enbg

Проф. Николай Радулов, 29 октомври 2015 г.

29.10.2015 | коментара

Бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността – професор Николай Радулов гостува в шоуто, за да коментира безпрецедентната стрелба с гранатомети в центъра на София по бронираната кола на Алексей Петров.

Проф. Радулов сподели, че научил за стрелбата, тъкмо когато подготвял статия за тероризма. Случаят му дал идеи, които да нанесе между вече написаните редове. Той каза, че не бил изненадан от новината, но интересното в случая е, че „лицето е много популярно, че е стреляно с гранатомет“. Но иначе такива неща се случват всеки ден, увери професор Радулов. „И всеки ден висши служители на МВР говорят някакви неясни, неточни неща или нещо мрънкат под нос, хората не могат да разберат за какво става дума. А всъщност за какво става дума? Става дума за все по-усилваща се престъпна вълна, която, според мен, вече трудно може да бъде овладяна, дори и при най-добро желание и усилия.“ – заяви бившият главен секретар.

Запитан защо не са се оправдали очакванията, че членството ни в ЕС и НАТО ще доведат до подобрение на сигурността на гражданите, гостът отговори, че наистина такива очаквания е имало и коментира лаконично: „Ние непрекъснато очакваме, че някой друг ще дойде да свърши нашата работа.“
Според него, ние сами не можем да свършим работата по сигурността, но и никой не иска да дойде и да я свърши. Той акцентира и на другата страна – че ние непрекъснато даваме сигнали, че сме напълно готови за всичко, което поиска от нас ЕС или Големият брат – САЩ. По повод на дълго битувалото твърдение, че през нашата граница „пиле не може да прехвръкне“, събеседникът на Слави отговори, че пиле не може, но минават „афганистанци, всякакви други араби, иранци, а на пилето вероятно му е по-добре от другата страна на границата“.

На въпрос на Слави как може да си купи гранатомет, проф. Радулов обясни, че в подбалканските градчета, на малкото останали работещи във военните заводи спират да им плащат за по 6 месеца и „когато детето плаче гладно“, те продават всичко, „до което могат да се докопат“. Професорът уточни, че говори сериозно, защото преди 5 години пак от там, от склада, изчезнали 20 ракетни комплекси „Стрела“, които са много по-мощни оръжия. Обяснение на ситуацията той намери в това, че „този, който има нужда – има пари, а този, който има достъп – може да им достави тези неща“.

Професор Николай Радулов внесе още яснота по въпроса с търговията с оръжие: „Гранатометите са т.нар. РПГ – ръчни противотанкови гранати. Много прости устройства. Евтини оръжия, които се продават с лекота. Освен това, фирмите, които ги продават извън България, са българо – американски, с преобладаващо американско участие, така че нямат проблем с документа за износ и за краен получател.“ Според проф. Радулов, щом Слави има мерак, ще може да си купи гранатомет.

Попитан защо не е имало взрив при стрелбата по бронирания автомобил на Алексей Петров, бившият главен секретар отговори, че вероятно това оръжие не е купено с оригиналната си опаковка, в която има упътване за неговото ползване. „Те не знаят, че има минимална дистанция, която ракетата – защото тя се движи с реактивна тяга – трябва да премине, за да може снарядът да се взриви. Вероятно е стреляно от двайсетина метра, а дистанцията е 45 метра. Или тези, които са стреляли, не са имали необходимата стрелкова подготовка, или нарочно е направено така, за да се сплаши обекта на интерес, свързан със снаряди.“ – поясни проф. Радулов.

На въпрос на Слави Трифонов дали на тези хора (б. р. извършителите) им пука, проф. Радулов отговори с примери за много замрели дела по убийства, чието разследване не помръдва и този факт явно дава чувство за сигурност на престъпниците: „Чувството за безнаказаност днес е много сериозно. И тези хора – тази улица, ако сте минавал оттам, е обсипана с камери. И то камери с хубаво качество. И независимо от това тези хора не са се притеснили по никакъв начин там да стрелят. Това значи, че те сериозно се съмняват, че някой въобще ще тръгне да ги разкрива.“ Професорът уточни също, че след като обектът и субектът на престъплението липсват, няма как да се проведе разследване.

