enbg

Проф. Николай Радулов, 16 февруари 2018 г.

16.2.2018 | коментара

Експертът по сигурността професор Николай Радулов беше гост в „Шоуто на Слави“ и говори за делото срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, за откритите у кмета на Септември документи на ДАНС и за заловения преди няколко дни на нашата граница джихадист от Ислямска държава.

„Документът, за който става дума е за това как се фалшифицират изборите и вероятно кметът се е подготвял за следващите избори“, каза Радулов за откритите на нощното шкафче на кмета на Септември справки от ДАНС. Професорът подхвърли шеговито, че е възможно и кметът да се е нуждаел от документите, за да се бори с купуването на гласове.

По темата за делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, професор Радулов каза, че натискът върху Киров е голям, тъй като знае доста тайни: „Фактът, че тази служба работи със създадени информационни позиции и в чужбина, и тъй като вече нямаме два лагера, за да предположим, че някой в другия ще работи, защото нашият много му харесва, явно ще трябва да се плаща. Никой не е такъв идиот – за много рискова информация и за чувствителна помощ, свързана със сериозни проблеми на държавата – да вземе пари и да се подпише, че ги е взел. Тоест да създаде оправдателен документ, само и само за да може след това проверяващите да видят, че едни пари са взети-дадени и имало сделка, някой се е подписал. Такива следи не остават.“ Затова според Николай Радулов случващото се с ген. Киров е с цел „да му запушат устата“. Според Радулов ген. Киров не отговаря в публичното пространство, защото не би си позволил да разкрие супер секретна информация на държавата, с цел да се оправдае.

Радулов подчерта, че „бюджетът на Националното разузнаване е по-малък от бюджета на Националната служба за охрана“ и според него Националната разузнавателна служба вегетира.

По отношение на заловения преди няколко дни джихадист от Ислямска държава, Радулов изрази мнение, че има вероятност всичко това да е заслуга на чужди специални служби, които са знаели маршрута му и са контролирали задържането му. „Той не е бил особено умел в това да се престори на човек, пострадал от военните конфликти. Като че ли не се е и криел особено. Освен това – най-вероятно е бил оказан натиск, снимките му са били пращани на нашите служби и не е имало друг ход, освен да бъде пратен в този лагер от закрит тип. След това да бъде изяснена самоличността му, пак с помощта на чуждите специални служби и да се стигне до това, че е разкрит.“

Професор Николай Радулов разказа, че въпреки желанието на европейските правителства – джихадистите да бъдат „изтласкани“ към зоните на военните действия и ако се прибират в Европа, да бъдат избити още по пътя, сега масово те се прибират и в Англия, и във Франция, и в Белгия, защото са граждани на тези страни и за тях няма неопровержими доказателства, че са се били на страната на Ислямска държава.

Цялото предаване от 16 февруари 2018 г.