачка.

„Днес с моите колеги сценаристи се опитахме да напишем сценарий по този случай, но не успяхме, защото от това, което се случва, по-голям сценарий няма. Най-голямото шоу се нарича „Няма такова шоу“, студиото е с големина 111 хиляди квадратни километра и се нарича България. Казва се „Няма такова шоу“, защото никъде на планетата Земя няма такова шоу. Ние изпитваме истинско преклонение към сценаристите на това шоу. Това е българският политически елит – това са сценаристите на шоуто. Респект и уважение към продуцента на шоуто – Народното събрание, към звездите на шоуто – Министерски съвет и водещия на шоуто – министър-председателя“, отбеляза с ирония Слави Трифонов.

Александър Вълчев коментира, че следейки реакциите на политиците ни, има чувството, че става дума не за престъпление, а за „задната ножица Роналдо“ – нещо, което не може да се спре.

Той цитира и множество абсурдни изявления:

Валентин Радев, министър на вътрешните работи:
„…за подготовка за бягство имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдие и на тези, които са заинтересовани от това. Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора.“ – „Имало е да става“, коментира сценаристът.

Цецка Цачева, министър на правосъдието:
„Всичко се е развило много бързо.“
„В чисто човешки план, тогава, когато ме информираха, аз казах само: „Това не може да бъде“.
Тук Вълчев припомни, че за подготовката на бягството е имало сведения още преди година.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи:
„Всички издирвачи работят… Престъпниците се търсят в ботевградския и тетeвенския балкан…
„Не мога да ви кажа какво правим“.

Александър обърна внимание, че на въпрос възможно ли е бегълците да са напуснали пределите на страната, МВР-шефът отговорил с думите: „Те от затвора избягаха…“.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента:
„Като съобразяваме, че бягства от затворите винаги е имало още от времето на граф Монте Кристо, влака-беглец, от Алкатраз, най-охраняваният затвор имаме бягства“ – колегите сценаристи коментираха, че Монте Кристо не е бягал от никъде, защото не съществува – той е литературен герой, а „Влакът-беглец“ е филм.

Вълчев продължи по темата: „Тук искам да защитя правосъдната ни система. Вижте една статистика: „За последните пет години от затворите са избягали 55 души“. Той коментира, че те са по-малко от избягалите в половин дузина известни филми… По думите му само от „Великото бягство“ са избягали 76 затворници…

Филип Станев насочи вниманието към логичния въпрос: Какво правим сега?
„Необходима е спешна промяна в правилата, за да се избегне излишно напрежение и ненужни конфликти при охраната на местата за лишаване от свобода.
Първо, да бъдат отнети оръжията, белезниците и палките на служителите в затвора и да им бъдат връчени питка, сол, цветни балони и детски пластмасови тробми, с цел по-тържествено изпращане на евентуалните бегълци.
Второ, централният вход на всички затвори да бъде отключен и широко отворен 24 часа в денонощието, за да се улесни своевременното и бързо напускане на затворниците от затвора.
Трето, да се подсигурят на всички затворници таксита, карти за градския транспорт, а за по заможните, рент а кар или частни лимузини, които да ги чакат с нон стоп запалени двигатели, за да бъде безпрепятствено и бързо отдалечаването на бегълците от затвора“ – коментира Станев.

Сценаристът сподели, че тази история го е мотивирала да направи кавър версия на едно велико произведение на Робърт Бърнс, която версия той представи с музикален съпровод:

„Кой чука във следобедния час?
Аз чукам – каза пандизчия.
Не чукай, плашиш всички нас,
му каза Ушев арабия.

Не зная как си се решил.
Реших се – каза пандизчия.
Ти май си нещо наумил?
Ще бягам – имам и ютия.

При тебе да излезна вън.
Излизай – каза му пазача.
Изчезвам аз, като насън.
Изчезвай, ето ти погача.

По мен не стреляй, току виж.
Ще стрелям! – каза пандизчия.
Не стреляй, че ще пусна чиш,
му каза Ушев арабия.

Ще ти отворя, ала чуй –
отвънка чака те чистачка –
ни дума никому за туй,
че само тя е мъж и бачка.“

