enbg

Редколегията за атентатите в Париж, 16 ноември 2015 г.

16.11.2015 | коментара

В понеделник, три дни след атентатите в Париж, сценаристите разговарят със Слави за случилия се варварски акт.

В началото на разговора стана ясно, че само Тошко Йорданов е бил в Париж. Филип Станев сподели, че за него Франция е една от люлките на европейската култура. Александър Вълчев сподели какво означава за него изразът „Свобода, равенство, братство“: „Това е един от принципите на демокрацията. Но сега, с тези атентати, това е големият проблем – че започваш да се запитваш дали това наистина е така, дали е толкова вярно. „Свобода, равенство, братство“, обаче идват едни „братя“, с едни такива бради – малко по-лъмбърсексуални, и казват: „Чакайте малко, жените ви не може да се обличат така, защо не се молите по 5 пъти на ден!“ – и започват да заплашват свободата. Това, за което ние се борим. В същото време ние трябва да им даваме свобода, защото казваме „Всички хора са равни“. Според мен това е основният проблем – че ние, като всички нормални хора, се чувстват някак раздвоени в този момент. Има огромен проблем в мисленето на хората – дали трябва да даваме тази свобода или не трябва да я даваме.“

Слави коментира, че „Свобода, равенство, братство“ звучи прекрасно, но явно има хора, които не искат това. „Ето, много от тези държави получиха този вид свобода, отървавайки се от своите диктатори, а виж какъв хаос настана“. – каза водещият. Той цитира казаното днес от кмета на Ротердам: „Като не ви харесва свободата, отивайте си вкъщи“ – и се запита дали това е правилното. След това обясни кое, според него, е правилното: „Правилното е, че ние на първо място сме българи и този атентат, и в България имаше атентат, и тези атентати подсказват, че светът вече е различен и че ние на първо място трябва да се грижим за семействата си и за държавата си. Мисля, че от началото на годината досега в България са влезли над 27 000 от така наречените „мигранти“. Ние трябва да пазим семействата си, трябва да пазим страната си, трябва да пазим близките си, хората които обичаме! (…) Тези атентати са ясен сигнал към нас, че ние трябва да променим отношението си към тези хора, които идват тук и че това, което каза Ангела Меркел – „Елате, заповядайте!“, беше една абсолютна глупост.“

Сашо Вълчев постави въпроса дали нашата сигурност е по-важна от свободата? По думите му всеки нормален човек обича свободата, иска да дава на всеки човек свобода, но когато опре до личното, нещата се променят и при него се е появил много дълбок личностен проблем.

Тошко обърна внимание на „сбърканата“ ситуация в момента: „Като се върнем 26 години назад, когато нито един българин, поляк, чех или някой друг отвъд желязната завеса, можеше да отиде в свободния свят. Едно, че не ни даваха нашите, те и не ни искаха.“ След това припомни за падането на трудовите визи за българите в Англия и запита риторично дали точно ние сме заплаха за тяхната „добре подредена система“. „Какво се оказа – образовани, работещи, желаещи да работят европейци, като българи, румънци, чехи или поляци – те ли са заплахата за Европейския съюз? Или милион и половина жители от Близкия Изток, които са живели на ниво родовообщинен строй? По този начин разсъждават и по този начин изискват от околните да се държат. Те ли се оказаха хората, които трябваше да бъдат посрещнати с отворени обятия в Европейския съюз?“ – постави въпросите си сценаристът.

Въпросът с „мигрантите“ той разгледа първо на местно ниво и после на ниво на Стария континент: „Явно, ние, включително, не си вършим работата, като външна държава на Европейския съюз, защото 27 хиляди са минали границата, по официални данни. (…) Българската граница какво е – словесно понятие? Нещо имагинерно? Поляна, през която можеш да минеш. Огромен процент от тях не минават през КПП-то. (…) Това са нарушители. Като цяло е сбъркана европейската ни представа за свобода и демокрация, при положение, че правителствата, включително германското, нашето, френското или което и да е, то е избрано от съответния народ, да се грижи за френския, немския, българския, португалския, испанския или който е там народ. Не да се грижи за афганистанския народ. Така или иначе приоритет на всяко правителство в Европа, трябва да е грижата за собствените му граждани. Разграждането на Европейския двор – това ли трябва да се случва? Затова ли са избирани тези правителства, за да се държат като наднационални? Те не са наднационални! Европейският съюз сам по себе си има Европейски парламент, който е наднационален, на ниво европейски народи, а не на световно ниво. Ние не сме ООН.“

Тошко Йорданов заяви, че според него проблемът е европейски: „Причината, за да има целия този хаос, е американската намеса в Близкия Изток. Както и да се върти и да се усуква, американската намеса по времето на двамата Буш в Близкия Изток отприщи тази вълна, този неконтролируем ад, който по някаква причина изтласква хора насам – кои идват, защото бягат – кои идват, защото да си разсеят исляма. От това се започна – режимите в Близкия Изток, добри или лоши, поддържаха реда. В момента там няма ред. Във всяка една държава, в която имаше износ на революция, в момента няма ред. Цялата тази сган в момента е неконтролируема, а ЕС като удобно наведен пред Съединените щати, също прие пасивна роля. Включително и ние.“

