enbg

Разговор с доброволци на референдума

14.11.2016 | коментара

Тагове:

В предаването беше излъчен запис от петък, 11 ноември, когато в студиото бяха 98 доброволци за референдума и задаваха въпроси на Слави. Днес беше излъчен разговорът, продължил и след края на предаването в петък.

Предприемачът Спас Тошев попита Слави дали е информиран, че от трибуната на НС видни политически лидери са подкрепили референдума. Слави коментира, че те опитват да си го припишат. „Този формат е най-изгоден за ГЕРБ, затова и ще го подкрепят. А от друга страна как да се изправят срещу три и половина милиона души?“

Спас Тошев конкретизира, че същността на неговия въпрос е била по-скоро за това дали Слави не го е гнус, че че партиите яхват референдума. „Аз съм практичен човек. За мен е важно нещо да се случи. Да се гнусиш, е емоция. Когато има оцеляване, какъвто е случаят сега, е необходимо да се постъпва правилно“, отговори Слави.

Водещият коментира и често задавания му въпрос за създаване на партия: „Я си представете, кажа – сега ще правя партия? Колко, според вас, такива нахлебници и мераклии да вземат некой лев, ще дойдат в тази партия? И аз как да ги разпозная?“ По този въпрос Спас Тошев припомни съвета, отправен от друг доброволец към Слави и го увери, че ако не прави партия, винаги ще останат зад гърба му.

Филип Константинов коментира изказването на Бойко Борисов, че колите на Слави Трифонов били по-скъпи от колите, купени от ГЕРБ със субсидията: „Ние всички знаем, че Вашите пари Вие сте си ги изкарали с труд, а не защото сте получили даром от нас.“ Юристът зададе въпрос на Слави защо в предаването са гостували политици, които са част от статуквото, срещу което се бори референдум, организиран от същото телевизионно предаване. Слави Трифонов определи ситуацията като оксиморон, на който от едната страна стоят професионалните задължения на един телевизионен водещ, който интервюира политици като Бойко Борисов, Сергей Станишев, Ахмед Доган и Иван Костов, а от другата страна стои гражданска инициатива като референдума. „Понякога двете неща вървят трудно ръка за ръка“, сподели водещият и отбеляза, че в създалата се ситуация не е срещал проблем от страна на bTV.

Слави Трифонов изрази мнение, че има „три дявола“, от които човек трябва да се пази най-много – слава, пари и власт. „Аз и от трите се пазя!“, каза той. „Стигнал съм до момента, в който искам да направя нещо – каквото мога. Не защото искам да спечеля от него. Не забравяйте, че голяма част от българските политици са такива“, сподели водещият.

„Аз много внимавам дали трябва да се сдобия, на база на доверието на толкова много хора, с тази безусловна власт, каквато е изпълнителната власт в България. Много внимавам. Аз не съм алчен. Аз не я искам, защото искам да бъда министър-председател или президент. Можех да се кандидатирам за президент! Можех. И сега нямаше да има битка Цачева – Радев. Щеше на първи тур да е Слави Трифонов. Каквото и да говорят! Но аз не го направих, защото всъщност аз не се стремя към това. (…) Аз нямам тази цел. Аз имам за цел да си свърша работата. Имам за цел този референдум да се реализира, за да се промени системата. Моята цел е проста!“, каза Слави Трифонов.

На въпроса какво ще се случи оттук нататък с референдума, дали ще се разшири инициативата и от какви други промени има нужда системата, водещият отговори така: „Ние ще продължим играта“!

Цялото предаване от 14 ноември 2016 г.