enbg

Редколегията: ДАНС е държава в държавата

9.7.2010 | коментара

8 юли 2010 г.

Филм, озаглавен „Добре отишъл от България” излъчи редколегията тази вечер. Филмът е заснет от Иван Кулеков и „показва, че български държавни служители крадат пари на чужденци,” по думите на Тошко Йорданов.

Филмът документира първия протест пред българско посолство, състоял се на 6 юни 2010 г. в Кайро. В уличния протест участие взема милионерът, адмирал от запаса, Ахмед Фода. Пред камерата Ахмед Фода зададе условно въпрос на Европа – дали неевропейците са също хора. Той разказа, че дошъл в България по покана на предишния посланик на България в Египет Радион Попов. Заедно с брата на Попов правят две фирми в Казанлък, като той инвестира един милион евро. По-късно Фода установява, че са продали неговите акции без съгласието и подписа му. Отива в София, където инвестира в недвижима собственост около два милиона евро. После се връща в Египет и при опита да се върне в България, му е отказана виза, „ поради проблем със службите за сигурност”. Във видеото Ахмед Фода каза, че би искал да знае какъв проблем е създал, изтъквайки, че е пътувал много пъти до Европа, без да създава проблеми. Като следствие от всичко, той ще загуби всичката си собственост в България. Защо не получава виза, г-н Фода предположи, че документите, които има, могат да създадат проблеми за Радион Попов, тъй като той е фалшифицирал документи, за да прехвърли неговите акции на себе си. Предполага също, че поради тази причина той или негови приятели от службите за сигурност са вписали нещо в досието му. Ахмед Фода заяви, че никога не е създавал проблем. Разказа за свой приятел, когото завел в България, показал му някои туристически забележителности и единственото, което приятелят му направил, било да инвестира около 3 милиона евро. Когато се върнал в Египет, той също установил, че му е отказана виза.

„Изобщо – ти ни дай парите си, а себе си изнасяй от България!”, каза Фода.

Във филма говори и Уаел Нада. Той разказа, че се срещнал се с Радион Попов през 2006 г., когато той работел в Кайро. Срещнали се в кафе срещу посолството. Думите на нашия българския посланик били „Господине, ако Вие нямате закрила в България, Вие ще изгорите.” Обяснено му било, че в България трябва да има защита от хора, които имат власт – само да му даде някакъв процент от компанията, която ще регистрира в София, и той ще му осигури такава защита. Достатъчни били и 2 процента. Г-н Попов предложил на него и негов приятел да правят бизнес в Казанлък. Там неговият приятел и Радион регистрирали фирма на името на дъщерята на Попов Вяра. Уаел Нада потвърди, че готов е да потвърди всичко това пред съда.

Радион Попов е от казанлъшкия край, бивш полковник от Разузнаването и бивш зам. – министър на Външните работи от квотата на ДПС. Чрез фирма на името на жена му в сделка с Военното министерство ощетява държавата с 8 милиона лева, за което се води дело. Пред съда съпругата му потвърждава, че е получила комисионна за сделката от 400 000 долара. В момента г-н Попов очаква да заеме посланическо място в Саудитска Арабия.

Уаел Нада заяви: „Отидох в България, за да инвестирам, не да търся работа, отидох заради любовта си към страната и хората.” Един ден и той научава, че е заплаха за националната сигурност. По думите му, „всеки може да наклевети всекиго пред ДАНС”. Единствената законна възможност за Уаел Нада да удължи престоя си в България и да разбере кого и с какво заплашва, е да подаде молба за бежанец. Но докато очаква отговор на молбата си при него идват двама полицаи от служба Емиграция. Единият грабва паспорта от дясната му ръка и му дава два документа на български език. Заставен е да ги подпише, въпреки възраженията му, че не разбира български език. Поискал официален преводач, но му казали, че независимо дали ще подпише или не, ще го заведат в Бусманци. Полицай Бонев му казал, че това е много хубаво място, където ще се почувства като у дома си. В дадения му документ пише, че има 14-дневен срок за обжалване на решението. „Да бе, да”- казва по български Нада. Той бил хвърлен в Бусманци, без да има възможност да наеме адвокат.

