enbg

Редколегията за проучването на TNS Opinion за референдума

19.7.2016 | коментара

В предаването Слави Трифонов и колеги от Инициативния комитет за референдума коментираха данните от социологическото проучване на TNS Opinion.

В началото Слави Трифонов обясни, че данни от изследването са били изнесени предишния ден само в два интернет сайта: fakti.bg и frognews.bg.

“Интересното е, че проучването не е направено от българска агенция, а е направено от белгийската агенция TNS Opinion. Тя е една от най-авторитетните социологически агенции в Европа. Агенция от такъв ранг за първи път провежда подобно проучване за България. Още по-интересното е, че никой друг, нито една друга медия, не публикува това изследване, освен посочените два сайта. Случайност? Не мисля. Все пак България е на 113-о място от 180 държави по свобода на словото. След държави като Габон, Уганда, Непал, Гвинея. Но пък малък повод за гордост е, че сме преди Замбия и Афганистан.“ – коментира Слави Трифонов.

Слави каза, че досега нито една българска социологическа агенция не е посмяла да направи такова изследване, а и дори да е направила, то е останало скрито. „Вероятно, защото резултатите няма да се харесват на политическите партии“, направи догадка водещият.

Сашо Вълчев коментира, че след публикуването на данните, няколко български агенции са заявили, че имат сходни резултати, които обаче не са публикувани.

Слави Трифонов постави риторичния въпрос не е ли това референдум от национално значение. Според Иво Сиромахов това е така и е ясно, но този референдум, „политическата класа се опитва по всякакъв начин да го игнорира, да се направи, че го няма, а в България социологическите агенции са обслужващ персонал на политическата класа, така че няма как те да изневерят на господарите си и да пуснат нещо, което не е в интерес на техните господари“. Сиромахов оприличи това поведение на „комунистически рефлекс“, който свърза с инцидента с атомната централа в Чернобил през 1986 година, когато управляващите „се правиха, че няма такова нещо“.

Слави и членовете на Инициативния комитет коментираха резултатите, от социологическото проучване, направено в периода 30 юни – 5 юли.

Първият въпрос от това проучване е на тема доколко българското общество е информирано за предстоящия референдум. На въпроса „Чували ли сте за референдум за политически реформи, иницииран от Слави Трифонов, който ще се проведе в България през 2016 г.?“ 86% от българите отговарят, че знаят, че ще има референдум, в който те ще могат да си кажат думата за това как искат да изглежда политическата система.

Тошко Йорданов смята, че този процент е показателен, като се има предвид колко медии изобщо говориха за това, че ще има референдум. „При тази, общо взето, шапка, която беше сложена върху самата идея за референдума и начина, по който се събират подписи, и колко подписа са събрани, и какви са въпросите, 86% от българите са се поинтересували, намерили са източник на информация и до тях е достигнало, че ще има такъв референдум“, коментира Тошко.

Той представи втора графика, която показва разрез по възраст на тези 86%, които знаят за референдума:

във възрастова група 18 – 24 години за референдума знаят 83%
във възрастова група 25 – 39 години за референдума знаят 80%
във възрастова група 40 – 44 години за референдума знаят 82%
във възрастова група над 50 години за референдума знаят 92%

„Българският народ не е аполитичен, след като 86% знаят за нещо, което е гражданска инициатива“, каза Тошко Йорданов. Той обърна внимание и на факта, че явно младите не са аполитични, каквото мнение битува в обществото.

Графиката по образование за информираността на българските граждани относно референдума изглежда така:

учили 20 или повече години – 90% знаят за референдума
учили между 16 и 19 години – 86% знаят за референдума
учили 15 години или по-малко – 66% знаят за референдума

Филип Станев представи резултатите от следващия въпрос, зададен на българските граждани в проучването на TNS Opinion:

Колко е вероятно да вземете участие в този референдум?

58% от тези, които знаят за референдума, ще гласуват
16% по-скоро ще вземат участие
21% няма да гласуват
Филип Станев изрази мнение, че тези данни са много важни и те трябва да бъдат показани на зрителите. Той припомни изказване на проф. Михаил Константинов в ефира на „Тази сутрин“ по bTV, който твърди точно обратното – че „референдумът ще пропадне“, защото няма да има достатъчна избирателна активност.

