enbg

Пълно себеотрицание показаха участниците в първата вечер на танците

5.11.2010 | коментара

4 ноември 2010 г.

Марина Гашпарова гръмна пиратка в косата си, „гъзмета се узмихна“ на Гергана Костова, зли дървеници нападнаха Тони Стоянов, а Ива Николаева и Десислава Йовчева вложиха цялата си страст и желание в танците си. Така в едно изречение може да се обобщи първата вечер от изпълнението на задачата „Атрактивно изпълнение на танц“.

В самото начало на шоуто комисията на ПРЕТЕНДЕНТЪТ беше представена от водещите като „истински танцувални корифеи“: интелектуалецът, който може да играе салса с мозъка си – Светослав Митев, единственият жив писател, който е танцувал валс с Дора Габе – Иво Сиромахов и „Electric Boogie Man”-а на кючека, негово превъзходителство, „Lord Of The Dance”-а – Слави Трифонов. От своя страна, Иво Сиромахов обясни, че любимият му танц е пого. Ето и каква дефиниция беше дадена от Сиромахов на погото – „тип танц, при който срещаш група съмишленици, сред които се врязваш рязко…“. Светослав Митев отново блесна с исторически познания – този път за възникването на танците по нашите земи: „Първите танци по българските земи са се появили непосредствено след възникването на необходимостта да се свърши някаква работа. От най-дълбока древност българинът, когато трябва да свърши някаква работа, вместо това започва да пее и танцува – като с танца си възпроизвежда работата, която трябва да свърши. Пример за това е танцът копаница, в който по алегоричен начин се възпроизвеждат всички действия, свързани с процеса копаене, но самото то не се случва. Това е и причината да имаме толкова богат и разнообразен фолклор“.

Първият танц, който видяха зрителите в четвъртък беше рокендрола на Ива Николаева. Преди това учителят й Милко Кралски обясни, че Ива вложила страшно много ентусиазъм и хъс в дългите двуразови тренировки и е била изключително смела в акробатичните фигури – нещо, което пролича в изпълнението й заедно с партньора Захари Ценов.
Иво Сиромахов каза, че му е много приятно, когато вижда такова сърцато изпълнение на рокендрол и му дава много висока оценка. „Ива беше една изключително привлекателна сексапилна и невероятно сладка рокендрол танцьорка тази вечер. Атрактивността на нейния тенц беше на ниво и нейната артистичност беше завладяваща“, сподели Светослав Митев. Слави Трифонов обясни: „Смисълът на тази задача е участниците в ПРЕТЕНДЕНТЪТ да ни покажат своето себеотрицание в танците – нещо, което аз съм правил много пъти.“ – и продължи за изпълнението на Ива – „Рокендролът е много труден танц защото изисква специални умения. Ти се справи много добре защото със себеотрицание, с желание представи един танц, който трябва да ни забавлява и в крайна сметка това се случи“.

Десислава Йовчева излезе на сцената заедно със своя партньор и учител по танго Петьо Стоянов от клуб Дъга. Петьо обясни, че тангото е много труден танц дори и за професионалисти, но за двата дни репетиции счетоводителката Десислава се справила много добре.
Страстният танц предизвика няколко въпроси на Слави Трифонов относно отношенията между Десислава и партньора й, на които претендентката се измъкна с отговор – „това е магията на танца“. Светослав Митев обаче беше видял друго: „на моменти аз долавях нескрито желание да удариш една глава на партньора – явно страстта не познава граници в тангото“. Иво Сиромахов каза: „Думата танго е от латински произход и тя означава докосвам. Мисля, че в танца й имаше много страст, имаше привличане, което усетих между нея и партньора й и танцът беше добър.“ Слави Трифонов сподели, че според него на Десислава се е паднала много трудна задача: „За радост ти с танците не си както с пеенето – ритмична си, подходила си с много желание и трудолюбие. Справи се добре и затова получаваш моите и на колегите ми адмирации.“