В Бусманци Нада е оставен абсолютно гол, отнасяли се с него като с престъпник. На втория ден изпаднал в нервна криза, но не му осигурили лекар. В Бусманци имало възрастен мъж от Турция, колата му била взривена, той бил кървящ с изгорели крака, но не го пращали в болница, обяснили, че там е място за временно настаняване преди екстрадация.

Уаел Нада призова Бойко Борисов да посети Бусманци. „Ние всички сме хора. Не искаме нищо друго освен мир и сигурност. – каза Нада, – Ако съм извършил престъпление, изпратете ме в затвор. … Съжалявам да го кажа, но в България законът, специално законът за чужденците, е парче глина. То е така моделирано от властта, че в него да останат много дупки. .. Ние протестирахме, защото не искаме нищо повече от справедливост. Ако сме заплаха – каква, ако има друго – какво е то? Ние не живеем в каменната ера, не живеем в комунизъм, България е част от ЕС. Ние обичаме България, но България не ни обича. Защо? … Докато не извърша престъпление, аз съм невинен.”

По думите на Иван Кулеков протестът пред българското посолство в Кайро и отношението към чужденците в България, привличат вниманието на египетските медии. Българският посланик Иван Гайтанджиев дава пресконференция там. Думите му, заснети с камера, са: „Опитът на няколко души, които имат забрана да влизат в България, поради очевидно неспазване на нашите законови разпоредби и на някои административни правила, което се случва, ние ежегодно издаваме около 1000 визи – повечето визи са за бизнесмени, защото насърчаваме инвестициите, – и отказът е сравнително малък – само няколко процента. И затова опитът на тези господа да правят протест пред нашето посолство за това, че България е спирачка за инвеститорите, е абсолютно неоснователен.”

От кадрите стана ясно, че бизнесмените стигат до египетския парламент. Съществува споразумение, подписано от Египет и България, за защита на инвестициите, което е задължително и за двете страни. Народният представител Талаат Ет Садат, запознал се със случая, заяви: „Уважава ли България подписаните протоколи между държавите и парламентите? Ако не, аз ще отида в нашия парламент и ще скъсам този протокол. Ще оттегля моето одобрение от този протокол. … Ако знаех, че тези египтяни ще имат тази съдба в България, аз никога не бих подписал такова споразумение. … Аз ще говоря в парламента да спрем всякакви инвестиции в България, тъй като страната ви е несигурна. И това ще бъде знак за всички арабски страни, че да се инвестира в България е опасно.”

По време на редколегията Иван Кулеков заяви: „ДАНС се явява държава в държавата, която управлява държавата.” Той добави още, че ДАНС не отговаря пред никого. По думите му, през 2009 г. като кмет на София Бойко Борисов казва, че ДАНС е заплаха за националната сигурност, а година по-късно, че ДАНС е основен критерий за подбор на кадрите за управлението на България.

Излъчен бе видео материал и с отговора на г-н Радион Попов, който заяви, че казаното от Уаел Нада е пълна лъжа и звучи много несериозно. За фирмите с Ахмед Фода, определението бе – клюки и долнопробни инсинуации. Попов заяви, че е проявил наивност преди 6 години, когато му повярвал, че е адмирал и сериозен инвеститор. Според него той е инвестирал в схлупена къщурка в Казанлък, а самият той го е прогонил и го е предупредил да не стъпва на 1 км от неговия дом. Радион Попов бе категоричен, че се чувства омърсен, че въобще разговаря за него.

На коментара на Иван Кулеков, че Ахмед Фода е закупил 14 имота в България и и има още 5 в трезор на банка и в този случай не може да се каже, че е дребен мошеник, Попов отговори, че за него Фода е дребен играч и според него това са пари на негови познати. „Това е любимия му трик – докарва свои познати, и след това използва регистрираните фирми, за да докарва хора.” – каза Попов.