Водещият Слави Трифонов припомни на зрителите и колегите си, че данните, които са посочени в изследването на TNS Opinion, представят нагласи и тенденции в българското общество, а не вече случили се резултати.

Графиката по възраст за участието на българските граждани в референдума изглежда така:

от 18 до 24 години – 63% ще гласуват на референдума
от 25 до 39 години – 55% ще гласуват на референдума
от 40 до 54 години – 56% ще гласуват за референдума
над 55 години – 61% ще гласуват за референдума

Графиката по образование за участието на българските граждани в референдума изглежда така:

учили 20 или повече години – 41% ще гласуват на референдума
учили между 16 и 19 години – 60% ще гласуват на референдума
учили 15 години или по-малко – 59% ще гласуват на референдума

Филип Станев отбеляза, че резултатите от този въпрос показват голяма активност сред младите и образованите хора.

Социологическото проучване на TNS Оpinion е разгледало и нагласите на хората към всеки един от въпросите в референдума.

На въпроса „Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?“

94% биха гласували с „ДА“
4% биха гласували с „НЕ“
2% се колебаят как да гласуват

Слави Трифонов припомни, че това е един от трите въпроса, заради които Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд. Тошко Йорданов коментира, че „Конституционният съд ще се изправи срещу 94% от българското население“, ако обяви, че този въпрос е противоконституционен. „Няма въпрос за допитване, който да е противоконституционен. Не може една идея или допитване до гражданите да е противоконституционно. Конституционният съд всъщност би трябвало да се занимава със закони, които вече са приети“, допълни той. „Да не забравяме, че Конституционният съд работи за суверена, а не работи за президента, нито за парламента“, отговори Слави Трифонов.

По този повод Александър Вълчев припомни какво точно означава „суверен“: „Народният суверенитет е установяване чрез волята на народа на държавна власт. Учредяването на държавната власт е акт на реализиране на народния суверенитет. Нацията и държавата са носители на суверенитета, те са суверенни по отношение на другите държави и нации, но суверенитетът принадлежи на народа. Това е така, защото държавната власт, която осъществяват и нацията, и държавата, произтича от народа като единствен суверен. Той е “създател” и “носител” на държавната власт“.

На въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“

77% биха гласували с „ДА“
15% биха гласували с „НЕ“
8% се колебаят как да гласуват

„Вижда се, че хората имат мнение по въпросите. Държа да подчертая, че много важни са и хората, които са против това нещо. Много важно е, защото те ще имат възможност на референдума да излязат и да кажат „Ние не искаме по този начин да стават нещата“. Ще могат на всеки един въпрос да отговорят с ДА или НЕ“, каза Иво Сиромахов.

Според проучването на TNS Opinion 76% от българите подкрепят годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на парламентарни избори.

Тошко Йорданов заяви, че тези резултати показват безапелационно какви са нагласите на българите и как ще гласуват те на този въпрос на предстоящия национален референдум. Сценаристът вметна, че референдумът най-вероятно ще се проведе на 6 ноември, тъй като ГЕРБ вече са предложили президентските избори да се състоят на тази дата (б.а. По закон референдумът и президентските избори трябва да се проведат на една дата).

Слави Трифонов припомни, че президентът Плевнелиев сезира Конституционния съд за три от въпросите, включени в референдума, и предстои висшите съдии да излязат с решение. Слави отбеляза, че резултатите от проучването на TNS Opinion се поставят не само на вниманието на зрителите, но и на конституционните съдии. „КС е съставен от български граждани и той в момента ще се информира за това, колкото и да се крие и да не се обръща внимание, какво мислят неговите началници- суверенът, за въпросите, които ние сме поставили въобще за този референдум“, каза той.

След тези думи на водещия, сценаристите представиха и резултатите на TNS Opinion за нагласите на българите по трите въпроса, които държавният глава даде на КС.