Гергана Костова, която изтегли задача да танцува салса, излезе на сцената в компанията на Памбос и партньора си Илия Илиев. В типичния си стил Памбос каза: „Гергана, имаш много голям гъзмет, че ти падна Илия, защото Илия е от Памбос Лос Данс Къмпани, те са чампиони на балканите, той спечели первото място миналата година… що се хилиш бе ти?“
След изпълнението Свеослав Митев каза, че то напълно е съответствало на нагряването и на куража, който им е дал Памбос. „Много хубаво изпълнение, защото човек винаги, когато не може да прави някакви неща, но ги компенсира с добро настроение и заразителност нещата се получават“ – допълни Иво Сиромахов. Слави Трифонов уточни, че той и колегите му от журито не дават оценки за стойността на танца, защото не са танцьори, а оценяват танците като зрители. „Със сериозен апломб и с желание се впусна в това да танцуваш салса, забавлявахме се да наблюдаваме това, което правиш, справи се много добре“, заключи Слави.

Следващият участник в ПРЕТЕНДЕНТЪТ Тони Стоянов имаше задача да танцува кючек. Учителката на Тони в тази задача – Михаела Михайлова, обясни: „Пантомимата много помогна на Тони – много добре се справя, страшно добър е в ханша – много гъвкав…“ – и допълни – „Наблегнали сме на типично циганския мазен кючек“. Думите на учителката се оправдаха напълно, а ето какви баха коментарите на комисията:
Иво Сиромахов: „Този кючек определено не беше диетичен – напротив – от един момент нататък имах чувството, че Тони е нападнат от някакви много зли дървеници, от които се опитва да се отърве с по-резки движения на тялото. Не знам всъщност какво е посланието на този танц. Опитах се да си създам някаква картина какво се е случило, някакъв сюжет и си представих, че той е някакъв кум-нерез, който току що е посегнал на булката и очаквах всеки момент да влети младоженеца и да му спука кофата. Което означава, че ми е въздействал.“
Свеослав Митев: „Много противоречиви чувства събуди в мен този танец – не ми се стори толова мазен, но при всички положения пресъздаваше този древен сюжет за младия ром, който е влюбен в своята бутилка със сироп за кашлица.“
Слави Трифонов: „Ти си мим, на всичкото отгоре имаш и сериозно отношение към фолклорните танци. Кючекът е танц, към който аз не бих се хвърлял с такава самоотверженост. Може би щях да избера друга разновидност на ориенталски танц. Ако трябва да отговоря на моите колеги какво не бих направил в шоуто – такъв танц не бих изтанцувал.“

Марина Гашпарова имаше за задача да танцува хип-хоп – за целта й помогнаха Александра Цветкова и Ивайла Гергова от “Дем Дивас”. Александра обясни, че дрехите не са важни за хип-хопа – „Целта е да бъдеш себе си – ако трябва танцувай по пижама, важно е чувството и да изразяваш себе си с енергия и емоция“.
В този смисъл Марина беше избрала да изрази себе си по екстравагантен начин, който беше определен образно от Иво Сиромахов: „Марина много се раздава в танца и до такава степен е отдадена на задачата, която сме й поставили, че дори си е позволила да си гръмне пиратка в косата преди да излезе. Изтрещяла си е косата много добре.“ Светослав Митев даде различно предположение: „Според мен все пак взривът във фабриката за фиде е бил насочен правилно.“ Митев допълни, че експанзивен танц като хип-хопа съответства на експанзивната природа на Марина и заради това тя се е справила толкова добре с него. Слави Трифонов обърна внимание върху желанието и страстта, вложени от Марина в танца: „Важното е да има настроение – ти се справи!“

Дали ще се справят останалите четирима участници можете да видите в петък, от 22,30, в „Шоуто на Слави“. След изпълненията ще стане ясно кой напуска ПРЕТЕНДЕНТЪТ и каква ще бъде следващата задача.