За твърдението, че двамата египтяни са заплаха за националната сигурност, Радион Попов каза: „И Фода, и Нада са далеч от понятието инвеститори, това са дребни играчи. Надявам се, че специалните служби имат достатъчно основания, за да вземат това решение и аз ги приветствам в този случай. Повече от 10 години нямам нищо общо със специалните служби, аз съм бивш офицер от разузнавателно управление и се гордея с това. Съвестта ми е много чиста.”

Иван Кулеков попита г-н Попов дали не смята, че е неморално създаването на фирми от негови близки с египетски граждани, което е резултат от работата му като дипломат.

Радион Попов каза, че истината за него е, че е проявен някакъв наивитет и брат му се е хванал на думите на Фода, който очевидно е манипулатор. Според него основна задача на посолствата е да привличат инвестиции и „ако това е голям грях, че жена ми е влязла в едно акционерно дружество със своите 20 процента, целта на което е било да се привлекат сериозни египетски инвестиции – което не се получи, заради наличието на такива личности в началото на тази идея, – съжалявам. Аз не съм напечелил милионите от това.”

Ето и мненията на редколегията:
По думите на Филип Станев позицията на ДАНС не е аргументирана. Според него случаят е злоупотреба с пост и лично облагодетелстване.

Тошко Йорданов заяви, че случилото се е неморално и създава корупционни практики. Той изтъкна факта, че сегашното ни Народно събрание с новото управление на ГЕРБ, е направило промени в законите и „ако да речем за обществени поръчки, преди е било забранено да участват фирми, в които има роднини на управляващите, сега е позволено. … Не е лобизъм. Лобизъм има по цял свят, а това си е семейно облагодетелстване.”

Иво Сиромахов обърна внимание на това, че много гладни хора влизат във властта и от това идват всичките ни беди. „За 20 години демокрацията още не е дошла. Това е просто един емблематичен случай. Това е една илюстрация на нещата, които се случват. Но тя показва целия манталитет на властта и всичките механизми, които вървят в България. Докато чиновниците поставят себе си над законите и управляват нещата, така че на тях да са им изгодни, на тях и на техните семейства, не можем да говорим за демокрация. Не можем да говорим за ред, при положение, че някакви хора са изгонени без дори да им се каже защо са изгонени. Обявяват за заплаха за националната сигурност двама египтяни, утре може да обявят за заплаха за националната сигурност всеки един от нас, без да дължат обяснения, защото явно такъв е механизмът. Това в демокрациите не е възможно.”

Кулеков изтъкна, че би трябвало да се забрани на български дипломати да сключват сделки с чужденци, и чрез членове на своите семейства. Той определи случващото се не като незаконно, а като неморално.

Тошко Йорданов поясни, че в света това не е позволено. „В света съпругите на дипломати се занимават само с благотворителност, тъй като те не могат да влязат в бизнеса, защото винаги ще бъдат облагодетелствани – винаги ще имат изпреварваща информация, протекции и връзки. Но в България това е разрешено.”

Случаят с египетските граждани Филип Станев определи като изначално принципен за това какво представлява българската държава. „По отношението си към чужденците България изглежда като някаква държава от третия свят, в която управлява Третия райх.” Той изтъкна, че с подобни действия ние нарушаваме Хартата на основните права на Европейския съюз:

„Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава.“ – това не се е случило с тези хора.”

„Всеки има право на физическа и психическа неприкосновеност.”

„“Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение.“ – Ние нарушаваме тази харта.”

„Аз мисля, че в най-големите престъпни сделки има участници от ДАНС. – каза Иван Кулеков и добави, – Ние трябва да знаем какво става в ДАНС и начинът – като граждани трябва да настояваме да се промени законът така, че ние да знаем нещо повече за тази държава в държавата. Засега – колкото и странно и абсурдно да звучи, единственият, който може да наблюдава ДАНС, е Волен Сидеров, който знаем какво отношение има към чуждите граждани – ксенофобско”.

„Бих искал да цитирам част от Търновската конституция от 1879 г.: „Всеки роб, който стъпи на българска земя, става свободен.” – Това е мечтата на всички нас. Този текст трябва да влезе един ден в Новата конституция на България.” – каза Кулеков.