enbg

Проф. Христо Матанов, 11 ноември 2015 г.

11.11.2015 | коментара

Историкът проф. Христо Матанов беше гост в „Шоуто на Слави“ и коментира скандала около поведението на Вселенския патриарх Вартоломей I при посещението му в България. По време на престоя си Вартоломей I предизвика скандал с неуважителното си отношение към патриарх Неофит, обръщайки се към него като към епископ, и с назидателния си тон към Българската православна църква, наричайки я поместна, а не автокефална, каквато е. Освен това Вартоломей подразни и с претенциите си към светини, чието местоположение окончателно е установено чрез междудържавни договори.

Преподавателят в Историческия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ професор Христо Матанов започна с няколко разяснения около личността на Вартоломей I, както и за същността на Вселенската патриаршия. „Вселенската патриаршия е поднаследничка на една голяма църква от едно време, но към наше време е църква без паство, тоест – църква без хора, без вярващи. Той (Вартоломей I) официално се води за Всесветейши патриарх, но всъщност е „пръв между равни“, пръв между останалите патриарси, каквито имат повечето православни църкви. Той е турски гражданин, между другото – това малко българи го знаят. Вселенският патриарх, независимо че е грък по произход и е завършил гръцката духовна академия на остров Халки в Гърция, е турски гражданин. Самата институция е турско юридическо лице“. Според Матанов тези факти не са толкова важни в случая, а е важно по чия покана е дошъл Вселенският патриарх в България. Отговорът на този въпрос обаче според Матанов е неясен, оплетен в една „сложна българска игра – кой кого, за какво, защо и кой трябва да стои отпред и кой отзад“.

Историкът сподели и друг любопитен факт – преди около месец с парите на двама богати българи, братя Диневи, е бил открит бюст на Вартоломей I в Халки. До двамата „спонсори“ стоял и историкът Божидар Димитров, разкри Матанов.

Професор Матанов намекна, че личността на Вселенския патриарх е замесена в междудържавни отношения, свързани с политиката на Съединените щати, Русия и Украйна: „Вартоломей играе една много сложна геополитическа игра, в която, според мен, ние не трябва да се месим, тъй като сме много малки. Той играе между големите църкви и цялото това настроение в Америка срещу Русия, за Украйна… той играе роля в цялата тази работа. И може би тези, които го помпат – да бъде някаква по-важна фигура отколкото е, играят точно тази геополитическа игра, която е твърде голяма за нас.“

Христо Матанов разказа, че познава лично Вартоломей I, но никога не е имал впечатление, че Вселенския патриарх може да се държи арогантно: „винаги съм имал чувството, че той е дипломат от висока класа“. Затова историкът останал изненадан от изказванията на Вартоломей I при посещението му у нас: „В центъра на София, в „Александър Невски“, той директно заяви, че е сатанинско дело отделянето на българската църква от патриаршията“. А заявлението, че на предстоящия Всеселенски събор българите няма да бъдат поканени, според Матанов „мирише на схизма“.

Професорът смята, че претенциите на Вартоломей са абсолютно неоснователни, защото „самата Вселенска патриаршия, предшествениците на Вартоломей I, са признали независимостта на българската църква и този въпрос е свършен“. Матанов обясни на зрителите и какви са желанията на Вартоломей I: “Първо, той иска българите да махнат паметника на Екзарх Антим I от Одрин, една от двете български църкви, възстановени с български средства; (…) второ – поиска българската църква да не ръкополага епископи, които уж дублирали епархиите на Вселенската патриаршия”. Историкът каза, че никой нормален българин не може да приеме нещата, които иска Вартоломей I.

Проф. Христо Матанов определи удостояването на Вартоломей I с най-висшата държавна награда – орден „Стара планина“ I степен, като „известна девалвация“ на този орден.

Цялото предаване от 11 ноември 2015 г.