enbg

Редколегията за отказа на Валери Симеонов да подаде оставка

23.10.2018 | коментара

Сценаристите Ивайло Вълчев, Драгомир Петров, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов коментираха събитията от последния ден във връзка със скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания, че самите те са „едни кресливи жени“, а децата им „уж болни деца“. След широкия осъдителен отзвук в обществото Симеонов изрази убеждението си, че няма причини да подава оставка. „Човек не подава оставка за това, че казва истината“, смята вицепремиерът. В допълнение неговият коалиционен партньор във властта Красимир Каракачанов застана на негова страна, явно съгласявайки се с думите на Симеонов. На контрапротест в негова защита пък излязоха работодателски организации.

Според Иво Сиромахов никой от хората в правителството и парламента не си дава сметка, че всъщност те са слуги: „Много е добре тия хора да знаят, че са назначени от гражданите. Че гражданите плащат заплатите им. И ако може всеки от тях да си напише някъде с едри букви: „Аз съм слуга!“ и да го чете всеки ден по няколко пъти.“ Сиромахов оприличи Коалиционния съвет на „събиране на роднини, в което изведнъж установяват, че в гардероба има отдавна починал роднина, който вече мирише жестоко“, но те решават да се държат сякаш не усещат миризмата. Според сценариста отговорността в момента пада не върху Симеонов, а върху тези, които го крепят.

Тошко Йорданов заяви, че подкрепилите Симеонов организации са от хора, които имат личен интерес от това: „Подобни защити на Симеонов са безсмислени. Няма човек в тази страна, с нормално ментално здраве, който би подкрепил Валери Симеонов. Или е луд, или е икономически зависим.“ Според Йорданов днешният Коалиционен съвет поставя началото на края на сегашното управление.

Драгомир Петров използва помощта на свирка, за да покаже най-добре какво мисли за Валери Симеонов и организациите, обявили се в негова защита. „Безочие, нахалство, безчовечност“ бяха сред думите, с които сценаристът определи хората, които управляват България в момента.

Ивайло Вълчев отбеляза, че Валери Симеонов е напълно последователен по отношение на мнението си за майките на деца с увреждания. Преди месец е заявил, че мнението им не е важно, а сега ги е нарекъл „кресливи жени“ на „уж болни деца“. А междувременно единственото важно за българската власт било „да пази бюджета“. На финала сценаристът попита по каква логика хората, докато гласуват за теб, са важни, а когато излязат да поискат оставката ти – не са.

В предаването беше излъчен клипът на песента „Нема такава държава“ с кадри от изказвания на Валери Симеонов и Бойко Борисов.

Цялото предаване от 23 октомври 2018 г.