Тошко Йорданов продължи да разсъждава над това какво трябва да направим: „Видимо, до момента нашата държава, начинът, по който е структурирана, не може да се справи с това. Всички сме наясно, че ако не дай си боже стане нещо такова, България ще е не ад, ами пълен хаос. Изводът, който се налага, е, че ние в момента като държава, не сме добре организирани. (…) Референдумът, който в момента се опитваме да направим, е точно в тази насока – да се опитаме да подредим собствената си държава по нов по-добър начин. Защото никой не може да ме убеди, че българските власти не могат да затворят нашите граници. Могат. … Законите, както сега спъват армията, тя стои въоръжена на границата, по същия начин тези закони се променят, те не са свещени крави. Онези в парламента са затова, за да променят закони съобразно обстановката. Обстановката в момента е извънредна. И ние като българи трябва да си дадем сметка, че начинът, по който сме организирали държавата, по начина, по който си избираме хората да ни представляват и да ни управляват, това е грешен начин. Значи трябва да го сменим.“

Йорданов изтъкна и напълно неадекватния коментар, направен от министър-председателя, след като помълчал кратко в памет на загиналите в Париж: „Сега ме е страх, че ще ни спрат европарите“. „Може ли в момент на такава покруса от това варварство, ти да говориш кой щял да ти спре евентуално европарите!“ – изрази възмущението си Тошко, а другите от редколегията останаха без коментар. На въпрос на Слави за реакциите у нас след атентатите в Париж, Филип Станев отговори, че българите са изразили своята съпричастност не по-различно от германците, холандците или англичаните. Според сценариста е важно да се разгледа състоянието на българските гранични власти и силови структури в контекста на мигрантската вълна. Филип Станев преразказа думите на граничен полицай, който в „Би Ти Ви Новините“ е споделил, че едва 15% от мигрантите, които влизат на територията на България, биват задържани. Според същия граничен полицай, той и колегите му „си правят заслони от найлони и клони, които си отсичат с брадвичка, радиостанциите им не работят и си комуникират с подвиквания и подсвирквания“.

Филип Станев разказа и за парадоксалния случай, в който група нелегални имигранти бяха заловени в Бургаско от ловна дружинка.
Тези примери, според сценариста, показват, че държавата е „разграден двор“ и че „сме късметлии, че нищо лошо не се случва тук“.
Филип Станев обърна внимание и на променения профил на бежанците. Според него, първоначалният профил на бежанците – майки с деца, жени, възрастни хора, е отстъпил място на друг тип профил на имигранти – атлетични мъже на възраст между 25-35 години.

След въпрос на водещия, Тошко Йорданов отговори, че всички имат надеждата, след атентатите в Париж, Великите сили да се обединят най-после в борбата срещу ИДИЛ. Според сценариста, дотук големите световни сили са си играели на геополитически игри в Близкия Изток заради петрол. „Включително, тези терористични организации бяха създадени и финансирани от САЩ, те и не го крият, с цел да свалят Башар Асад“, заяви Тошко Йорданов. Според него обаче нещата са излезли извън контрол, защото е трудно да бъдат контролирани фанатици. Той е убеден, че никой не отива в Близкия Изток „да сее демокрации“ и че всички опозиционни сили в региона, независимо дали са „умерени“ или „неумерени“, нямат идеята да правят демокрация.
Сценаристът е категоричен, че САЩ, Русия и ЕС могат да унищожат ИДИЛ за 2 седмици. „След това ще си чистим градинките с тези, които са тук в момента“, допълни той.

По повод на атентатите в Париж Александър Вълчев коментира, че „това е един от малкото случаи, в които трябва да се радваме, че сме малка държава и че сме толкова незабележими в световен план.“ Според Александър Вълчев в България няма делене на мюсюлмани и християни.

Иван Кулеков също направи своите изводи от събитията във Франция: „Ако на оня 11 септември си казвахме: „Ама това е срещу Америка“, ако след атентата на бургаското летище мърморехме: „Ама това е срещу Израел“, ако след взривения руски самолет не знаехме какво да кажем, то след касапницата в Париж трябва да ни е пределно ясно – сабята започна да сече всички преклонени главици. Защото това не е война срещу Франция или друга отделна държава, а срещу всеки отделен човек. Война срещу всеки свободен жител на България, българин или турчин, срещу всеки един от нас. Лично. Война без правила срещу правилата на свободното общество. (…) След прогонения призрак на комунизма, един не по-малко страшен призрак броди из Европа – призракът на ислямизма. И този призрак не е тръгнал да ни плаши, а да направи от нас призраци.
Днес френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви: Терористите никога няма да унищожат републиката, тъй като републиката ще унищожи тях“. А какви терористи може да унищожи република България, когато самата тя е възглавявана от унищожители на републиката? Излишен въпрос.“
В края на своето изказване Иван Кулеков предложи да се въведе доживотна присъда за всеки заловен каналджия.

Цялото предаване от 16 ноември 2015 г.