enbg

Редколегията за размера на партийните субсидии

20.5.2019 | коментара

В предаването от 20 май 2019 г. бяха изнесени факти за реалния размер на субсидиите, отпускани на политическите партии. От тях стана ясно, че макар по Закона за държавния бюджет субсидията за партиите да е 11 лева за получен действителен глас на последните парламентарни избори, то реално получената сума възлиза на 13,23 лв.

Водещият Слави Трифонов коментира темата с Редколегията в състав сценаристите Тошко Йорданов, Драгомир Петров, Александър Вълчев, Иво Сиромахов, Ивайло Вълчев, Филип Станев и Иван Кулеков.

Тошко Йорданов обясни, че върху изнесените факти и анализи са работили прависти, а изчисленията са направени от професионални счетоводители и математици. Сценаристът пожела да се обърне към Министерството на финансите и парламента със следния въпрос: „Колко години назад, защото тези данни, които извадихме, са от 2018 г., колко години назад е правена тази врътка, с колко пари годишно – години назад, е ощетена държавата, и надвзетите пари – какво ще ги правите?“.

Случващото се беше определено от Филип Станев като „върховенство на цинизма“. „Видяхме цифрите, видяхме фактите, мисля, че за всички е пределно ясно какво правят те. Те крадат, ограбват – нагло, без да се колебаят, без да се замислят и без дори да обръщат внимание на бившия си председател на правната комисия“, каза той, визирайки допълнението на Данаил Кирилов в чл. 27, ал. 1 от закона за политическите партии, за което той изрично е уточнил, че го прави с цел „да се премахне всякакво съмнение, че от гласовете, които са от протестния вот могат да се получават каквито и да са средства от партиите“.

Филип Станев припомни провеждането на националния референдум през 2016 г., в който 2 милиона и половина българи гласуваха „за“ на въпроса за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. „Това доказва, че този референдум не просто е бил логичен, не просто е трябвало да се случи, а е трябвало да бъде спазен. Волята на народа да бъде приведена в действие!“, каза той. Сценаристът допълни, че тези 6 519 540 лв., които партиите са получили повече като държавна субсидия, биха могли да бъдат използвани за хора в нужда, болни деца или набавяне на кувьози за болниците.

Ивайло Вълчев изрази мнение, че след излъчването на предаването е възможно да се появят най-различни обяснения за това защо партиите са взели толкова пари. Слави Трифонов допълни, че не е изключено да се намери законова дупка или формула, с която партиите да оправдаят действията си. „Ако те намерят такава формула – това може да е законно, но не е морално!“, каза водещият.

Иво Сиромахов коментира, че в дадената ситуация е интересно каква ще бъде реакцията на прокурора. „Защото парламентът е сгазил закона. Ако ние сме правова държава, още утре сутринта прокурорът би трябвало да повдигне обвинение за тия 6 милиона и половина“, каза той.

Сценаристът припомни видео от гостуването на Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ на 21 ноември 2018 г. По темата дали би внесъл предложение за намаляване на партийната субсидия на 1 лев, след като 2 милиона и половина българи поискаха това на референдума, премиерът заяви: „Аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Ще го предложа. Според мен субсидията не е голяма, но пак казвам – щом така е решено, ще го предложа“. След края на видеото Иво Сиромахов допълни, че от това изявление са минали 6 месеца, а предложението така и не се е случило.

Александър Вълчев зададе въпроса има ли в партиите свестни хора и попита къде са, след като и те са от тези, които са получили субсидии по 13,23 лв. на глас.
Сценаристът повдигна въпроса за късата памет на политиците, припомняйки някои предизборни обещания, като това на Корнелия Нинова за 5 лв. на глас или това на АТАКА – да бъдат премахнати изцяло субсидиите.

Драгомир Петров посочи две прослойки на обществото, които най-много лъжат и крадат – циганите и политиците. По-нататък той намери множество прилики и взаимовръзки между двете групи. „В нормална държава, при съмнение за корупция се срива правителството, а в нашата политическа цигания се срива имотният регистър. Политическите цигани са проблем. Държавен проблем. И няма решение на този проблем. На всеки избори те се плодят и раждат уродливи отрочета, защото партийното кръвосмешение е толкова голямо, че в скоро време политолозите очакват да се роди политиче с две глави. С едната глава да мисли какво да открадне, с другата да мисли как да го открадне. Няма спасение от тази цигания, заселила се в живота ни, благодарение на нашите гласове, защото дори и да не отидем да гласуваме, в избирателните списъци има милион и половина мъртви души, които пак ще изберат същата тази цигания, дори никой да не отиде да урните“, каза Петров.

Според Иван Кулеков субсидиите за партиите вече се делят на два периода: преди и след Тошко Йорданов. „В богатите страни, като Германия, хората са бедни, затова избирателят плаща за правото си да гласува – левче, а в бедните страни, като България, хората са богати и могат да си позволят да плащат изборно право – до преди малко – 11 лева, а след Тошко – 13.23 лева. А в Швейцария, където живеят най-бедните хора в Европа, гласоподавателите не могат да си позволят да плащат за издръжка на партиите и по един рапен – техните жълти стотинки, там държавна субсидия на партиите няма и от злоупотреба с партийни пари човек не може да си купи дори един апартамент с личен асансьор, камо ли 6 апартамента без асансьор. Ето защо тия, които говорят по телевизора, че искат да направят България „Швейцария на Балканите“, никога няма да допуснат това да се случи. (…)
Наскоро бях в един ромски квартал, където партиите даваха между 50 и 100 лева, за глас от 13.23 лева. Та там чух един оратор да агитира на латински с поговорката: Vox populi – vox Dei. Водачът на ромите преведе това на ромски като: Глас народен, глас Божи, а един циганин ми го преведе на български: Глас народен – глас 11 лева. А всъщност, след Тошко, правилният превод е 13.23 лева.“ – коментира Иван Кулеков.