enbg

Радан Кънев: В рамките на две седмици не може да се промени изборното законодателство

11.1.2017 | коментара

Вижте какво каза Радан Кънев пред нашия колега Станислав Балабанов, след като депутатите отказаха да обсъждат решенията от референдума.

Според председателя на ДСБ Радан Кънев въпросът за забавянето на решението на Народното събрание по отношение на референдума „трябва да бъде отнесен до същите популисти, които днес от трибуната защитиха предложението, а преди това гласуваха един месец отпуска на Парламента, за да не може то да бъде взето“. Според Кънев от ГЕРБ искат „да си пришият на ревера“, че само те защитават волята на българските граждани, но и „да са сигурни, че няма време такъв закон да бъде гласуван“.

На въпрос дали той самият защитава волята на българските граждани, Кънев заяви, че „категорично в рамките на две седмици не може да се промени изборното законодателство“. Според председателя на ДСБ време за промени е имало, а той е гласувал против удължената почивка. На последвалото питане за днешното му гласуване, Кънев отвърна: „Винаги сме против популизма“. По отношение на конкретните въпроси позицията на юриста Кънев е, че „референдумът не е задължителен юридически“. Заради това според него „Народното събрание трябва да внесе съответни корекции, за да има наистина положителен ефект“. Кънев обяви, че въпросният положителен ефект би донесла „смесената система по германски модел и успоредно с намаляване на субсидията, забрана на политическа реклама в частни медии“.

Цялото предаване от 11 януари 2017 г.