Проф. Николай Радулов разказа, че много хора, обект на престъпление, му споделят, че като питат разследващите дали не взимат отпечатъци, им отговарят с: „Много криминални филми гледате“. Когато пита свои колеги защо им отговарят така, става ясно, че всъщност причината е, че разследващите нямат с какво да взимат отпечатъци. Със собствени пари си размножават формуляри за сваляне на отпечатъци. За по-високи изисквания пък изобщо нямало място: „Искаш ли компютър, донеси си от вкъщи.“
На коментара на Слави, че това е нелепо, проф. Радулов отговори: „Нелепо е. Още по-нелепо е, че границата, на която трябваше само една боя да й сложим, тя не съществува. Тя съществува като географско понятие, като една черта. Ами, на ден влизат по 100 афганистанци. Тези афганистанци, всички знаят да стрелят с РПГ – ако говорим за подготовка – и с автомат „Калашников“. Те може да не знаят цялата азбука, може да са я започнали и вероятно ще искат да я завършат в Германия, но да стрелят, всички знаят.“

Слави попита своя гост дали осъзнава колко е тъжно това, което му казва и как биха прозвучали думите му на хората – думи, казани от един професионалист. Бившият главен секретар на МВР отвърна, че хората не чакат той да им каже тези неща: „Те се случват тези неща всеки ден на гърба им. Майката обрана. На един наш известен съдия, мой добър приятел, убиха майката по време на една квартирна кражба. Сега ги осъдиха, но човекът не може да се върне. Ами това е непрекъснато. Това е невъзможност на полицаите. Знаете – има полицаи, които са немарливи, има полицаи, които не си вършат работата, но има хора, които много искат да работят, а реално не им се дава възможност. Това е едно безкрайно лошо управление. Този бюджет, който ни изглежда огромен, се разпределя не както трябва. Чак сега започнаха да говорят за това, че администрацията трябва да се съкрати. От една – две години. Ами тази администрация изхарчва 46% от Фонд работна заплата. А 90-ина процента от средствата на МВР са за заплати.“

По отношение ръководството на МВР проф. Радулов коментира, че имал големи надежди при назначаването на министър Румяна Бъчварова, защото „тя е много кротка, спокойна“. На реплика на Слави такъв ли трябва да е министърът, той отговори, че „Главният секретар не трябва да е кротък и спокоен, а този главен секретар днес каза нещо много интересно – че подробностите по престъплението са между него и престъпниците. Ще остане тяхна тайна. И аз се притесних наистина.“

Проф. Николай Радулов взе отношение по въпроса със ситуацията с престъпността към момента: „Не знам дали ви е направило впечатление, че сега с увеличаването на минаващите свободно през границата – и аз не знам как да ги нарека, но законът определя, че са престъпници, (…) твърди се, че престъпленията са намалели, защото всички престъпници са разбрали колко е по-изгодно да са каналджии и се занимават с това нещо. Обаче не е така. Не престъпленията намаляват. Хората отказват въобще да заявяват, а пък в някои райони проблемите им с тия, минаващи като скакалци афганистанци, са такива, че другите престъпления им се струват като шеги.“ Запитан от Слави какво трябва да се направи, проф. Радулов отговори по следния начин: „Много неща. Първо трябва да се спазват законите. Законът твърди, че държавната граница трябва да не пропуска никого. Ние тук дълго и напоително обсъждаме дали трябва да затворим границите. Как да ги затворим? Те границите по определение са затворени. Отворени са КПП-тата, а това, което виждаме, не е отворена граница, това е липсата на граница.“ Според него след като местните престъпници виждат, че няма закон, се чувстват безнаказани и те да вършат престъпления.

Цялото предаване от 29 октомври 2015 г.