enbg

Проф. Николай Овчаров, 24 септември 2014 г.

24.9.2014 | коментара

Известният български археолог Николай Овчаров гостува в „Шоуто на Слави”. Професор Овчаров говори за огромния чуждестранен интерес към новооткритите вампирски гробове в България, както и за намерените в Златоград ценни икони от 18 – 19 век, сред които е и иконата Св. Богородица Старадающая. Как България да привлече повече туристи със своите културно-исторически паметници, дискутира още Слави Трифонов със своя гост.

Проф. Николай Овчаров, който наскоро бе наречен от английски колеги археолози „Ловецът на вампири”, обясни какво всъщност означава вампирски гроб. „Когато говорим за вампири става въпрос за обичаи против вампирясване”, каза проф. Овчаров и така се обоснова защо поставя думата „вампир” в кавички. Археологът обясни, че откритият от него „вампир” в Перперикон е съвсем обикновен човек, който след смъртта си е бил подложен на ритуал против вампирясване от своите роднини. Ритуалът се изразявал предимно със забиване на кол (палещник) в сърцето на покойника. Такъв е случаят и със „созополския вампир”, обясни проф. Овчаров. Той разказа, че при открития от него „вампир” преди 3 години във Велико Търново, обичаят против вампирясване се изразявал с прихванати с железни скоби крайници на покойника. Проф. Овчаров заяви, че има свидетелства за обичаи против вампирясване от 70–те години на миналия век (във видинско село) и допусна, че подобни ритуали могат да се извършват и в наши дни.

Проф. Николай Овчаров разказа и историята на най-известния „вампир” – Влад Цепеш–Дракула. Археологът изненада с твърдението, че влашкият владетел от 16 век Дракула е говорил на български език. „Влашките войводи през това време са си български аристократи”, обясни проф. Овчаров. Той обясни, че Дракула е бил жесток като всеки средновековен владетел и е набил на кол хиляди османски турци при битките на Влахия с Османската империя. „Последователен борец срещу османската напаст”, така проф. Овчаров описа родения в Трансилвания и управлявал Влахия от столицата Търговище Влад Цепеш–Дракула.

През 19 век пък се появява романът на Брам Стокър „Дракула”, в който, по думите на проф. Овчаров, са застъпени всички балкански вярвания, свързани с вампири. Сега археологът е изненадан от новата вълна засилен интерес към вампирските истории. По думите му откриването на „вампира” в Перперикон са отразили авторитетни медии като „Индипендънт” и „Дейли Телеграф”, японската телевизия, както и множество медии в екзотични държави като Кения и Нова Зеландия.

Проф. Николай Овчаров анонсира пред зрителите на „Шоуто на Слави” и идеята, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, да инициират откриването на музей на суеверията в столицата. С чувство за хумор археологът обясни, че в музея със сигурност ще бъде отделено внимание и на вампирите: „Започваме от ранните епохи и стигаме до съвременния парламент”.

Проф. Николай Овчаров говори и за намерените в Златоград домашни иконостаси – триптиси, които датират от 18 – 19 век. Сред откритите икони е добилата популярност наскоро икона на Св. Богородица Страдающая. Проф. Овчаров обясни, че иконата е от средата на 19 век и е дело на майстор–зограф Никола Одринчанина. Той разказа още, че сюжетът със забития в сърцето нож на Богоридица е рядък западноевропейски сюжет от 13 век и символизира мъката на Богородица по Исус Христос.

Проф. Николай Овчаров и Слави Трифонов дискутираха и въпроса за възможността българските културно-исторически паметници да привличат повече чуждестранни туристи. Проф. Овчаров се съгласи със Слави Трифонов, че трябва да се направи добра реклама на българските паметници и допълни, че основният проблем е в липсата на такава. Според проф. Овчаров през последните години „добрата новина не намира място никъде”, а всъщност, по думите му, през 2013-2014 година са се реализирали европейски проекти за близо 150 милиона лева, а през последните 3 години над 80 обекта са били изцяло направени. „Културното наследство е нещо, което ни отличава от всички останали”, убеден е проф. Овчаров и като доказателство приведе факта, че Италия, Гърция и България са страните с най-много археологически паметници.

Проф. Николай Овчаров лансира и идеята България да работи за общ туристически бизнес със Северна Гърция, която има сходни проблеми с рекламата. Проф. Овчаров заяви, че съвсем близо до българската граница, в градчето Авдира, са родени големи имена като Демокрит и Хераклит. „Северна Гърция и нашите Родопи трябва да бъдат една дестинация”, заяви проф. Овчаров и завърши с убедеността, че, ако работим заедно с гърците, може да се очаква огромен туристически поток.

Цялото предаване от 24 септември 2014 г.