72% от респондентите подкрепят директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура. Ивайло Вълчев изрази недоумение от аргумента на президента, че въпросните началници не могат да се избират с преки избори, защото са държавни служители. „Много ясно, че ако те бъдат избрани с мандат, получен на свободни избори, те няма да бъдат държавни служители, те ще бъдат такива, каквито са кметовете“, каза Ивайло Вълчев. Сценаристът призова и да не се спекулира, като се твърди, че обикновените хора нямат компетентността да избират полицейски началници. Той отбеляза, че на референдума само се пита дали хората искат да си избират полицейските началници, и ако те поискат, ще има последващи законодателни действия. Тези действия, според Вълчев, може да свързани с въвеждането на ценз, който да включва работа в системата на МВР, както и изискване за образование на кандидатите за полицейски шефове.

Иво Сиромахов изрази учудване, че и въпросът за електронното гласуване е даден на КС от президента. Твърдението на управляващите, че са решили вече въпроса с електронното гласуване, Иво Сиромахов определи като голяма лъжа. „…Няма закон, влязъл в сила, който да казва, че хората ще имат възможността да гласуват и по електронен път, а се говори с някакви намерения – че това можело да стане след 2 години експериментално, а кога ще влезе наистина – може и никога да не влезе“, каза Иво Сиромахов. След тези негови думи беше показана и графика, според която 70% от анкетираните от авторитетната френска социологическа агенция, твърдо подкрепят въвеждането и на електронно гласуване.

Филип Станев представи резултатите на TNS Opinion относно въпроса за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите. 67% са „за“ задължителното гласуване, а 30% са „против“, цитира проучването Филип Станев. Той и Иво Сиромахов отново споделиха тезата си, че задължителното гласуване ще намали тежестта на купения вот.

Слави Трифонов заяви, че числата от проучването не трябва да се приемат като нещо случило се и че за категорични изводи може да се говори на другия ден след референдума.

В проучването на TNS Opinion има и въпроси, които касаят евентуално влизане на Слави Трифонов в политиката. „Тъй като аз съм голям почитател на логиката и на причинно-следствените връзки, знам, че за да може подобно нещо да се анализира и аз да го коментирам, преди него трябва да съществува такова желание, а то такова няма“, каза Слави. Сценаристите изразиха несъгласие с думите на Слави, като изтъкнаха, че въпреки липсата на негово желание, то от страна на хората явно има такива нагласи. Те изразиха мнение, че това проучване не бива да се огласява частично.

Александър Вълчев представи първата графика с резултати на TNS Opinion, свързани с евентуална политическа кариера на Слави Трифонов.

На въпроса „Ако президентските избори в България се провеждаха утре, доколко вероятно щеше да гласувате за следните личности?“, резултатите са следните:

Слави Трифонов – 36%,
Кристалина Георгиева – 32%,
Йорданка Фандъкова – 30%,
Бойко Борисов – 20%,
Татяна Дончева – 17%,
Георги Първанов – 16%,
Ивайло Калфин – 15%,
Корнелия Нинова – 11%,
Симеон Сакскобургготски,
Радан Кънев и Димитър Николов получават по по-малко от 10%.
В съпоставяне само на първите трима, Слави Трифонов получава 11 пункта, Кристалина Георгиева – 5, а Йорданка Фандъкова – 2.

Друга графика показа, че 34% от жените твърдо одобряват Слави Трифонов за президент, 18% по-скоро го одобряват, а 44% твърдо не го одобряват. При мъжете – 37% харесват Слави Трифонов за президент, 22% по-скоро го харесват и 38% не го харесват.
При възрастовото разпределение Слави Трифонов е най-одобряван за президент от възрастовите групи 18-24 г. и 25-39 г., а най-неодобряван е при над 55-годишните.