Тошко Йорданов заяви следното:
„Всички се чувстваме доста нелепо. А не трябва. Просто не трябва.
Ще ви припомня няколко факта и после нека си помислим дали е толкова нелогично и ненормално за де случи такова бягство.
През 1996-97 година, по време на фалита на редица банки, изчезват спестяванията на българите в размер на няколко милиарда лева.
По времето на Иван Костов пред очите на всички държавата продава активите на БГА Балкан на стойност 24 милиона долара срещу мизерните 150 хил. долара. Малко по-късно авиокомпанията фалира.
Пак тогава активи на стойност 2 милиарда и половина на металургичният комбинат Кремиковци бяха харизани срещу, забележете, само 1 долар. После Кремиковци бе разпродаден на парче за над 100 милиона.
Заради загубеното арбитражно дело за строежа на АЕЦ Белене, държавата плати 620 млн. евро., а общите загуби досега са в размер на близо 1 милиард и 200 милиона евро. Сегашното правителство, което агитираше на референдума за нова АЕЦ с „против“, сега открито заявява, че ще рестартира проекта.
Цената на оградата по границата ни с Турция е над 170 милиона лева. Става дума за същата ограда, която пада при всеки дъжд, под която има дупки, в които може да скриете Тир, и която се прескача с обикновена стълба за 20 лева. 170 милиона лева – това без ремонтите, дето се правят и има да се правят.
След 1989 година в България има над 180 неразкрити поръчкови убийства.
От 2009 година България смело и за постоянно се превърна в лидер на броя фалити на фирми в Централна и Източна Европа. Ще ви дам пример – само за две години, от 2011 до 2013 г., фалитите на малки и средни фирми са нараснали, забележете, с 243%!
За сметка на това, човекът и депутат Делян Славчев Пеевски от собственик на стар Опел, по негови данни през 2015 г., за две години се превръща в собственик на активи, които, според проучване на сайта Бивол, се оценяват на милиард и половина. Повечето му кредити са от фалиралата вече КТБ.
Знаем, но някак забравяме факта, че заради фалита на банка КТБ държавата изтегли заем в размер на 4 милиарда лева, тоест всички ние дължим 4 милиарда лева.
Гинка от Пазарджик, по напълно неясен начин и в разрез с правилата на която и да е банка по света, получи кредити, според чешки медии, от три български банки и две офшорни компании, за да закупи ЧЕЗ.
За да има баланс обаче, по официални данни, около един милион и 200 хиляди са пенсионерите, живеят с пенсии под размера на линията на бедността. Отделно от тях 1 милион и 131 българи получават месечен доход между 250 лв. и 600 лв. А 840 хил. българи пък са обявили по-малки доходи. По най-груби сметки това са три милиона българи. Три милиона от седем милиона са официално бедни. А тези хора имат деца, които може да си представите как живеят.
От 2000 година досега несъбраното от държавата ДДС е в размер на 16 млрд. лева. Сумата е стряскаща, защото тези 16 млрд. никога няма да ги видим обратно.
И за финал – наследеният външен дълг от времето на социализма и управлението на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков беше около 10 милиарда и половина долара в края на 1989 г., а сега е 34 милиарда и 206 милиона евро.
Сега ми кажете, наистина ли бягството на двама затворници през главния вход на затвора е нелогично?“

Иван Кулеков направи следния коментар:

„Трябва да си гений от рода на Бойко Борисов, за да можеш само за три незавършени мандата така да промениш ситуацията в държавата, щото да бъде по-трудно един престъпник да влезе в затвора, отколкото да излезе. Между другото разликата между гениите Борисов и Айнщайн е само в това, че Айнщайн се е съмнявал в своята гениалност.
За да спре протестът на надзирателите и те да престанат да си продават пистолетите и наркотиците на затворниците, премиерът Борисов им обеща едни 15 милиона лева. Тези 15 милиона да беше ги дал на ГЕРБ да санира затворите, да беше ги дал на Пеевски да извърти по една магистрала за разходки, надзирателите щяха да станат зъболекари и никой нямаше да бяга от затворите. А и защо да бяга – свободата в България отдавна не е ценност и всеки ще предпочете санирания затвор пред мизерния си, окраден апартамент в „Люлин“ или в „Меден рудник“. И изобщо какъв е смисълът човек да бяга от затвора – за да изгори в някой влак ли? Четох, че на тези, които не са изгорели във влака за Бургас, БДЖ дава безплатни билети да опитат късмета си в друг влак. Опасно е да се бяга от затвора – можеш да попаднеш на Плевнелиев или на някой друг американски храненик, които да те изпратят на война с Русия, където пък да попаднеш на английски шпионин, който да те отрови с „Новичок“.
От мой източник от правителството, пожелал анонимност, разбрах, че българското правителство подготвя декларация, която гласи, че за бягството на затворниците вероятно е отговорна чистачката Христина, която вероятно ги е гонила, но вероятно не ги е стигнала. В знак на солидарност с нашето правителство Великобритания ще изгони 50 елитни български чистачки, а САЩ – 60 миячки на чинии. Русия няма да гони наши чистачки, защото никоя българка не ходи да работи в Русия, дори и като чистачка.
И накрая, за да не ни обвиняват, че само критикуваме, а не помагаме на властта, искам да кажа откъде избягалите затворници ще напуснат България – разбира се те ще пресекат границата там, където е най-лесно и дори чистачка няма да ги спре: единият – през аерогара София, а другият – през великата телената ограда на турската граница“.

„Тъжната и печална истина е, че всичко, което се случва в държавата – от демографската криза, до вчерашния случай с избягалите затворници, твърдо ни подсказват, че тая държава трябва да затвори. Да приключи. Някой да затвори вратата. И да сложи катинар“, каза на финала Слави Трифонов.

Цялото предаване от 4 април 2018 г.