enbg

Ралица Василева за атентата в Ню Йорк

1.11.2017 | коментара

Тази вечер в предаването водещият Слави Трифонов разговаря с журналиста Ралица Василева, която се включи от студиото на BiT Телевизия в Чикаго с последна информация за извършения атентат с кола в центъра на Ню Йорк. На 31 октомври узбекистанецът Сайфуло Саипов се вряза с микробус в множество хора на велоалея в Манхатън, Ню Йорк и отне живота на 8 души и рани сериозно други 11.

Ралица Василева разказа, че Саипов е дошъл в САЩ през 2010 г. със „зелена карта“ и през годините е живял в няколко щата, като последно се е установил в град Патерсън, щата Ню Джърси. Именно от Патерсън атентаторът е наел пикапа, с който се вряза в пешеходци и велосипедисти в Манхатън. Журналистката разказа, че след атаката срещу нищо неподозиращите граждани, Саипов е ударил пикапа в автобус, пълен с ученици, след което е излязъл на улицата и е започнал да крещи „Аллах Акбар“. По информацията на Василева атентаторът е убил на място 6 човека, още двама души са починали в болницата, а в момента под медицински грижи са 9 човека, като трима от тях се намират в критично състояние.

В разговора със Слави бившата дългогодишна водеща на Новините на CNN International съобщи за намеренията на президента Доналд Тръмп да бъде преустановена програмата за издаване на „зелени карти“ (получаване на американска виза чрез лотария) и тя да бъде заменена с „програма, която не е на късмет, а според квалификацията на хората“. Ралица Василева заяви, че не е много ясно какво точно иска да направи Доналд Тръмп по отношение на мигрантската политика. „Той вече отмени една програма, която позволяваше на тези, които са дошли като деца нелегално в САЩ, да работят и да учат, без да се притесняват от депортация. Каза на Конгреса да я замени с друга програма, но засега това не е ясно“, информира Ралица Василева. Тя допълни, че в САЩ има 11 млн. мигранти без статут и без документи и затова със сигурност се очакват промени в миграционната политика.

Василева сподели, че настроенията сред американските граждани спрямо мигрантите са разнородни. По думите й има американци, които подкрепят въвеждането на по-строги миграционни реформи, но има и такива, които са убедени, че „Америка дължи своя просперитет, енергията, която има в нея, именно на хората, които идват“. Тук журналистката цитира думи на кмета на Чикаго: „Моят дядо е дошъл тука от Молдова. Аз никога няма да се съглася да затягам имиграционните мерки. Хората, които идват от цял свят помагат на нашия град да се развива и допринасят за неговия просперитет“.

Според Слави Трифонов след този атентат американците са разбрали, че проблемът с „Ислямска държава“ и радикалния ислям не е проблем само на Европа. Ралица Василева заяви, че в САЩ има хора, които са се радикализирали, следвайки посланията на „Ислямска държава“ в социалните медии и американците са били наясно, че такъв атентат може да се случи и в тяхната държава. По думите й атаката на Саипов е „най-жестоката, най-смъртоносната атака от 11 септември 2001 г. насам“ и се е случила много близко до мястото, където се намираха двете кули на Световния търговски център.

В края на своето включване от Чикаго Ралица Василева сподели наблюдението си, че нюйоркчани отказват да преклонят глава пред тероризма и часове след атаката в града се е провел ежегодният парад за Хелоуин. „Много е трудно човечеството да се предпази от такова зло, ние не можем да затворим нашите общества, да не излизаме навънка, да не правим нищо, защото ние сме уязвими. Начинът ни на живот е такъв – ние се качваме на превозни средства, ние сме в парковете, ходим на концерти и т.н. и няма как 100% човек да се предпази от такова зло“, завърши Ралица Василева.

Цялото предаване от 1 ноември 2017 г.