enbg

Проф. Огнян Наков и студенти, 10 юни 2015 г.

10.6.2015 | коментара

В предаването гостуваха проф. д-р инж. Огнян Наков, декан на ФКСУ на Техническия университет и студентите – Виолета Канева, Мартин Куванджиев и Евгени Събев. Те са част от българския отбор, който спечели първо място в международния конкурс на НАСА – NASA SPACE APPS CHALLENGE със своя проект “Валкирия”, наречен още – умната ръкавица. Първото място е заслужено в сериозна надпревара, в която са участвали 1000 проекта на над 17 000 души. Отборът на „Валкирия“ се състои от 11 човека, от които 8 са възпитаници на Техническия университет.

Умната ръкавица представлява аксесоар с многобройни приложения. Свързана с компютър или смартфон, ръкавицата позволява на потребителите да контролират електроуредите в дома от разстояние, да играят на компютърни игри, да следят различни показатели на тялото, като пулс, направени стъпки. С тази ръкавица обаче може и да се управлява космически кораб. Всичко това става благодарение на специално приложение, което обработва данните, получени през движенията на ръкавицата или чрез гласови команди.

Като награда за постижението българският отбор победител ще има възможността да присъства на изстрелването на ракета на площадката на НАСА във Флорида. По време на своето гостуване в шоуто студентите отправиха покана към Слави да се присъедини към тях и също да присъства по време на изстрелването на ракета от НАСА.
Студентите споделиха, че са започнали разработки на различни проекти, чрез които да съберат средства за своето пътуване, а Слави обеща да им помогне.

Цялото предаване от 10 юни 2015 г.