Тошко Йорданов пък представи резултатите от другия любопитен въпрос, зададен на български граждани от TNS Opinion:

„Ако парламентарните избори в България се провеждаха утре, доколко вероятно щеше да гласувате за следните политически партии?“:

При този въпрос партия, начело със Слави Трифонов получава най-много проценти – 41. Следват ГЕРБ – 25%, БСП – 12%, Патриотичен фронт – 8%, Реформаторски блок – 7%, Двежение „21“ – 6%, Атака и АБВ – по 5%, ДПС – 4%, ДОСТ – 3%. При съпоставяне на трите първи партии хипотетичният политически проект на Слави Трифонов е с 21 пункта, ГЕРБ – с 10, а БСП – с 3.
При разпределението по пол, 39% от жените одобряват една евентуална партия на Слави Трифонов, 19% по-скоро одобряват, а 38% не одобряват. Данните при силния пол показват, че 44% от мъжете одобряват партия със Слави Трифонов начело, 19% по-скоро одобряват, а 34% не биха подкрепили партия на водещия. При възрастовото разпределение отново младите хора одобряват партия на Слави Трифонов, а възрастните са негативно настроени към подобен политически проект.

Тошко Йорданов сподели, че тези резултати говорят за нагласите на огромна група хора. „Твой личен избор е дали ще го направиш, но имаш отговорност и като гражданин“, обърна се към Слави Трифонов сценаристът. Водещият отвърна, че важен е референдумът и е отговорен към него.

В края на Редколегията Иван Кулеков направи коментар в неподражаемия си стил. Той посвети своите думи на темата за свободата на словото и за мълчанието на медиите по повод на социологическото проучване на авторитетната белгийска агенция TNS Opinion. Иван Кулеков припомни, че през 2004 г. България е на 34-то място в класацията на „Репортери без граници“ за свободата на словото, а през 2016 г. е на 113-то място, като след България са страни като Сирия, Туркменистан, Северна Корея и Еритрея. „Но за голяма изненада вчера, на 18 юли 2016 г., по всичко изглежда, че България повече престава да пада. И няма съмнение, че пред нас вече са Сирия, Туркменистан, Северна Корея и Еритрея. Зад нас е единствено племето апахи, в което вождът Инчу-чуна всяка сутрин изяжда по една журналистка с кифла“, заяви Иван Кулеков и продължи: „От стотиците вестници и сайтове, и десетките така наречени национални телевизии, само два сайта се осмеляват да публикуват изследването на белгийската социологическа агенция TNS Оpinion, в което българският народ съобщава за нагласата си да изхвърли в тоалетната и да пусне водата на всички политически изпражнения. Народът на разбираем за Бойко Борисов чалгарски език съобщава, че Бойко Борисов вече не е номер едно. И че този народ има два пъти по-високо доверие в една вероятна партия на едно телевизионно предаване, отколкото на заграбилата всички ресурси на държавата – партия ГЕРБ. Военен преврат да бе станал в Турция, икономическо-политическо-медийната върхушка не би се така парализирала. По-скоро все още хубавото Наде би проговорило, отколкото национална медия да даде информация за това социологическо проучване. Охранените медийни босове все щяха някак си да намерят някой специалист по всичко от рода на професора – брояч на бюлетини, който да каже, че не вярва на социологически проучвания, чиито резултати не са одобрени от ГЕРБ. Срасналата се и напълно зависима от властта и чуждестранните фондации журналистика обаче мълчи, защото нещата не са се преобърнали в Турция, а в България. И ако можеш спокойно да оплюеш Слави Трифонов и неговите скапани сценаристи, няма как да оплюеш българския народ, защото той чете твоите скапани вестници и гледа твоите скапани реклами. Някой Кой, подобен на външния ни министър е наредил на някой собственик на медия, подобен на българския посланик в Турция, да се снишава и мълчи, докато не се види кой ще победи на референдума. “Ако победи властта, ще продължим да сме с властта”, е казал някой Кой, “Ако победи народът, ще бъдем с народа”, е казал някой Кой. Защото още от 1944 година в България журналистиката върви с победителите и свободата на словото върви от 10 ноември 1989 г. към 9 септември 1944 г.
Всичко това, разбира се, е ясно и разбираемо. Има обаче един въпрос, който се мята като топче от тотото в главата на тези, които разпределят порциите. Въпросът е има ли такива загубеняци, на които едва ли не да им гарантират, че ще влязат в президентството или в правителството, а те да искат шоуто им да продължи? Ами да, ето, има такива загубеняци, които, освен „Винету“, са чели и „Дон Кихот“ и са запомнили, че „Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората“.