enbg

Първата шестица в „Танцувай с мен – 3…стаен” заслужиха семейство Кабаджови

31.3.2011 | коментара

Първите пет номера в задачата „Български народни танци“ видяхме в четвъртък. И според специалистите тези танци са трудни поради специфичната си динамика и неравноделни тактове, а нашите финалисти разполагаха само с два дена, за да ги разучат. В тяхна подкрепа работеше екип професионалисти с ръководител Йордан Станимиров – солист на Ансамбъл “Филип Кутев” и хореограф на клуб “Бодифолк”. Сложността на танците ни той обясни с факта, че България е на кръстопът, по който са минали много народи и всеки е допринесъл по малко за нашето разнообразие – когато някой е искал да се представи, е показвал най-атрактивните моменти от своя танц.

Първи с „Тракийска ръченица“ се представиха Весела Христоскова и Боян Христосков.

Павлина изрази мнение, че е изглеждало сякаш им е било много трудно, майката се справила по-добре, докато синът бил малко нервен. Николай бе на мнение, че са успели да пресъздадат настроението на танца. Мария поздрави Весела за най-доброто й представяне дотук, на Боян тя каза,че има още малко да работи върху музиката. По думите на Памбос, от танца му замирисало на сватба и ако Слави се жени, Памбос не ръченица ще танцува, циганско колело ще прави! Относно танца, той каза, че имало малко разминаване с ритъма в края, но били весели и това много му харесало.

Според Йордан Станимиров двамата се справили добре, макар и на малко по-лесен танц, но „не е лесно да се танцува върху стомна“, което синът направи.

Първолакът Свилен Балчев танцува „Ганкино хоро“.

Павлина каза, че много харесва Свилен, но тази вечер на моменти си помислила, че тя не чува добре, а всъщност той не бил „в музика“. Николай бе на същото мнение – Свилен е научил добре стъпките, но се разминавали с музиката, иначе той харесал стойката му в началото и виканията към края на танца. Мария бе на мнение, че Свилен е научил хореографията и музиката не му пречела да си я изпълни. Наблюденията на Памбос бяха, че в първата част бил по-притеснен, във втората се оживил, свършил както трябва, но бил скаран с ритъма.

Професионалистът Йордан Станимиров коментира, че на Свилен му е било трудно, както му е трудно с азбуката – все пак ритъмът 11/8 е от най-трудните.

С „Дайчово хоро“ се представиха Стефан Бончев и Кольо Бончев.

Павлина бе на мнение, че бащата се е справил по-добре, докато синът Кольо изглеждал разсеян докато танцува. Че Кольо е изнесъл по-голямата част от танца, смяташе и Николай.
Мария уточни, че синът не бил разсеян, а през цялото време гледал стъпките на бащата и така изоставал. Тя го посъветва да си учи хореографията. Памбос беше харесал много желанието им в танца и коментира така: „Стефан стегна Кольото днеска и танцуваха.“

Цвета Николова танцува македонския танц „Ширто“.

На коментара на Слави, че й се е паднал лесен танц, Павлина отговори, че няма лесен танц. Тя заяви, че не се е съмнявала в доброто й представяне и я поздрави за това, че хората са се радвали, докато тя танцува. Мария сподели, че бавните танци никога не са лесни, защото се вижда всяка грешка, а при Цвета нямало никаква и иначе тя показала много хубави стъпки, много хубаво излъчване. Памбос се обърна към Цвета с думите: „Когато човек танцува от сърце, излиза вътрешната красота, а ти днес беше невероятно красива, направи много хубав танц и ми напълни душата! Благодаря за това усещане!“ Николай също поздрави Цвета за изпълнението, отличаващо се с плавни стъпки и хубави движения с ръце.

По думите на Йордан Станимиров, Цвета се е справила чудесно. Той сподели, че за нея имали друг вариант, но в последния момент подготвили този и „вижте какъв хубав танц се получи!“

Последни тази вечер танцуваха Мариана Кабаджова и Танко Кабаджов. Те се представиха със „Свищовско хоро“.

Памбос оцени танца като много хубав. Нямало никакви грешки, били в ритъм и заради влюбените им погледи той предположи, че танцът би могъл да се казва „Танц на две влюбени гълъбчета“. Мария ги поздрави за това, че са били в музика, „танцът – танц и закачката – закачка.“ Николай каза, че двамата са му приличали на момък и млада невеста и като цяло са се представили много добре. Мнението на Павлина беше, че са поддържали темпото, имали „хубава картинка“ двамата.
В допълнение Йордан Станимиров заяви, че предвид динамиката на танца, те са се справили превъзходно.

Оценките на журито бяха следните:

Весела Христоскова и Боян Христосков – 4,75
Свилен Балчев – 4,00
Стефан Бончев и Кольо Бончев – 4,50
Цвета Николова – 5,75
Мариана Кабаджова и Танко Кабаджов – 6,00